petak, 8. veljače 2013.

Могућности сарадње општина на заједничким питањима


Датум: 07.02.2013




Начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Саша Пантић данас је у 10 часова разговарао са представницима Центра за локалну и регионалну сарадњу из Дервенте. Тема састанка је била разматрање могућности за формирање регионалне акционе групе.

Представници овог удружења грађана из Дервенте имају намјеру да разговарају са представницима локалне власти Шамца, Оџака, Дервенте и Брода за исказивање интереса о оснивању заједничког регионалног тијела. Главне активности ове регионалне акционе групе би биле усмјерене према аплицирању пројеката према пројектима ИПА фондова Европске Уније.

opstina-brod.net

srijeda, 6. veljače 2013.

Počeli pregovori o zapošljavanju 50 radnika


31.01.2013.-Pedesetak radnika Fabrike cijevi "Alpos" iz Prnjavora početkom februara moglo bi početi da radi u Fabrici šavnih cijevi "Unis" Derventa, čime bi djelimično bio riješen jedan od najvećih problema ovog preduzeća.
Na inicijativu načelnika opštine Prnjavor Siniše Gatarića prije par dana održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici sindikata i obje firme, a formirana je i radna grupa u kojoj su predstavnici “Alposa“ i predsjednik sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, koji će razmotriti konkretnu ponudu preduzeća iz Dervente.
Peulić je,nakon sastanka, istakao da je insistirano na pismenoj ponudi. “Tražimo da se prema radnicima postupa u skladu sa zakonom, da im se obezbijedi odgovarajuća plata, a s druge strane od radnika koji prihvate angažman biće zatraženo da posao obavljaju kvalitetno i odgovorno. Očekujemo `Unisov` odgovor u narednih tri do pet dana“, rekao je Peulić.
Predstavnik radnika “Alposa“ u odboru povjerilaca Zdravko Vasić rekao je da svi detalji ugovora moraju biti stavljeni na parir, od prevoza do plate. On kaže da će biti zatražena isplata plate mjesec za mjesec, jer radnici nemaju novčana primanja već godinu i po dana. “Ne smijemo dozvoliti da dođemo u situaciju da nas ponovo neko prevari“, ističe Vasić.
Fabriku šavnih cijevi “Unis“ iz Dervente na sastanku predstavljao je generalni direktor Dragan Mitić koji je naglasio da se zbog novog poslovnog angažmana ukazala potreba za zapošljavanje dodatnih pedesetak radnika. “Do kraja godine treba da proizvedemo oko 200.000 tona cijevi za tržište Evropske unije, što zahtijeva da osim sadašnjih 580 radnika zaposlimo dodatnu radnu snagu“, precizirao je Mitić.
Fabrika cijevi "Alpos" u Prnjavoru, nekadašnji "Unis", privatizovana je 2004.godine, kada je prešla u vlasništvo istoimene slovenačke kompanije.
Nakon pokretanja stečajnog postupka propala su dva pokušaja da preduzeće, čija je procijenjena vrijednost 17.100.000 KM, na licitaciji pronađe novog kupca. Problem dodatno usložava činjenica da su potraživanja veća od 30.000.000 KM. Treća licitacija raspisana je za 25. februar, po cijeni od 5.600.000 KM.
Derventa Cafe

Могућности гријања на биомасу


Датум: 06.02.2013




Презентација концепта рјешавања проблема гријања аустријске фирме „Krobath Econ“ одржана је у 11 часова у сали Скупштине Општине. Презентацији су присуствовали Начелник општине Илија Јовичић, Потпредсједник Скупштине Општине, начелници одјељења, представници ЈП „Градске топлане“ и Комисија за анализу постојећег стања система даљинског гријања и израду приједлога алтернативног начина градског гријања у Броду.
Начелник општине господин Јовичић се први обратио и поздравио присутне и направио осврт на досадашње трошкове градског гријања. Директор „Krobath Econ“ за БиХ господин Радован Станић представио је фирму из које долази и начин уговарања за снабдијевање енергијом. 
У нешто више од један сат, проблем и начин рјешавања гријања су представљени из аспеката економичности, ефикасности, поштивања еколошких астандарда и одрживости. Господин Станић је показао и кратки филм о раду једног таквог постројења у бањалучком Дому здравља. 
Прва питања су поставили Начелник Општине, Миро Жарић члан Комисије и Потпредсједник Скупштине. На питање да ли би постројење радило и љети и зими и да ли би производило и електричну енергију одговорено је да постројење ради по потреби и љети, ако се нпр. загријава санитарна вода, а да производња електричне енергије није предвиђена у Броду. Господину Жарићу је одговорено да ће цијене енергента – дрвене сјечке, вјероватно расти. Али формирање коначне цијене је на кориснику тј. „Градској топлани“. Примјер из праксе је показао да има довољно простора да крајњи корисници не осјете драстичан скок цијена енергента, рекао је господин Станић. 

opstina-brod.net

nedjelja, 3. veljače 2013.

