ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Da se bolje razumije EU!?


MODRIČA: U organizaciji Udruženja „Vesta“ iz Tuzle , u opštini Modriča je održana prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica. Cilj prezentacije i diskusije je doprinos boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije.

Prezentaciji je prisustvovalo 67 predstavnika relevantnih opštinskih službi, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije, mediji. Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica, te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja. Tom prilikom su iznijeli i vlastito stajalište o prednostima prilagođavanja EU standardima u razvoju poljoprivrede i diskutovati o mogućnostima unaprjeđenja poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Opštini Modriča.

Prisutni su kao jedan od vodećih problema istaknuli loše međusobne odnose između sela, mjesnih zajednica i opštine i nemogućnost kvalitetnog dogovora i organizovanja na lokalnom nivou. S druge strane, smatraju opštinu i relevantne opštinske službe glavnom pokretačkom snagom koja treba da sluša prezentacije ovog tipa i primjenjuje znanja i iskustva EU na prilike u lokalnim zajednicama. Mnogi učesnici su prezentaciju i panel diskusiju ocijenili veoma korisnom i kvalitetnom, a Leader program nešto što bi morali prihvatiti objeručke upravo opštine poput Modriče, Gradačca i Šamca. Sistem navodnavanja poljoprivrednih dobara je prijeko potreban stanovnicima Modriče. Treba iskoristiti ponuđena sredstva i unaprijediti život u opštini. Obezbijediti vodu i za stanovništvo i za stoku, jer su sela u jako lošoj situaciji, s tim u vezi. Važno je prije svega odrediti prioritete i udružiti sela i mjesne zajednice u poljoprivredne zadruge koje će usko sarađivati sa opštinskim službama.

Predstavnica opštinske Službe za poljoprivredu Sida Tomić naglasila je da u opštini imaju stručne osobe obučene za pisanje projekata. Najbitnije su projektne ideje koje dolaze od poljoprivrednika, koje će biti prenesene u projekat, sa kojim će opština aplicirati prema IPA fondovima i raspoloživim sredstvima EU.

Održana panel diskusija jedna je od deset planiranih u okviru projekta „Get to know EU“ („Upoznajmo EU“). Projekat finansira Europska unija u iznosu od 33,600 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projektom je planirano uključivanje najmanje 500 predstavnika zainteresiranih za ruralni razvoj u sjeveroistočnoj BiH, u dijalog o procesu EU integracija, kroz promociju EU LEADER pristupa za razvoj ruralnih zajednica.

I naša država na putu ulaska u Europsku uniju, već sada može svoje tendencije ruralnog razvoja prilagoditi europskim normativima, te u skladu sa europskim standardima stremiti daljnjem unaprjeđenju ukupne kvalitete življenja i rada u ruralnim područjima.

Nakon uspješno održanih pet panel diskusija u općinama Gračanica, Lukavac, Živinice, Gradačac i Modriča, predviđene su iste u općinama Tuzla, Brčko, Bijeljina, Zvornik i Derventa.

Udruženje VESTA
Tuzla, BiH 

Preneseno iz Posavskih novosti

poljeinfors-bih: Srećan vam 1. maj - međunarodni praznik rada!