četvrtak, 3. siječnja 2013.

Da li će zlosutna 2013. biti godina smaka RS-a?


imageNenad Kecmanović
Poznati profesor tvrdi da bi 2013. godina mogla biti vrijeme smaka RS. Na čemu svoj pesimizam gradi Kecmanović za kojeg se smatra da je jedan od najboljih političkih analitičara prilika u RS i BiH, čitajte u tekstu objavljenom u listu “Press”
Piše: Nenad KECMANOVIĆ 

Da li Srpsku na proleće 2013. zaista čeka amputacija delova teritorije oko Sarajeva u okviru, još jesenas iz Vašingtona najavljene, "Ustavne reforme FBiH"? Jeste da se radi samo o projektu jednog sarajevskog instituta, ali činjenica da ga je sponzorisala američka amabasada i da u napomeni stoji da "ne odražava nužno stav Stejt departmenta", predstavlja znak za alarm. Jeste da smo 21. decembra minule godine preživeli smak sveta, ali to ne znači da utapanjem Istočnog Sarajeva u sarajevski kanton u 2013. neće nastupiti smak RS. Ne treba pri tom zaboraviti loš predznak da ulazimo u godinu u kojoj će svaki datum završavati nesrećnim brojem 13.
 Da li će predstojeća godina i pored toga biti bolja od prethodne? Kratko i jasno: neće. Prateći prognoze vodećih svetskih ekonomista, politikologa, sociologa, pa i političara, ni kod jednog nisam naišao ni na reč optimizma. Svi najavljuju još veći belaj: novi talas globalne recesije, produbljivanje krize u evrozoni, rast nezaposlenosti u svetu, serijski bankrot evropskih ekonomija, uključujući i Hrvatsku... Očekivanje da mala i nejaka privreda RS može ostati u zavetrini globalnih i regionalnih socijalno-ekonomskih turbulencija, jednako je naivna kao i pretpostavka da će one velike i moćne odvojiti neku mrvicu sa svoje trpeze radi mira i stabilnosti BiH. Naprotiv!
Prema procenama više analitičara (Emil Vlajki, Miša Đurković, Dragomir Anđelković, Đorđe Vukadinović i dr.) SAD će ekonomsku krizu u RS tokom 2013. iskoristiti za konačan obračun sa aktuelnom vlasti u Banjaluci, kao metaforom srpskog otpora koji opasno pleni i Kosovom frustrirano biračko telo u matici. Prvi mandat te vlasti 2006 - 2010. bio je politički obeležen odlučnom i efikasnom blokadom daljeg prenošenja nadležnosti sa entiteta na centralne organe, a ekonomski uspešnim privatizacijama Telekoma i Rafinerije u Brodu. Na krilima tih političkih i ekonomskih rezultata, vođstvo RS je steklo plebiscitarnu narodnu podršku, svi pritisci su se pokazali nedelotvorni i poražavajući po OHR i FBiH.
Tokom 2012. okolnosti su se naglo promenile. Majstorsko nadigravanje sa federalnim partnerima i međunarodnom zajednicom je stvorilo opšte uverenje da je Srpska definitivno odbranjena i izvana i iznutra. U prvi plan su izbila socijalno-ekonomska pitanja. Globalna kriza se prelila u region i zapljusnula RS. Golema sredstva od pomenutih uspešnih privatizacija stavljena su u kreditni promet i sporo se vraćaju. Ugovorene velike inostrane investicije u energetiku dramatično kasne. Standard pada, nezaposlenost raste, sve veći deo populacije upada u zonu akutnog siromaštva. Vlada nije pravovremeno ni na pravi način reagovala na negativne trendove. Nezadovoljstvo naroda je prirodna reakcija, kao što je i biračka podrška partijama iz opozicije na lokalnim izborima. U takvoj atmosferi i politički uspesi, kao što su aranžmani sa Lagumdžijom i Čovićem, kojim su tiho vraćene značajne nadležnosti RS, tumače se kao neuspesi.
Iz okvira demokratskog sistema izlazi intervencija inostranog faktora posredstvom kriznog menadžmenta, korumpiranja nevladinog sektora i privatnih medija, kriminalizacije političkih lidera, iniciranja masovnih protesta po receptu Džima Šarpa, organizovanja DOS-a za Srpsku i sl. Poređenje sa narandžastim revolucijama i arapskim prolećem, koje često prave naši analitičari, potpuno je neumesno.
Model rušenja nepodobnih režima unutrašnjim snagama, bez angažovanja spoljne žive oružane sile, nije premijerno testiran ni u postsovjetskim republikama ni na Bliskom istoku, nego u Srbiji. Beogradski "otporaši" od tada deluju po svetu kao stručnjaci, predavači i instruktori, a jedinu inovaciju u odnosu na 2000. predstavlja primena Fejsbuka i Tvitera. Srpska, koja se nalazi pod diktaturom negativno pristrasnog visokog predstavnika i čijim bezbednosnim strukturama se rukovodi sa teritorije FBiH i pod nadzorom stranaca, bez političkog i socijalnog jedinstva poljuljanog tokom 2012, u 2013. neće predstavljati težak zalogaj.
Obruč oko manjeg entiteta se steže i jedino se još ne zna ko je zadužen da bude Vilijem Montgomeri za Srpsku i da li će logistički centar za rešenje srpskog problema ponovo biti u Budimpešti ili u geografski bližem Zagrebu. Dan "D" će, svi se slažu, biti uspešno okončanje "tehničkih pregovora" Beograd - Priština, kada će evroatlantski saveznici moći da se koncentrišu na finalno rešenje bosanskog čvora. Mladi Izetbegović, isto kao nekad stari, lažno nastupa kao predstavnik svih Bosanaca i Hercegovaca iako, bez saglasnosti Radmanovića i Čovića, ima tek bošnjačku trećinu legitimiteta da govori u ime BiH.
Ipak, zvanična Srbija ga, pod otvorenom ucenom beogradskih ambasada, tretira baš kao Zapad tokom rata babu mu Aliju, a mi joj, ispada, dođemo nešto kao najbliža rodbina u inostranstvu. Dodamo li tome da su, uspehom Arapskog proleća u Siriji, i naši dalji rođaci na još daljem Istoku izgubili na autoritetu na međunarodnoj sceni, jedino preostaje da Srpska 2013. mora da se uzda u se i u svoje kljuse.
Šta to praktično znači? Socijalno, to znači solidarnu preraspodelu tereta ekonomske krize između bogatih i siromašnih, a politički - okupljanje svih patriotskih snaga. Za odbranu RS nije potrebno ništa više, ali ni manje od toga. Plus, mnogo sreće u novoj godini nesrećnog broja.

