subota, 24. ožujka 2012.

Bardača kod Srpca.Predgovor


Predgovor

Poštovani,
ovaj disk nastao je kao rezultat mog hobija i zadovoljstva koje bih na ovaj način da podijelim sa Tobom. Bardača me je svaki put i iznova fascinirala i na ovom cd-u sam ostvario jednu malu zbirku tih doživljaja i predivnih fotografija. Inspirativna i privlačna, jedinstvena i prelijepa, Bardača me je prosto natjerala da se izrazim o njoj na ovaj način.
Prvi puta sam posjetio Bardaču sa porodicom negdje 1990. godine. Kampovali smo tu nekih pet – šest dana i to je za mene bio nezaboravan odmor. Od tada povremeno dolazim, prema mogućnosti, bar na jedan dan da joj se iznova divim, napravim neku fotografiju, pogledam ptice, pecam, predahnem od svakodnevnih obaveza i ugodno se odmorim. Rijetko se gdje čovjek može odmoriti kao ovdje.
Na ovom disku ima uspješnih i manje uspješnih fotografija, nisam preferirao profesionalizmu, slikao sam za svoju dušu i zato nisam bio škrt u izboru. Fotografisao sam aparatom-kamerom FUJI A850 od 8,1 megapiksela i VGA kamerom mobilnog telefona SIEMENS C75 – slike sa telefona, naravno, nisu vrhunske, ali sam ih uvrstio.
U jednom od naših brojnih razgovora, prepričavao sam svoje impresije o Bardači dragom prijatelju Jovanu Timotijeviću iz Beograda. On je izdavač i distributer knjiga – GANEŠA -, te organizuje male sajmove knjiga po gradovima BiH pod nazivom Put dobre knjige. Živo ga je zainteresovala Bardača, pa me je prilikom jednog boravka u Brodu zamolio da skoknemo do Bardače da je i on vidi i tako smo stvarno odmah i otišli. Dan je bio lijep, kao stvoren za razgledanje Bardače i sjećam se da je odmah bio prijatno iznenadjen i oduševljen ambijentom, zahvaljivao mi se što sam  mu rekao za ovaj fascinantni rezervat prirode i Jovan je stalno tokom boravka tamo fotografisao, a u motelu smo odsjeli na prijatnom ručku. Nekoliko dana nakon toga, Jovan je svratio kod mene kući i donio mi disk na koji je izdvojio neke fotografije koje je snimio na Bardači, pa je sada moje zadovoljstvo da i njih objavim u ovoj zbirci fotografija sa Bardače.
Želim Ti ugodno pregledanje fotografija!
                                                                          
Ranko Stjepanović