srijeda, 3. travnja 2013.

aRS: Jednostavan način - ubrzajte rad vašeg kompjutera

aRS: Jednostavan način - ubrzajte rad vašeg kompjutera: S. K.   03/04/2013 13:35:00 Disk Cleanup Kompjuteri gotovo nikada ne ispunjavaju naša očekivanja kada je u pitanju njihova brzina ra...

utorak, 2. travnja 2013.

Vlada RS donijela Uredbu o ЈMB

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana, kojom se utvrđuje način određivanja jedinstvenog matičnog broja građana u Republici Srpskoj.



Istovremeno, Vlada je utvrdila i tekst izmjena i dopuna člana 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju kojim se utvrđuju nova registraciona područja za prostor BiH i uputila ga kao inicijativu prema predstavnicima iz Republike Srpske u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

http://www.6yka.com/home/tag

UEFA se protivi regionalnoj ligi?


S. J. 

imageZoran Mamić / vijesti.ba
Sportski direktor zagrebačkog Dinama Zoran Mamić izjavio je nakon sastanka Evropske asocijacije klubova (ECA) u Sofiji da je gotovo nemoguće da se pokrene projekat eventualne regionalne lige.
On smatra da je čak i Evropska fudbalska unija (UEFA) protiv ovakvog projekta.

"UEFA nema predstavu o tome kako bi izgledao model takmičenja. Mislim da su u Nyonu 90 odsto protiv tog takmičenja, a 10 odsto podržava regionalnu ligu. Jednostavno je, ništa nije jasno. Ni kako bi se određivao koeficijent, ko bi odlazio u evropska takmičenja. Sve je komplikovano. Recimo, Dinamo osvojio regionalnu ligu, onda bi Hrvatska imala predstavnika u Ligi prvaka, a šta bi bilo sa predstavnicima Srbije, BiH, i ostalima. Da li bi se u tom slučaju neko od njih plasirao u kvalifikacije za elitno takmičenje?", pita se Zoran Mamić u izjavi za Jutarnji list.
Ipak, postoji opcija odigravanja regionalnih turnira, za početak.
"To se spominjalo u smislu da klubovi iz regiona u drugom dijelu sezone, a nakon što ispadnu iz evropskih kupova, popune kalendar prijateljskim utakmicama. Međutim, i to je u oblacima."
 (vijesti.ba)

Vodostaj Save u porastu


B. A. 

imageSava / arhiv
ISTOČNO SARAJEVO - U Kozarskoj Dubici i Gradišci trenutno je na snazi vanredna odbrana od poplava, a nema ugroženog stanovništva. Iz Uprave civilne zaštite je potvrđeno da je visina vodostaja rijeke Save na vodomjernoj stanici u Rači u 11 sati iznosio 654 centimetra, s tendencijom daljeg rasta vodostaja, i uvedena je redovna odbrana od poplava na sektorima jedan, dva i tri na poplavnom području Semberije.
I dalje je zaplavljen dio nebranjenog poljoprivrednog zemljišta u mjesnoj zajednici Novi, a iz Civilne zaštite navode da nema ugroženog stanovništva ni objekata.
 Rijeka Drina je u porastu, ali je još u svom koritu i na granici je izlivanja.
U općini Zvornik Drina se djelimično izlila u mjesnoj zajednici Tršić, gdje je zaplavljena manja površina poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženog stanovništva ni objekata.
Bujični vodotoci u svim općinama na regiji su u porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.
 Vodostaj rijeke Save u mjestu Donja Gradina iznosi 835, a Une 328 centimetara.
I vodostaj rijeke Save na području Srpca iznosi 855 centimetara, što je sedam centimetara više u odnosu na jutros. I dalje je poplavljeno poljoprivredno zemljište u nebranjenom dijelu.
U mjestima Bajinci i Kobaš četiri kuće su i dalje odsječene, ali se snabdijevanje odvija bez problema. Pripadnici općinske službe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć mještanima sa kojima su u stalnom kontaktu.
Vodostaj rijeke Une u Kostajnici je u blagom porastu. Voda iz korita se lagano izliva u kanale, a sve komunikacije su prohodne. Nema prekida u snabdijevanju energentima.
Stanje u općinama Jezero i Novi Grad je nepromijenjeno u odnosu na prethodni izvještaj.
Na području Doboja nema opasnosti od poplava. Količina padavina u protekla 24 sata iznosila je tri litra po metru kvadratnom. Rijeka Bosna je porasla za 77 centimetra u odnosu na jučerašnje mjerenje i u 7.00 sati u Doboju je iznosila 110 centimetara.
Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Brodu u blagom je porastu i trenutno iznosi 694 centimetra, kao i na mjernom mjestu u Šamcu, gdje iznosi 569 centimetara.
 Vodostaj rijeke Drine na području Foče je u blagom opadanju i nema opasnosti od izlivanja.