(Press)

Bude se građani BiH, njihovi protesti će sada biti još jači i glasniji!


imageSrđan Blagovčanin / Vijesti.ba
SARAJEVO - Buđenje građana i sve otvorenije izražavanje nezadovoljstva stanjem u zemlji koje se manifestovalo protestima i štrajkovima, pozitivni su događaji koje iz prošle, 2012. godine, izdvaja izvršni direktor Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin.
"Tokom godine imali smo priliku da vidimo proteste u Banjoj Luci, nedavno u Zenici, zatim brojne štrajkove. Mislim da se polako bližimo pragu tolerancije građana zbog lošeg stanja u zemlji. Očekujem da će izražavanje nezadovoljstva građana biti nastavljeno i pojačano i tokom naredne godine i s tim će nosioci vlasti u zemlji moraju računati", kazao je u razgovoru za Fenu Blagovčanin.
S druge, negativne strane za izvršnog direktora TI-ja BiH, izdvaja se teška politička i nemogućnost da se izađe iz začaranog kruga blokade svih reformskih procesa, a "što se ponavlja iz godine u godinu".
"To dakako ima za posljedicu i teško ekonomsko stanje, rast nezaposlenosti i izostanak stranih investicija", zaključuje Blagovčanin, dodajući kako će značajan utjecaj na stanje u BiH imati situacija u regiji.
"Hrvatska je od ove godine punopravni član Evropske unije, Crna Gora je počela pregovore sa EU, Srbija očekuje datum za početak pregovora. BiH u tom smislu polako postaje izolovano ostrvo. Stoga mislim da će 2013. godina biti jedna vrsta prekretnice. Dvije su opcije. Prva je da ćemo se nastaviti kretati u pravcu dalje izolacije i izgubiti još dvije ili tri godine imajući u vidu da je 2014. izborna i da nije realno očekivati veće iskorake, a posebno što proces formiranja vlasti u BiH traje dugo. Posljedično, to bi značilo da bi i veći dio 2015. bio izgubljen. Druga je da ćemo uspjeti podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što bi prekinulo dugogodišnji negativan trend u zemlji", rekao je Blagovčanin.
Što se tiče ekonomije, stanje je dosta teško i "prema svim prognozama bit će još složenije". Nezaposlenost kao ključni problem BiH i u 2013. godini će biti najveći izazov, izjavio je naš sagovornik.

