petak, 27. prosinca 2013.

DOSAD VIĐENO SAMO U FILMU

Robot i astronaut prvi put razgovarali u svemiru
FOTO: AGENCIJE
Robot i astronaut prvi put razgovarali u svemiru


Humanoidni maleni robot i japanski astronaut čavrljali su u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što je dosad viđeno samo u filmu Odiseja u svemiru.
- Došao si potpuno sam? Fantastično! - uskliknuo je austronaut Koichi Wakata koji se na ISS ukrcao u novembru, tri mjeseca nakon Kiroba.
 - Naravno! Pa ja sam robot - odgovorio mu je android trudeći se da ostane na nogama usprkos bestežinskom stanju. 
Taj neslužbeni razgovor koji je trajao tek par minuta i nije bio pripremljen unaprijed, dogodio se 6. decembra i vodio se na japanskom jeziku.
Dijalog je bio moguć zahvaljujući umjetnoj pameti ugrađenoj u Kiroba, malenog dvonogog robota visokog 34 cm, teškog tek jedan kilogram koji može učiti na vlastitom iskustvu.
- Bilo je teško programirati ga tako da može 'prirodno' komunicirati - rekao je njegov konstruktor Tomotaka Takahashi iz kompanije Robo Garage koja na tom projektu surađuje sa sveučilištem u Tokiju, s oglašivačem Dentsuom i s Toyotom.
Konstruiranje tog androida dio je šireg projekta kojim se želi ispitati koliko pratitelj koji nije ljudsko biće može razonoditi osobu koja je dugo osamljena, prenose agencije.

srijeda, 25. prosinca 2013.

Božićna priča

Božićna priča

DANAS se riječkim Korzom vuklo nekoliko kolona, zaštitari su budno pazili da se čekači na porciju ribica međusobno ne pobiju. Nisu se ni gurali, ni mlatili, ni vikali jedni na druge. Koračali su polako i pristojno prema onima koji će im udijeliti ručak u plastičnoj posudi.
Nisam stala u red jer nisam siromašna. Danas. Sva me ta sirotinja podsjetila na moju pokojnu majku koja nikad u životu nije imala love ali joj to isto tako nije bio problem. Nije željela haljine, cipele, torbice, veliku kuću, pet kaputa. Što je željela moja mama? Mir u duši, to je njoj trebalo.
Mir u duši? Kako ti duša može biti mirna ako nemaš za struju, hranu, odjeću, lijekove? Samo oni kojima jako malo treba mogu biti mirni? Ja sam danas željela kupiti cipele na sniženju, crvenu haljinu i tri holandska ljiljana. Ništa nisam kupila i osjetila sam nemir.
Što meni treba za sreću? Što moju dušu čini mirnom? Kako bih se osjećala da sam danas bila jedna od čekačica? Nesretno jer bih molila da me nahrane oni koji su me opljačkali? Sretno jer ću najzad dobiti ručak bez velike bitke?
Ne tražim mnogo od života. Ne treba mi vila, ni brod, ni skijanje na glečeru… Treba mi zdravlje moje djece i unuke, treba mi spoznaja, zato jer imam malo novaca, kako ni veliki novac ne rješava sve probleme. Jedan od najmoćnijih Hrvata trenutno obilazi kuglu zemaljsku u lovu na zdravlje. Teško da će ga uloviti. Nadam se da ga neće uloviti. Žarko želim da ga ne ulovi.
Mora da ga bauljanje od doktora do doktora strašno frustrira. Imaš dvorce, milijarde, avione i helikoptere a smrt te ščepala za vrat. Smisao života ti je lov na lovu a onda se suočiš sa činjenicom da si smrtan jednako onoliko koliko su to Riječani koji su danas strepili da možda neće doći do svoje porcije ribica. Kako je teško ljudima kojima nitko nije rekao da umiru i oni koji imaju privatni avion. Moja mama je znala da je smrtna. Zato jer nije imala avion?
Što čovjeka usrećuje? Milijarde? A smrt ti se kesi? Ili porcija ribe? Veseli me da jedan od najbogatijih Hrvata ovih dana ne spava mirno. Zločesta sam? Bolesne treba žaliti. I one koji su u crno zavili tisuće ljudi? O čemu noćas razmišlja gospodin?
Da li su se isplatile sve one pljačke, sva ona zla koja je učinio narodu? Bahat je, surov i bešćutan. Možda misli da nije, da samo ima više smisla za biznis nego mi ostali? Biznis? Koju ulogu igra borba za još više love u glavi čovjeka kome se smrt kesi?
Možda bogataš, kad mu smrt zakuca na vrata, zavidi siromasima koji zdravi pokorno stupaju prema javnoj kuhinji? Ne znam. Da nisam vidjela onu kolonu na Korzu, da nisam vidjela toliko siromaha na jednom mjestu ni onaj mi bogati zločinac ne bi pao na pamet.
On lovi zdravlje koje neće uloviti, mi lovimo plastične boce koja ćemo sutra sigurno ubosti, božićni su dani. Što je sreća? Što je nesreća?
Vedrana Rudan, www.rudan.info

