ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Opština Petrovac nema banku


Opština Petrovac nema banku
NIKOLA SALAPURA - 08.04.2013 09:01
PETROVAC - Opština Petrovac već mjesecima nema banku, što stvara veliki problem poslovnim subjektima i stanovnicima ove male lokalne zajednice, koji po bankarske usluge moraju ići u Bosanski Petrovac u FBiH ili u Mrkonjić Grad, Prijedor ili čak u Banjaluku.
Naime, oni sada, što se tiče plaćanja, koriste usluge "Pošta Srpske", a čitav problem nastao je kada je jedna od poznatih banaka ugasila svoju poslovnicu u opštini Petrovac, a koja je tu poslovala gotovo 12 godina.
Drago Kovačević, načelnik opštine Petrovac, rekao je da su aktivnosti u vezi s pronalaženjem nove banke koja bi pokrivala ovaj prostor, odnosno koja bi bila na usluzi građanima opštine i stanovnicima okolnih sela, u toku.
"Opština je u cilju pronalaska odgovarajuće finansijske institucije preduzimala različite inicijative i to prema brojnim bankama, ali, nažalost, zainteresovanih nije bilo mnogo", kazao je Kovačević i dodao da su najkonkretniji dogovori vođeni sa menadžmentom Pavlović banke, ali da još nema rezultata.
Ipak, Kovačević je istakao da se nadaju pozitivnom ishodu ovih pregovora. Prema njegovim riječima, problemi proistekli gašenjem banke su ogromni i brojni.
"Oštećeni su, prije svega, naši građani i privredni subjekti. Za Administrativnu službu to i ne predstavlja veliki problem, jer imamo elektronsko poslovanje, ali svakako da nam je otvaranje neke bankarske poslovnice prioritet u skorije vrijeme, što, nažalost, ne zavisi od nas", ustvrdio je načelnik ove male opštine na zapadu RS.
Prema njegovim riječima, u opštini Petrovac imaju 11 pilana, desetak javnih ustanova i preduzeća te tri ugostiteljske i četiri zanatske radnje, ali i registrovane poljoprivredne proizvođače.
"Prinuđeni smo da transakcije obavljamo u pošti, kao i u bankama u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bosanskom Petrovcu i Prijedoru", rekao je Kovačević.
Isto tako, negoduju i stanovnici ove male opštine, koji kažu da im je zbog svakodnevnih obaveza neophodno postojanje poslovnice neke banke. Jedan od mještana rekao je da je sve bilo lakše kada je postojala banka i kada su u pitanju podizanja pozajmica, kredita, plata i drugih naknada, ali da je gašenje poslovnice stvorilo problem.
"Ne znam kako im je ova naša opština interesantna za velike projekte izgranje skupog ski-centra, a nije za otvaranje obične poslovnice banke", rekao je jedan mještanin, koji nije želio da mu navodimo ime.