nedjelja, 15. studenoga 2015.

Оланд: Ванредно стање да траје три месеца

Број погинулих у нападима порастао на 132. - Осумњичени за нападе у Паризу одбио да прича о терористичким нападима

(Фото Бета / АП)
ПАРИЗ – Председник Француске Франсоа Оланд рекао је данас да жели да ванредно стање у земљи, проглашено после терористичких напада у Паризу, траје три месеца, наводи АФП на основу извора из парламента.
Француска агенција додаје да ће у том случају ванредно стање захватити и предстојећу Конференцију УН о климатским променама у Паризу.
Свако продужење ванредног стања на више од 12 дана, захтева одобрење парламента.
Конференција УН, на којој ће, током 12 дана учествовати на десетине шефова држава, почиње 30. новембра.
----------------------------------
Немачка: осумњичени за нападе у Паризу одбио да прича о терористичким нападима
БЕРЛИН – Мушкарац из Црне Горе који је прошле седмице ухапшен у Немачкој са експлозивом и пушкама „калашњиков” у свом аутомобилу, рекао је да је кренуо у Париз како би „видео Ајфелову кулу” и одбио да прича о терористичким нападима, саопштила је немачка полиција.
„Ми смо желели да разговарамо са њим (о нападима у Паризу), али он не жели да говори. Бар не о тој теми”, рекао је портпарол полиције у јужној Баварској.
Полиција је ухапсила 51-годишњег мушкарца из Црне Горе 5. новембра током рутинске провере на аутопуту у Баварској, пренео је АФП.
У његовим колима пронађена је цедуља са једном адресом у Паризу, која је била унета и у ГПС, као и осам пушака, три пиштоља и експлозив, наводи се у саопштењу баварске полиције.
Осумњичени је казао да је „желео да види Ајфелову кулу у Паризу, а затим се врати кући” и да „није знао да се оружје и експлозив” налазе у његовом возилу, стоји у саопштењу полиције.
Навигациони систем за његов „фолксваген голф” показује да је путовао из Црне Горе, преко Хрватске, Словеније и Аустрије, пре него што је заустављен у Розенхајму, додаје се у саопштењу.
Немачки министар полиције Томас де Мазијер изјавио је у суботу да власти тек треба да утврде везу између осумњиченог и нападача у Паризу.
Баварски премијер Хорст Зехофер рекао је, међутим, да постоји „разлог да се верује” да је осумњичени повезан са нападачима.
Најмање 129 људи је убијено у петак у пуцњави и бомбашким нападима на више локација у Паризу.
---------------------------------------------------------------------------
Међу жртвама напада у Паризу 20 странаца
ПАРИЗ - Међу 129 жртава терористичких напада у Паризу има 20 идентификованих страних држављана, из бројних европских земаља, али и из Алжира, Туниса, САД-а, Мексика и Чилеа.
Најмање три Белгијанаца су погинула, потврдило је белгијско министарство иностраних послова, затим је потврђена смрт Британца, два Португалца, два Румуна, два Шпанца и два Швеђанина.
Међу жртвама су два Алжирца, два млада Тунижана, амерички студент из Калифорније, двоје Чилеанца, Мароканац, као и два Мексиканца, навела је агенција АП а преноси Танјуг. 
---------------------------------------------------------------------------
У току потера за једним од нападача из Париза
ПАРИЗ – Француски званичници су данас саопштили да је један од осумњичених нападача за кога се верује да је директно учествовао у нападима у Паризи у бекству и да је у току потрага за њим.
Мушкарац, један од тројице браће за које се верује да су учествовали у убиствима у центру Париза, изнајмио је црни „фолксваген поло” који су користили отмичари талаца у концертној сали Батаклан у којој је погинуло најмање 89 особа, навео је један од званичника службе безбедности који није желео да буде именован, преноси АП.
Други званичник је рекао да се верује да је у току потера за најмање једним осумњиченим.
---------------------------------------------------------------------------
Објављена потерница са фотографијом нападача
ПАРИЗ – Француска полиција је вечерас објавила потерницу са фотографијом мушкарца осумњиченог за нападе у Паризу.
Потерница гласи на име Салаха Абдеслама, 26-годишњег мушкарца рођеног у Бриселу, преноси АП.
Полиција је упозорила људе који га виде да је опасан, додајући да не покушавају „да сами интервенишу”, наводи АП.
У међувремену, полиција је саопштила да је идентификовала тела још двојице нападача, пренео је Ројтерс. Обојица су француске националности а били су настањени у Белгији.
---------------------------------------------------------------------------
Идентификована још двојица нападача
ПАРИЗ – Француска полиција саопштила је вечерас да је идентификовала тела још двојице нападача самоубица који су извели нападе у Паризу у петак.
Тужилац је навео да је реч о двојици мушкараца старих 20 и 31 годину који су извели нападе код стадиона и у бару у 11. арондисману, преноси Ројтерс.
Они су формално идентификовани на основу отисака прстију, навео је тужилац у саопштењу.
---------------------------------------------------------------------------
Број погинулих у нападима порастао на 132
ПАРИЗ – Број погинулих у терористичким нападима у Паризу порастао је на 132, након што је данас још троје рањених преминуло у болницама.
Претходни подаци о жртвама напада говорили су о 129 погинулих, преноси АФП.
Француска полиција саопштила је раније вечерас да је идентификовала тела још двојице нападача самоубица који су извели нападе у Паризу у петак.
Претходно је полиција објавила потерницу са фотографијом мушкарца осумњиченог за нападе у Паризу.
Потерница гласи на име Салаха Абдеслама, 26-годишњег мушкарца рођеног у Бриселу, преноси АП.
---------------------------------------------------------------------------
Паника на тргу у Паризу, у питању лажна узбуна
ПАРИЗ – Међу неколико стотина људи, који су се вечерас окупили на Тргу Република у центру Париза да би одали пошту жртавама напада, настала је паника када се неком учинило да је чуо пуцње.
Окупљени су почели да беже и трг је веома брзо остао пуст.
Позивајући се на француску полицију, паника је настала пошто су се највероватније чуле петарде.
---------------------------------------------------------------------------
Осумњичени за напад заустављен у суботу ујутру, па пуштен
ПАРИЗ – Француска полиција је, неколико сати после напада у Паризу, зауставила и проверила документа једног од осумњичених, Салаха Абдеслама, после чега су га пустили да оде, изјавила су четворица неименованих француских званичника агенцији АП.
Полиција је код границе са Белгијом, у суботу рано ујутру, зауставила возило у ком се налазио Абдеслам и то неколико сати пошто је он идентификован као особа која је изнајмила „поло” који је нађен на месту напада у Паризу.
Након што су проверили његова документа, полицајци су пустили Абдеслама да оде.
ПОЛИТИКА, Агенције
објављено: 15.11.2015.