Kakve su političke prognoze za 2013?
"Nažalost, mislim da nije realno očekivati velike pozitivne promjene. Popis koji nas očekuje naredne godine - iako po svakoj logici tehničko pitanje - u BiH je već počeo da izaziva oprečene reakcije i sasvim izvjesno će biti prvorazredno političko pitanje oko kojeg će se lomiti koplja. S druge strane, imajući u vidu da je naredna godina izborna, vlast će izbjegavati bolne i nepopularne rezove smanjenja javne potrošnje, rezanja broja zaposlenih i primanja u javnom sektoru, već će nastojati da dodatnim zaduživanjem gasi goruće probleme", rekao je na kraju razgovora za Fenu izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.


(Vijesti.ba/Fena)

srijeda, 2. siječnja 2013.

Jedna karikatura iz magazina Buka

Cijene cigareta od 1. januara u BiH




Fabrika duhana Sarajevo

Aura red 3,50
Aura gold 3,50
Aura silver 3,50
Royal blue 2,70
Royal white 2,70
Drina gold i silver 3,00
Drina jedina 3,00
Drina jedina zlatna 2,80
Drina denifine 2,80
8      2,80
Code  2,80
Tigra 2,80
Diva   2,80


PHILIP MORRIS BIH
Marlboro Red  3,50
Marlboro Gold   3,50
Marlboro Gold Touch  3,50
Marlboro Coro Flavor 3,50
Marlboro Flavor Plus   3,90
Eve Divine Slims 100  3,10
Eve Mistique Slims 100  3,10
Bond Street Classic  2,90
Bond Street Special  2,90
Bond Street Fine  2,90
Bond Streer Slassic 100   2,90
Bond Street Special 100   2,90
Partner  2,70
Partner Blue   2,70
Philip Morris Blue   3,20
Philip Morris Reds  3,20
Philip Morris 100  3,20
Classic Gold  2,70
Classic Blue   2,70

 IMPERIAL TOBACCO
Davidoff Classic   4,00
Davidoff Gold   4,00
Davidoff Gold Slims   4,00
Davidoff Orange   3,80
Davidoff Blue   3,80
Davidoff Ivory  3,80
West Red   3,20
West Silver   3,20
West White   3,20
Boss Blue Slim Style  3,20
Boss Slims Violet   2,80
Boss Classic   3,10
Boss Gold   3,10
Boss Blue   3,10
Boss Gold 100s   3,10
Boss Blue 100s   3,10
Paramount Red   3,00
Paramount Gold   3,00
F57 Regular   2,90
F57 Indigo    2,90
Imperial Classic Red  2,80
Imperial Classic Blue   2,80


