četvrtak, 21. ožujka 2013.

„Војаџер 1” напустио Сунчев систем



„Војаџер 1” је удаљен више од 18 милијарди километара, а његов радио-сигнал путује 16 сати до Земље
Свемирска летилица „Војаџер 1”, лансирана пре 36 година, напустила је Сунчев систем и закорачила у нови простор, саопштила је агенција НАСА, преноси Танјуг.
Сонда, сада удаљена више од 18 милијарди километара, лансирана је у свемир 5. септембра 1977. године са задатком да истражује планете у Сунчевом систему, након чега је наставила своје путовање. „Војаџер 1” је сада толико удаљен да његов радио-сигнал путује 16 сати до Земље. Ушавши у простор ван утицаја Сунца, сонда је детектовала драматичне промене у нивоима радијације. „Војаџер” детектује све више честица високог енергетског набоја из међузвезданог простора, а све мање енергетских честица из правца нашег Сунца, објаснио је астроном и вођа студије Бил Вебер, почасни професор Универзитета Њу Мексика.
Научници, међутим, још увек нису спремни да потврде да се „Војаџер” налази у међузвезданом простору, већ наводе да је сонда највероватније у новом, досад непознатом граничном пределу између хелиосфере и међузвезданог простора, такозваном хелиогребену. „Војаџер 1” се креће према центру Млечног пута. Његов плутонијумски извор енергије потрошиће се за 10 до 15 година, када ће престати да раде сви његови инструменти.
Летелица „Војаџер 1” и „Војаџер 2”, који има другачију путању, лансирани су са 16 дана размака 1977. са задатком да прођу поред Јупитера, Сатурна, Урана и Нептуна.
објављено: 21.03.2013.-ПОЛИТИКА

Emisija "Potez": Gosti Načelnici Dervente i Broda

http://www.derventacafe.com/vijesti/3-derventa/38734-naelnik-optine-derventa-milorad-simi-u-emisiji-qpotezq-na-tv-k3.html