srijeda, 22. siječnja 2014.

Uručene zahvalnice privrednicima

zahvalnice sajam 1303Privrednici i sponzori koji su učestvovali na „Sajmu privrede 2013“ danas su u 10 časova dobili Zahvalnice od opštine Brod. U punoj sali Skupštine opštine, načelnik opštine Ilija Jovičić je privrednicima zahvalio na učestvovanju u ovom velikom događaju i najavio naredni Sajam koji će biti organizovan polovinom septembra ove godine. Načelnik Jovičić je najavio, i pozvao zvanice, da posjete 35. tradicionalni ponoćni turnir u malom fudbalu koji se održava od petka 24. januara u Sporsko-kulturnom centru.
zahvalnice sajam 1301Privrednicima Broda su predstavljena i dva vida podrške zapošljavanju. U budžetu opštine Brod predviđena su sredstva, u iznosu od 5000 KM po radniku, koji se zapošljava sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Po „Projektu podrške zapošljavanju Roma  u Republici Srpskoj u 2014.godini predviđena su sredstva od 6000 za zapošljavanje na 12 mjeseci do 8000 za 24 mjeseca rada. Više o ovome u Javnom pozivu.  Prisutnima su predstavljeni i članovi organizacionog odbora Sajma privrede. Predsjednik ovog odbora, Načelnik odjeljenja privrede i društvenih djelatnosti uručio je sajamskim izlagačima i sponzorima Zahvalnice.  
zahvalnice sajam 1312Na prošlogodišnjem sajmu privrede, opština Brod je predstavila osam atraktivnih poslovnih zona. Do juna mjeseca, kako je rekao načelnik Jovičić, za izgradnju, rad i zakup u ovim zonama će biti raspisan javni oglas. Pored poslovnih zona, opština Brod je kao poboljšanje uslužnog servisa građanima uvela da se dozvole za preduzetnički rad dobijaju u roku od dva dana. Takođe, za rješavanje važnih pitanja opština je angažovala preko 40 fakultetski obrazovanih stručnjaka. U obraćanju privrednicima, načelnik Jovičić je pomenuo i uspješne privatizacije Rafinerije nafte, Nestro Petrola, Skai adaptera, Ciglarske industrije Klakar i Ribnjaka. Za ostala preduzeća otišla je inicijativa prema Ministarstvima i stečajnim upravnicima da brže završe započete privatizacije. Danas u 13 časova se po šesti put održava javna licitacija za prodaju hotela „Sava“. zahvalnice sajam 1326Za današnju licitaciju cijena je 410 000 KM, a u slučaju da se prodaja ponovi, sledeći put cijena bi bila oko 280 000 KM. Načelnik Jovičić je pozvao brodske privrednike da razmisle i kupe ovaj značajan objekat. Nakon zvaničnog dijela prijema, zvanice su imale priliku da uz koktel razgovaraju sa načelnikom Jovičićem i razmjene ideje sa drugim privrednicima.

Сукоби у Кијеву - троје мртвих, САД поништавају визе

 

(Фото Ројтер)

КИЈЕВ – Троје демонстраната погинуло је у сукобима у Кијеву, тврде лекари из редова демонстраната, док је премијер Микола Азаров рекао да су антивладини протести „довели терористе” на улице, запретивши да ће „криминалци бити кажњени”.
Азаров је, говорећи на седници владе недалеко од места сукоба, навео да су „терористи са Трга независности заробили на десетине људи и претукли их”.
„Званично кажем да су то криминалци који морају да одговарају за своје поступке”, истакао је Азаров.
Украјински премијер је оптужио лидере опозиције за распламсавање кризе јер позивају на протесте који су, како је казао, дестабилизовали ситуацију у земљи, пренела је агенција Ројтерс.
Координатор лекарског тима на антивладиним протестима Олех Мусију изјавио је агенцији АП да је један активиста преминуо у болници након пада са висине и да су још двојица убијена из ватреног оружја.
Истовремено, амбасада САД у Кијеву је саопштила да је поништила визе „неколицини Украјинаца” који су повезани са насиље.
„Као одговор на акцију усмерену против демонстраната... у новембру и децембру прошле године, амбасада САД је поништила визе неколицини Украјинаца повезаним са насиљем”, наводи се у саопштењу.
У саопштењу америчке амбасаде се не наводе имена људи којима је поништена виза, али се истиче да се разматрају даље акције против одговорних за тренутно насиље.
Најновији сукоби у Кијеву избили су рано јутрос када је полиција почела да уклања барикаде које су поставили демонстранти.
Демонстранти су бацали каменице и Молотовљеве коктеле на полицију, која је одговорила сузавцем и димним бомбама, наводи Интерфакс, додајући да је неколико особа приведено.
Полицијска акција уследила је дан након што је у Украјини на снагу ступио контроверзни сет нових закона којима се забрањују сви видови антивладиних протеста.
Новим законима забрањено је неодобрено постављање шатора и бина, што је била карактеристика таласа најновијих протеста. Онима који обезбеђују опрему за митинге, прети затворска или новчана казна.
Законом су предвиђене затворске казне до 15 година за „масовно кршење” јавног реда.
Од понедељка је у сукобима демонстраната и полиције у Кијеву повређено више од 200 особа на обе стране.
Азаров је јуче упозорио да власти неће имати другог избора него да употребе силу ако „провокатори” не престану да подстичу сукобе.
Лидер опозиције Виталиј Кличко је навео да влада плаћа људе да изазову нереде како би опозиција била дискредитована и како би био припремљен терен за сламање протеста. Он је позвао становништво широм Украјине да дође у Кијев и помогне у свргавању председника Украјине Виктора Јануковича.
Влада је формирала специјалну комисију чији је задатак да разреши кризу, а украјински главни тужилац Виктор Пшонка затражио је од демонстраната да прекину „масовне нереде”, означивши их као злочин против државе.
Од краја новембра опозициони активисти држе центар Кијева у блокади, због изненадне одлуке владе да не потпише споразум са ЕУ и окретања ка Русији.
Танјуг
објављено: 22.01.2014.

ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Dodjela zahvalnica sajamskim izlagačima

sajam13 brod3
Sajam privrede Brod 2013
U srijedu 22.01.2014. godine u 10 časova u sali Skupštine opštine svečano će biti uručene Zahvalnice izlagačima sa „Sajma privrede 2013“. Pozvano je 45 izlagača koji su učestvovali sa svojim proizvodima i uslugama tokom Sajma u oktobru prošle godine. Takođe, pozvano je i nekoliko privrednika i preduzeća koji su sponzorstvom pomogli ovaj događaj.
Ovakvi sajmovi predstavljaju priliku za promociju lokalne i regionalne privrede i predstavnici opštine Brod planiraju nastaviti i u buduće sa organizacijom ovog događaja. „Sajam privrede 2014“ se planira za dane od 12 do 14 oktobra ove godine u Sportsko-kulturnom centru Brod.
sajam13 brod1
Sajam privrede Brod 2013
sajam13 brod2
Sajam privrede Brod 2013 – štand opštine