srijeda, 6. veljače 2013.

Могућности гријања на биомасу


Датум: 06.02.2013




Презентација концепта рјешавања проблема гријања аустријске фирме „Krobath Econ“ одржана је у 11 часова у сали Скупштине Општине. Презентацији су присуствовали Начелник општине Илија Јовичић, Потпредсједник Скупштине Општине, начелници одјељења, представници ЈП „Градске топлане“ и Комисија за анализу постојећег стања система даљинског гријања и израду приједлога алтернативног начина градског гријања у Броду.
Начелник општине господин Јовичић се први обратио и поздравио присутне и направио осврт на досадашње трошкове градског гријања. Директор „Krobath Econ“ за БиХ господин Радован Станић представио је фирму из које долази и начин уговарања за снабдијевање енергијом. 
У нешто више од један сат, проблем и начин рјешавања гријања су представљени из аспеката економичности, ефикасности, поштивања еколошких астандарда и одрживости. Господин Станић је показао и кратки филм о раду једног таквог постројења у бањалучком Дому здравља. 
Прва питања су поставили Начелник Општине, Миро Жарић члан Комисије и Потпредсједник Скупштине. На питање да ли би постројење радило и љети и зими и да ли би производило и електричну енергију одговорено је да постројење ради по потреби и љети, ако се нпр. загријава санитарна вода, а да производња електричне енергије није предвиђена у Броду. Господину Жарићу је одговорено да ће цијене енергента – дрвене сјечке, вјероватно расти. Али формирање коначне цијене је на кориснику тј. „Градској топлани“. Примјер из праксе је показао да има довољно простора да крајњи корисници не осјете драстичан скок цијена енергента, рекао је господин Станић. 

opstina-brod.net