utorak, 24. prosinca 2013.

Uzrok požara na Kastelu još nije utvrđen


imageTvrđava Kastel
SARAJEVO - Uzrok požara koji je jutros izbio na banjalučkoj tvrđavi Kastel još nije utvrđen, potvrdila je za Vijesti.ba glasnogovornica Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Marija Markanović.
"U ovom trenutku se intenzivno radi na otkrivanju uzroka požara. Nastala materijalna šteta biće naknadno utvrđena", istakla je Markanović.
Ranije je "Nezavisnim novinama" potvrđeno da je požar prijavljen u 5.01 sati, te da je gorio krov na ulaznoj kuli, preko puta Elektrotehničkog fakulteta.
Vatru su gasila četiri vatrogasna vozila i 10 vatrogasaca, koji su spriječili dalje širenje vatre.
Kažu, požar je mogao i ranije da se ugasi, ali je kasno javljeno vatrogascima.
Miroslav Malinić, komandir Vatrogasne čete Banjaluke rekao je juros da je na krovu ulazne kule banjalučke tvrđave "Kastel" rano jutros izbio je požar, koji je ugašen zahvaljujući uspješnoj intervenciji vatrogasaca
Malinić je istakao da niko nije povrijeđen i da je pričinjena znatna materijalna šteta, dodajući da ne može govoriti o uzrocima požara, jer ga vatrogasci ne utvrđuju.
Vatrogasci su potpuno ugasili vatru u 6.55 sati.
N.Š.
(Vijesti.ba)

ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

Шпекуланти праве пустош на тржишту хране

ИНТЕРВЈУ: ОЛИВИЈЕ ДЕ ШУТЕР, специјални известилац УН за право на храну

Глад и неухрањеност су пре свега питања политичке воље и одговорности владајућих структура

