srijeda, 22. siječnja 2014.

Сукоби у Кијеву - троје мртвих, САД поништавају визе

 

(Фото Ројтер)

КИЈЕВ – Троје демонстраната погинуло је у сукобима у Кијеву, тврде лекари из редова демонстраната, док је премијер Микола Азаров рекао да су антивладини протести „довели терористе” на улице, запретивши да ће „криминалци бити кажњени”.
Азаров је, говорећи на седници владе недалеко од места сукоба, навео да су „терористи са Трга независности заробили на десетине људи и претукли их”.
„Званично кажем да су то криминалци који морају да одговарају за своје поступке”, истакао је Азаров.
Украјински премијер је оптужио лидере опозиције за распламсавање кризе јер позивају на протесте који су, како је казао, дестабилизовали ситуацију у земљи, пренела је агенција Ројтерс.
Координатор лекарског тима на антивладиним протестима Олех Мусију изјавио је агенцији АП да је један активиста преминуо у болници након пада са висине и да су још двојица убијена из ватреног оружја.
Истовремено, амбасада САД у Кијеву је саопштила да је поништила визе „неколицини Украјинаца” који су повезани са насиље.
„Као одговор на акцију усмерену против демонстраната... у новембру и децембру прошле године, амбасада САД је поништила визе неколицини Украјинаца повезаним са насиљем”, наводи се у саопштењу.
У саопштењу америчке амбасаде се не наводе имена људи којима је поништена виза, али се истиче да се разматрају даље акције против одговорних за тренутно насиље.
Најновији сукоби у Кијеву избили су рано јутрос када је полиција почела да уклања барикаде које су поставили демонстранти.
Демонстранти су бацали каменице и Молотовљеве коктеле на полицију, која је одговорила сузавцем и димним бомбама, наводи Интерфакс, додајући да је неколико особа приведено.
Полицијска акција уследила је дан након што је у Украјини на снагу ступио контроверзни сет нових закона којима се забрањују сви видови антивладиних протеста.
Новим законима забрањено је неодобрено постављање шатора и бина, што је била карактеристика таласа најновијих протеста. Онима који обезбеђују опрему за митинге, прети затворска или новчана казна.
Законом су предвиђене затворске казне до 15 година за „масовно кршење” јавног реда.
Од понедељка је у сукобима демонстраната и полиције у Кијеву повређено више од 200 особа на обе стране.
Азаров је јуче упозорио да власти неће имати другог избора него да употребе силу ако „провокатори” не престану да подстичу сукобе.
Лидер опозиције Виталиј Кличко је навео да влада плаћа људе да изазову нереде како би опозиција била дискредитована и како би био припремљен терен за сламање протеста. Он је позвао становништво широм Украјине да дође у Кијев и помогне у свргавању председника Украјине Виктора Јануковича.
Влада је формирала специјалну комисију чији је задатак да разреши кризу, а украјински главни тужилац Виктор Пшонка затражио је од демонстраната да прекину „масовне нереде”, означивши их као злочин против државе.
Од краја новембра опозициони активисти држе центар Кијева у блокади, због изненадне одлуке владе да не потпише споразум са ЕУ и окретања ка Русији.
Танјуг
објављено: 22.01.2014.