TVORNICA DUHANA ROVINJ
Avangard No 9   3,70
Avangard No 7    3,70
Avangard No 4    3,70
Ronhill Blue    3,50
Ronhill Rich     3,20
Ronhill White    3,50
Ronhill White 100s   3,50
Ronhill Silk White   3,50
Ronhill Ultima    3,50
Ronhill Mentol    3,50
Ronhill Slims   3,50
Ronhill Slims Velvet   3,50
Ronhill Unlimited Blue   3,20
Ronhill Unlimited White   3,20
WW    3,20
WW Gold 100s    3,20
WW White   3,20
WW White 100s    3,20
WW Natural    3,20
MC 9    3,00
MC 6   3,00
MC 5 100s   3,00
MC 6 Slims   3,00
MC 4 Slims   3,00
Filter 160   3,00
Filter 160 Classic Gold    3,00
Filter 160 White Gold    3,00
Filter 160 Classic Gold 100 s    3,00
Filter 160 White Gold 100 s    3,00
York Red i Gold    2,80
York Red i Gold 100s    2,90
Benston     2,70
Benston Slims    2,80


NELT

Memphis     3,60
Ronson     3,10
LD       2,60
LD SS    2,80
Winston   3,30
Camel    3,70
Lucky Strike    3,40
Lord      3,70

Stigli smo do 1000 pregleda - HVALA -Легенде - Пијем због тебе

MLADEN BOSIĆ - Dodik ne bi smio da se bavi tračom, neistinama i podmetanjima



imageMladen Bosić
BANJA LUKA - Ne treba biti mnogo politički obrazovan da se vidi taktika Milorada Dodika u izazivanju vještačkih verbalnih sukoba s nekim iz Sarajeva, da bi se skrenula pažnja građana s kriminala, korupcije, siromaštva, nezaposlenosti, prezaduženosti, nepravde i drugih problema ...
...  u RS, tvrdi predsjednik SDS Mladen Bosić.