(FENA)

Izvještaj sa 5. sjednice Skupštine opštine


Peta redovna sjednica Skupštine opštine održana je dana 29. marta 2013. godine, od 9 do 14 časova, u sali SO. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda povučene su tri, a dodana jedna tačka dnevnog reda. Odbornici su se, na ovoj sjednici, izjašnjavali ukupno o 29 tačaka dnevnog reda.
Prije usvajanja dnevnog reda, Skupštini se obratio Načelnik Opštine Ilija Jovičić. Gospodin Jovičić je informisao prisutne o sredstvima različitih programa Vlade RS koja će se koristiti u našoj opštini. Značajan dio ovih sredstava je namjenjen vodoprivredi i zaštiti od poplava. Upoznao je odbornike i sa tokom Projekta za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže koji je takođe dio programa Vlade RS. Zbog obima ovog posla i potrebe da se precizno utvrde iznosi za pojedine aktivnosti, gospodin Jovičić je rekao da će se odluka o kreditnom zaduženju naći pred odbornicima na sledećem zasijedanju. Rekao je da uskoro predstoji serija informativnih predavanja o Pravilniku i o uslovima za dobijanje subvencija za poljoprivrednu proizvodnju. Pod istim uslovima kao u Pravilniku, kako je rekao, i Opština će davati subvencije za poljoprivredu, i to posebno za analizu zemljišta i nove nasade voćaka.
 Na prijedlog Načelnika Opštine odbornici su imenovali četiri načelnika odjeljenja Administrativne službe opštine koji su prošli na javnom konkursu. Imenovani načelnici su do sada obavljali te funkcije kao vršioci dužnosti. Za Načelnika odjeljenja opšte uprave imenovana je Danka Ignjić; Za Načelnika odjeljenja privrede i društvenih djelatnosti imenovan je Saša Pantić; kao Načelnik odjeljenja za finansije imenovana je Snježana Vukman, a za Načelnika odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju imenovan je Danimir Milkanović;
 Nakon imenovanja, na sjednici su usvojene odluke koje su prošle javnu raspravu. Ove odluke se odnose na administrativne takse, organizovanje Civilne zaštite, komunalni red i pristupanje izradi Prostornog plana opštine. Odlučeno je i da se briga o privremenom odlagalištu komunalnog otpada povjeri JKP „Komunalac“. Ovim se značajno smanjuju troškovi Opštine u pogledu plaćanja održavanja deponije. U pripremi Odluke o administrativnim taksama, poređene su cijene sa drugim opštinama, pa su sada cijene npr. ovjere rukopisa i dokumenata kao u Derventi. Doprinos razvoju poslovnog ambijenta je i Odluka o pristupanju izradi Prostornog plana opštine. Prostornim planom se ostvaruje preduslov razvoja jer ovaj dokument daje mogućnost da se investitorima ponude lokacije za poslovne aktivnosti. 
U skladu sa opredjeljenjem da se vršioci dužnosti ne zadržavaju duže od potrebnog, na sjednici je odlučeno da se raspišu javni konkursi i usvojeni su kriterijumi za izbor direktora i članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća.
 Takođe, na sjednici SO usvojen je i set nacrta odluka kojim se uređuje oblast prostornog uređenja i stambeno-komunalnih poslova i ekologije. U nacrtu je i Odluka o komunalnim naknadama, jer se ide na smanjenje ovih naknada – između ostalog i radi obezbjeđenja i podsticaja ulaganja u privredu. O datumima rasporeda javnih rasprava, na koje su pozvani svi građani Broda, informišemo vas u Najavama događaja.
 Pažnju odbornika su najviše privukle tačke dnevnog reda o daljinskom grijanju i mjesnim zajednicama. Analizu i prijedlog mjera za daljinsko grijanje je iznio Gradimir Vukman. Prethodnih dana održana je i javna rasprava o ovom pitanju, sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika, kojoj je prisustvovao i Načelnik Opštine Ilija Jovičić. Dosadašnji gubici gradske Toplane već su na teretu Opštine Brod, i ocjena je odbornika da ovakvo grijanje nije više održivo. Dosta se raspravljalo i o radu savjeta mjesnih zajednica. Među dvadeset savjeta postoje i oni koji su imali dosta aktivnosti i dobrih rezultata, ali Izvještaj nije usvojen zbog manjkavog rada drugih. 
 Od ove sjednice SO ima još jednog samostalnog odbornika. Nakon prošle sjednice kada je Stanko Čerek samostalno izašao iz Kluba odbornika Socijalističke partije, na ovu sjednicu je došlo obavještenje SP da Boro Milošević više nije član stranke, a time ni član tog kluba odbornika.
Sl.web stranica opštine Brod