petak, 15. ožujka 2013.

RS: Oko 400 lijekova jeftinije za oko 17 posto


B. A. 

imageLijekovi / Ilustracija
BANJA LUKA - U Republici Srpskoj od danas će oko 400 lijekova biti jeftiniji u prosjeku za oko 17 posto. To znači da će i osigurane osobe, koje nisu oslobođene plaćanja participacije, za ove lijekove plaćati nižu participaciju.
Istovremeno, procjena je da će uštede Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, zbog nižih cijena lijekova, na godišnjem nivou iznositi oko 3,5 miliona KM, saopćeno je iz Fonda, koji je postigao dogovor sa 16 zastupnika farmaceutskih kuća da snize cijene pojedinih lijekova.  Naime, od ukupno 230 lijekova generičkog naziva, koliko ih je na listama lijekova ovog fonda, za 54 lijeka su snižene cijene, odnosno za oko 400 lijekova različitih komercijalnih naziva.
Riječ je o lijekovima za oboljenja poput povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, osteoporoze, epilepsije, duševnih oboljenja, glaukoma, dijabetesa, štitne žlijezde i dr.
Podsjećamo, i prošle godine snižene su cijene za oko 300 lijekova komercijalnog naziva.
S obzirom na to da je novim cjenovnikom lijekova došlo do izmjena kada je riječ o referetnim lijekovima, odnosno koje Fond u potpunosti finansira, sugerišu osiguranim osobama da se u apotekama informišu koji lijek ima referentnu cijenu, tj. za koji ne moraju da plaćaju doplatu.
 Inače, troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS za lijekova koji se izdaju na recept u 2012. godini iznosili su oko 73 miliona KM. Trošak Fonda za lijekove je uvećan u odnosu na 2011. za 7,79 posto, što je u okviru svjetskog prosjeka koji se kreće između sedam do 10 posto.
 (FENA)

utorak, 12. ožujka 2013.

SA 50 GLASOVA ZA I 23 PROTIV



imageFoto: Nezavisne
BANJA LUKA - Republika Srpska dobila je večeras novu Vladu koju će voditi Željka Cvijanović, prva premijerka od nastanka tog bh.entiteta. Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a za izbor premijerke glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 23, a suzdržana su bila dva poslanika.
Za izbor ministara Vlade RS-a glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 22, a tri je bilo suzdržano.

U kabinetu Željke Cvijanović je šest novih ministara, dok će deset ostali iz "starog" saziva. Prvi put u Vladi RS-a je i šest žena.

Nova ministrica trgovine i turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić, Radislav Jovičić je ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić ministar zdravlja RS-a, a ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje je Igor Vidović.

U Vladi RS-a je ostao dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, Zoran Tegeltija i dalje vodi resor finansija, Nada Tešanović je ministrica za porodicu, omladinu i sport, Lejla Rešić ministrica uprave i lokalne samouprave, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, a Gorana Zlatković, ministrica pravde. Srebrenka Golić i dalje će voditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica i Jasmin Komić ministar nauke i tehnologije.

Ispoštovana je nacionalna zastupljenost te su u pet resora zastupljeni Bošnjaci, a u tri Hrvati.

Najviše ministara je iz SNSD-a, a ostali su iz Demokratskog narodnog svaeza, Socijalističke partije te jedan iz HDZ-a BiH.

Tokom višesatne poslaničke rasprave opozicija je uputila niz primjedbi na novu Vladu, jer smatraju da neće donijeti ništa novo za RS, dok je pozicija branila premijerku i kabinet Željke Cvijanović te izrazila uvjerenje da je nova Vlada dobar tim koji će raditi u najboljem interesu RS-a.

U završnom obraćanju Cvijanović je rekla da će ova vlada
pokazati da zna i hoće da radi za dobrobit RS-a te da će ovo biti "narodna vlada".

Odgovorila je i na neke primjedbe opozicije, te naglasila da je ukazala šta će biti prioriteti u njenom radu, između ostalog i projekat brže poslovne registracije, koji će ponuditi i Federalnoj vladi.

Navela je i da neće biti ni "mikrofon", niti "zvučnik" predsjednika RS-a Milorada Dodika kao što je isticala opozicija.

Izbor nove Vlade RS-a, 14.po redu, treba da potvrdi i Vijeće naroda RS-a kako bi zvanično premijerka i ministri preuzeli dužnost.


(Viejsti.ba/Fena)

nedjelja, 10. ožujka 2013.

poljeinfors-bih: Informacija sa 5.sjednice SO-e Derventa

poljeinfors-bih: Informacija sa 5.sjednice SO-e Derventa: Информација са  5 . сједнице Скупштине општине Дервента одржане  19 .   фебруара  2 013. године 5. сједница Скупштине општине Дер...