Оливије де Шутер: Проблем глади захтева снажну политичку акцију света
Како је предвиђено да ће светска популација до средине века нарасти на 9,7 милијарди људи, а сада три милиона деце годишње умире од последица неухрањености, једно од најважнијих питања глобалне политике данас је како обезбедити храну за толики број становника.
Белгијски професор Оливије де Шутер, специјални известилац Уједињених нација за право на храну, у интервјуу за „Политику” открива да су земље Јужне Америке за сад предузеле најадекватније политичке и правне мере у циљу решења овог проблема, далеко предњачећи пред остатком света кад је реч о остваривању права на храну.
Те су мере, тврди Де Шутер, од изузетног значаја, јер су глад и неухрањеност пре свега питање политичке воље и одговорности владајућих структура и политичко-правног система. Економски раст сам по себи није никакво решење уколико није повезан са равноправнијом расподелом добара.
Колико људи на свету у овом тренутку гладује?
Организација за храну и пољопривреду (ФАО) проценила је да је у периоду 2011–13. свака осма особа у свету – око 842 милиона људи – патило од хроничне глади и није имало довољно хране да би водили активан живот. Ова статистика ипак озбиљно потцењује проблем глади, јер је заснована на потребама одрасле особе која води седећи, пасиван начин живота, док већина сиромашних у земљама у развоју обавља физички захтевне послове. Осим тога, заснована је и на процени потреба на нивоу домаћинстава и стога не узима у обзир проблем неправедне дистрибуције унутар самог домаћинства – на пример, дискриминацију над женама и девојчицама у многим земљама јужне Азије.
Неухрањеност, то јест недостатак уноса калорија, није једини проблем. Мањак витамина и минерала подједнако је забрињавајући. Више од 100 милиона деце у свету има недостатак витамина А, док је око две милијарде људи анемично и пати од озбиљног недостатка гвожђа. Уколико се трудница налази у таквом стању, то значи да ће дете бити озбиљно ометено у физичком и менталном развоју. Не заваравајмо се, упркос томе што је проценат гладних људи смањен са 20 одсто светске популације на данашњих 13 одсто, проблем глади и неухрањености је огроман и захтева снажну политичку акцију.
Који су главни узроци што толики број људи нема адекватну исхрану?
Проблем глади не треба посматрати као једноставан проблем доступности хране. Не постоје једноставна решења: повећање доступности нето калорија по становнику путем повећања производње не гарантује смањење глади; нити је економски раст сам по себи решење уколико није повезан са равноправнијом расподелом. Земље које су направиле суштинске кораке у борби против глади нису нужно богатије од осталих. Али оне су као приоритет свих ресорних политика поставиле смањење глади и неухрањености и ради њиховог елиминисања примењују озбиљне вишегодишње стратегије. Политичка воља је кључна.
Постоји ли униформни систем који би требало да буде изграђен у свим деловима света како би светско становништво било спасено од глади?
Не постоји једноставан образац најбоље праксе који би све земље требало да следе. Право на храну је људско право, признато од стране међународног права, које штити право свих људи да се достојанствено прехране, или тако што ће сами производити храну или тако што ће је купити. Свакако, снага приступа права на храну је у његовој укорењености у домаћим процесима и његовој способности да укаже на одређене изазове прехрамбене безбедности у појединачним земљама.
Неколико земаља, посебно у Јужној Америци, предузело је правне и политичке кораке који ће утрти пут реализовању права на храну. На пример, законски оквир права на храну усвојен је у Аргентини, Гватемали, Еквадору, Бразилу, Венецуели, Колумбији, Никарагви и Хондурасу. Реализација је повремено била неадекватна, као што и усвајање таквог правног и политичког оквира није магични лек за све. Али, с обзиром на то да су глад и неухрањеност примарно проблем политичке одговорности, ово је значајан корак.
Шта најчешће изазива смањење залиха хране и неравнотежу између понуде и потражње на међународном тржишту? Да ли су прехрамбене компаније одговорне за повећање цене хране?
Главна претња стабилности цена хране је шпекулисање прехрамбеним производима и стога је то и претња прехрамбеној безбедности и остварењу права на храну широм земаља у развоју. Шпекулација се спроводи на различите начине. На физичким тржиштима један од типова шпекулације дешава се када трговци складиште храну одлагањем продаје или убрзавањем куповине, чиме стварају вештачку оскудицу. Ово може да доведе до значајног пораста цене хране под одређеним условима – посебно тамо где над дистрибутивним каналима доминира мали број актера, или тамо се где одређена роба производи само у малом броју земаља.
Други тип шпекулације дешава се на тржишту финансијских деривата.
Шпекулације на ова два тржишта су у узајамном дејству направиле пустош онима који су зависили од поштених и стабилних цена како би зарадили за живот или имали довољно хране на својој трпези.
Миленко Срећковић
објављено: 23.12.2013.