petak, 27. prosinca 2013.

DOSAD VIĐENO SAMO U FILMU

Robot i astronaut prvi put razgovarali u svemiru
FOTO: AGENCIJE
Robot i astronaut prvi put razgovarali u svemiru


Humanoidni maleni robot i japanski astronaut čavrljali su u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što je dosad viđeno samo u filmu Odiseja u svemiru.
- Došao si potpuno sam? Fantastično! - uskliknuo je austronaut Koichi Wakata koji se na ISS ukrcao u novembru, tri mjeseca nakon Kiroba.
 - Naravno! Pa ja sam robot - odgovorio mu je android trudeći se da ostane na nogama usprkos bestežinskom stanju. 
Taj neslužbeni razgovor koji je trajao tek par minuta i nije bio pripremljen unaprijed, dogodio se 6. decembra i vodio se na japanskom jeziku.
Dijalog je bio moguć zahvaljujući umjetnoj pameti ugrađenoj u Kiroba, malenog dvonogog robota visokog 34 cm, teškog tek jedan kilogram koji može učiti na vlastitom iskustvu.
- Bilo je teško programirati ga tako da može 'prirodno' komunicirati - rekao je njegov konstruktor Tomotaka Takahashi iz kompanije Robo Garage koja na tom projektu surađuje sa sveučilištem u Tokiju, s oglašivačem Dentsuom i s Toyotom.
Konstruiranje tog androida dio je šireg projekta kojim se želi ispitati koliko pratitelj koji nije ljudsko biće može razonoditi osobu koja je dugo osamljena, prenose agencije.