On u odgovoru na tvrdnje i optužbe koje je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao medijima u RS-u, ističe da „nije nivo predsjednika Republike Srpske da komentariše ono što izjavljuje Mustafa Cerić ili Ejup Ganić“.
-Nisu oni relevantne političke ličnosti u ovom trenutku da bi im se davala tolika pažnja. Vjerovatno je to proizvela iznenadno obnovljena politička ljubav sa Lagumdžijom i ostalim aktuelnim političarima u Sarajevu, pa su za te namjene ostali jedino Cerić i Ganić, navodi Bosić u odgovoru koji je medijima proslijedio SDS. 
Naglašava i da poslednji intervju Dodika SRNI nema dignitet koji bi trebao da ima intervju jednog predsjednika RS. 
-On ne bi smio da se bavi tračom, neistinama i podmetanjima, napominje predsjednik SDS. 
Predsjednik RS bi trebao, kaže, da gradi jedinstvo Republike Srpske, a ne da sve one koji kritikuju i iznose istinu koja se ne sviđa vlastima, etiketira kao izdajnike i plaćenike. 
To je, smatra, posledica paranoje vlasti poslije poslednjih lokalnih izbora.
-Taj strah vjerovatno potiče od toga što znaju kako su uz pomoć iz inostranstva Dodik i društvo iz „Sloge“ došli na vlast. Nikada SDS nije dobijao pare iz inostranstva, niti su nas obučavali za kampanje kao što su to radili s SNSD-om. Dodik zna iz prve ruke šta znači kada dođu pare, vjerovatno zato tako reaguje. Nije SDS jurišao na institucije RS na tenkovima, nego Dodik i njegovi saradnici...Nama ne trebaju SFOR-ovi tenkovi da bi došli na vlast. Narod će znati procjeniti, kao što je procjenio na proteklim lokalnim izborima, navodi Bosić. 
Dodik i SNSD su se, kako dodaje, izgleda veoma „uzbudili“ kada je SDS ponovo pokrenuo donošenje zakona o porijeklu imovine. 
-Mi smo to uradili zato što predsjednik RS nije ispunio obećanje dato poslije oktobarskih izbora, da će on pokrenuti taj zakon. Vrijeme je da se utvrdi ko se obogatio na kriminalu i korupciji i da to prestane biti političko pitanje nego pitanje pravne države. Svakako da ispitivanje imovine treba početi od najviših funkcionera, kako nekadašnjih SDS-ovih, tako i sadašnjih SNSD-ovih. Ali, upozoravam Dodika da njegova konstatacija oko prvog predsjednika RS Radovana Karadžića nije primjerena zbog položaja u kojem se on sada nalazi. Potpuno sam ubjeđen da Radovan Karadžić nema nikakav problem sa svojom imovinom koja je više nego skromna i nije uporediva sa imovinom sadašnjeg predsjednika Dodika. Problem imaju sadašnji čelnici i njihovi tajkuni koji su se za vrijeme vršenja vlasti bezobrazno obogatili na račun naroda Republike Srpske. Ti ljudi su bliski SNSD-u, a ne SDS-u. Uostalom postavljam pitanje Dodiku, zašto nije pohapsio one koji su bili korumpirani u prethodnoj vlasti, jer to mu je bila dužnost i to je obećao, a mi nemamo ništa protiv kažnjavanja svih onih koji su se ogriješili o zakon. Imamo protiv selektivnog pristupa pravde...Zašto Dodik nije ispunio obećanje o poništavanju kriminalnih privatizacija? Da li zato što se ti ljudi nalaze pod njegovom političkom zaštitom, ili da bi imali alibi da i oni kradu bez kažnjivosti. Ja obećavam kada SDS dođe na vlast da će položiti račune na način kako se sada polažu računi u Srbiji, navodi Mladen Bosić. 
Čak i to što je rukovodstvo SDS skijalo sa ambasadorima na Jahorini je za njih, kako dodaje, dokaz da stranci spremaju udar na vlast? Kakva glupost!, navodi Bosić. 
-Tačno je da smo prošle godine organizovali jednodnevno skijanje za ambasadore na Jahorini i uradićemo to i ove. Oni se sa njima nalaze po kafanama i privatnim imanjima. Mi promovišemo prirodne ljepote RS i Jahorine. To bi trebala da radi vlast RS ili Ministarstvo vanjskih poslova, jer je to običaj u svim državama. Pozvali bi i Dodika i njegove, ali ne skijaju. Ako im je to problem, dat ćemo im besplatne časove skijanja na Jahorini. Ne moraju za to da čekaju da im neko plati iz inostranstva, navodi on. 
Napad na medije, također je dio paranoje aktuelne vlasti, dodaje Bosić. 
-Treba li opet da ga podsjetim ko je dao pare za Nezavisne novine koje su rušile SDS i ko je instalisao i za čiji račun tadašnje i sadašnje rukovodstvo RTRS-a. Svi oni koji govore istinu o stanju i problemima u RS nalaze se pod prijetnjom vlasti. To je neodrživo i na nezavisnim medijima je da se odupru ovim napadima. SDS će stati u odbranu istine i javne riječi. Mi novinarima ne govorimo da su šupljeglavci i plaćenici, ako ne objavljuju samo naše stavove. Ali i mediji će morati pokazati više hrabrosti u borbi za svoju nezavisnost i pravo da kritikuju i govore istinu, navodi predsjednik SDS-a. 
Poziva Dodika da objasni šta je mislio kada je rekao da su oni pustili da se stvari u Srebrenici oko nelegalne registracije birača odvijaju da bi vidio dokle će ići? 
-To je otvoreno priznanje da su vlasti svjesno dozvolile lažnu prijavu boravka i registraciju birača, a sada kada je sve prošlo, navodno vode istrage. To je prevara građana Srebrenice i neka Dodik sad kaže u dogovoru sa kojim strancima je organizovao ovu prevaru Srba u Srebrenici. Izgleda da on ispunjava ono što stranci traže, a onda za izdaju optužuje druge. Providna igra, a ovo iskustvo nas upozorava da bi to mogao biti i scenario sa tzv. koalicijom 1. mart za 2014. Ako su to morali pustiti za Srebrenicu, zašto neće morati pustiti i 2014.?, pita se na kraju Mladen Bosić.
(Vijesti.ba/Fena)