Opozicija: Ekonomska kriza u RS-u nikada nije bila teža


Subota, 02. Februar 2013 u 18:42

Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske (RS) poručili su danas u Beogradu da je Milorad Dodik poistovijestio sebe sa tim bh. entitetom, te da su potrebne ''jaka reforma sistema i borba protiv korupcije'.

 Na temu odnosi Srbije i RS, te o statusu opozicije u tom entitetu govorili su predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer RS-a Mladen Ivanić, predsjednik Demokratske partije i bivši entitetski predsjednik Dragan Čavić, te Milanko Mihaljica iz Srpske radikalne stranke.
Oni su na današnjoj konferenciji za novinare u Media centru Beograd negirali optužbe da su ''došli u Beograd došli da ruše Republiku Srpsku'' .
Ivanić je poručio da u manjem BiH entitetu nisu dobre ni ekonomske, niti političke prilike.
Komentare da oni hoće da ukinu RS prokomentarirao je tvrdnjom da su ''generacije već rođene i došle do punoljetstva u RS-u, te da RS više niko ne može ukinuti''.
Prema njegovim riječima, iako je bilo priče o velikim investicijama, ni jedne investicije nema. RS, pojasnio je, ima najviše nezaposlenih u svojoj historiji, a broj penzionera je veći od broja zaposlenih!
Ivanić je podsjetio sa je RS na početku mandata aktuelne vlasti dobila značajan novac iz Srbije koji je trebao biti mehanizam za razvijanje tog dijela BiH, ali da do razvoja nije došlo.
"Novac u iznosu od 1,3 milijarde maraka od privatizacije ''Telekoma Srpske'' je potrošen. RS ima najtežu ekonomsku situaciju. Naime, RS je došla u poziciju da se zadužuje do tog nivoa da je danas otplata vanjskih kredita čak 480 miliona KM", ocijenio je bivši predsjednik RS-a.
Dodao je da je nerazumno zaduživanje dovelo do toga da se danas u RS-u moraju smanjivati plaće.
"Teorija - država je jedan čovjek, katarofalna je. Država nije ni Milorad Dodik, ni Mladen Ivanić, ni Dragan Čavić, niti bilo ko drugi. Drugačiji pogled na vlast nije nikakav napad na RS. Svima je ona nama draga", rekao je Ivanić.
Prema njegovim riječima, to je teza svakog režima koji ''optužuje opoziciju kao domaće neprijatelje''. S druge strane, kazao je, Dodik može da dođe u Beogard i proglasi njih izdajnicima.
Naglasio je kako je sramota način na koji se predsjednik jednog entiteta u državi BiH obraća direktoru jedne komercijalne televizije.
"Mi nosimo teret promjene ambijenta koji je faktički nemoguće promijeniti. Ali, počeli smog ga mijenjati", rekao je Ivanić i istakao da u period koji dolaze političke prilike u Republici Srpskoj biti potpuno drugačije.
On je pozvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da, pored sa institucijama RS, razgovara i sa opozicijom, a ne da to izbjegava kao njegov prethodnik Boris Tadić.
"Jedan predsjednik Srbije je dozvolio sebi da podjeli Srbe s ove strane Drine na one koje voli, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, i one koje ne voli, iz drugih partija. Ja ne mislim da ijedan predsjednik Srbije treba tako da radi", rekao je Ivanić.
Lider Demokratske partije i bivši predsjednik RS Dragan Čavić je, govoreći o političkim prilikama u RS, ukazao da se svaka kritika nekog Dodikovog poteza tretira kao "kritika faraona u Egiptu".
''U RS stvorena klima kao da u Beograd, umjesto na konferenciju za novinare, lideri opozicije odlaze kao da prave novi Daytonski sporazum, da sjedimo sa nekim od Amerikanaca i dogovaramo ko zna kakve sheme. Niko od nas ne radi ni protiv Srbije, niti protiv RS'', izjavio je Čavić.
Slobodna Bosna

Ranko Stjepanović-Srpski Brod-Brod-Bosanski Brod 2004,2005,2006 godina-(Bosanski Brod danas); Ranko Stjepanovic/Serbian Brod/Brod/Bosnian Brod 2004,2005,2006. year (Bosnian Brod today)

Poštovani prijatelji, u nekoliko prethodnih postova prikazao sam vam moj CD koji sam priredio 2006. godine. On sadrži 2020 fotografija Broda i okoline. Njime sam želio fotografski prikazati stanje u tadašnjem Bosanskom Brodu. Ovo je grad koji je preživio mnogo toga u posljednjih 20 godina i to se na njemu i njegovim stanovnicima vidjelo tada, a vidi se i danas. Moja intencija je da mijenjamo ovo stanje, naravno na bolje.

Počinjemo Impresumom:


Srpski Brod – Brod – Bosanski Brod 2004, 2005. i 2006. godine
( Bosanski Brod danas )
Priređivač
Mr Ranko Stjepanović
Izdavač
Narodna biblioteka “ Branko Ćopić “ Bosanski Brod
Recenzent
Teodor Trifunović, profesor
Prevod na engleski jezik
Goran Vukojević, profesor
Tehnički urednik
Nenad Prečanica
Štampa omota i realizacija tiraža
Mobeliks Bosanski Brod
Fotografija na omotu i cd-u
Vodotoranj u Bosanskom Brodu
( autor Ranko Stjepanović )
Prvo izdanje
Tiraž 300
ISBN 99938-641-6-1
2006

Nastavljamo Uvodom na engleskom jeziku:


                                                INTRODUCTION


The idea of arranging a CD like this one was born two or three years ago. Since then, I slowly started taking photos of modern Brod more intensively. Setting out to make rounds of the township all through, watching our settlements, I was wondering, if it was possible, was it really our reality even some 14 years after the greatest devastation of this community in its history?! I was amazed how neglected and forgotten we were by the governments of Republic of Srpska, by the authorities in Bosnia and Herzegovina, I was wondering if international organizations that were working in this area could do anything else to heal wounds on souls of these people, could they do something more with building of what had been destructed?! I was also wondering, so as many other townsmen of Brod, if it was our fault? A town and community near Middle Europe, few hours of driving to Vienna, Budapest, Prague
           As I said, I was starting to obtain the photo material in the beginning of 2004.
However, while I was arranging the material, meanwhile, our town changed its name a few times, so I have finally decided to give this CD the name which it has. That repeated change in this town’s name implies that Bosanski Brod nowadays, also confirms its controversy, the controversy of its geo-political site and existence in the middle and context of wider events in this area. I deeply believe that our townsmen “had enough”, I believe they want to turn to peace, work and life, with all their powers, and I believe Brod will slowly and finally sail into more peaceful waters, turn to itself and to the world and bring the world to itself.
          After I had asked Mrs.Gordana Ceric, the secretary of the assembly of Bosanski Brod, to explain the sequence of events about changing the town and township’s name to me, I was given the following explanations: according to the law of territorial organization and local political self-management of Republic of Srpska (Sl.glasnik RS broj 11/94, 6/95, 26/95, 15/96, 17/96 i 6/97) according to the article 11. the name Srpski Brod was consolidated. By the resolution of  the Constitutional court of Bosnia and Herzegovina (Sl.glasnik BiH broj 46/04) from 21.10.2004. it was established that the name Srpski Brod was no longer in effect, thus, until all disagreements have been removed, the new name Bosanski Brod was in use. It was followed by the law of teritorial organization of Republic of Srpska (Sl.glasnik RS broj 103/05 od 21.11.2005.) that established that the name Srpski Brod was exchanged with the word Brod. The next was the Resolution of the Constitutional court that established that the procedure of making and presenting the Laws of teritorial organization of Republic of Srpska was not in agreement with the Republic of Srpska constitution. When it is concluded that some act is not in agreement with the constitution, it stops to be valid by the day of proclamation in Sluzbeni glasnik. The Resolution mentioned was proclaimed in Sluzbeni glasnik No. 14/06 from 20.02.2006. Since the act was no longer valid, everything was reversed to the previous one, and that was the Resolution of the Constitutional court of Bosnia and Herzegovina from 2004.
           All photographs obtained were classified by the names of settlements (the town and populated villages). A part of of the set which shows demolished objects or extremely negative consequences of happenings, I placed in special folders under the name „No comment“. Taking photos was done with a digital camera FUJI fine pixel A350, SIEMENS CV 65 i C 75 mobile phone cameras, and one part of photos was borrowed from Internet sites about Brod, and also one part was given by gentlemen Sinisa Knezevic and Dusko Milicic what I am sincerely grateful for. I would also like to thank Branka and Milan Stjepanovic who , like myself, took a considerable number of photos.
        I want also to thank especially for help of my dear associates Teodor Trifunovic, Goran Vukojevic, Nenad Precanica and Goran Ignjatic from Brod, so as to Mrs.Tatjana Dunovic from the National library and the University library of Republic of Srpska in Banja Luka, who helped me unselfishly!
       This CD is without comments, without superflous words and moving pictures, silent, just a photographically correct representation of our reality which remains a document in which someone, in some future time, will see in how ambient we lived, but it would be good for us to pull out the moral from the nearest history, so as not to be run over by time in our grayness and dream just like that!!!


                                                                                    Ranko Stjepanovic

Potom vidimo dodijeljeni broj:


Onda CIP:


Potom i bar kod:





Fotografije iz brodskih sela, No Comment fotografije sela













Brodska sela - No Comment








Izbor fotografija sa cd-a je slučajan.
CD sadrži 2020 fotografija iz Broda i okoline
2004,2005 i 2006.godine


Brod fotografije - Brod No Comment fotografije
























No Cemment