četvrtak, 30. siječnja 2014.

Brođani u emisiji Kvadrat na znanje


 6. februar 2014. @ 3:55 pm - 4:20 pm

televizija RTRS
Redovno, četvrtom na televiziji RTRS emituje se obrazova emisija koja prikazuje i pojedine škole i talentovane učenike. U četvrtak 06.02. u redovnom terminu emitovanja u 15:55, emisija Kvadrat na znanje prikazaće i srednju školu „Nikola Tesla“ iz Broda i naše poznate talentovane srednjoškolce.
Službena web stranica opštine Brod

Zukorlić: Još razmišljam o kandidaturi za predsjednika Republike Srpske

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić potvrdio je u izjavi za Anadoliju da razmišlja o kandidaturi za predsjednika Republike Srpske (RS) kako je najavio prilikom ovosedmičnog gostovanja u emisiji ''Pošteno'' Federalne televizije (FTV).



Foto: Senad GUBELIĆ
Foto: Senad GUBELIĆ
Muftija Zukorlić, donedavni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrdio je kako je grupa ljudi iz Bosne i Hercegovine, odnosno bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) dolazila kod njega s prijedlogom, pa čak i insistiranjem da bude kandidiran za prvog čovjeka tog entiteta, ali da ''on još uvijek razmišlja''.
Nije želio iznositi više detalja o ovoj inicijativi, ali je utisak da je zainteresiran. Na naš upit muftija Zukorlić je, također, potvrdio da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je prijavljen na području Srebrenice, gdje je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić kaže za Anadoliju da svi građani RS-a sa važećim dokumentima imaju pravo biti kandidirani na izborima u BiH.

Salkić: Špekulacije i podmetanje Bošnjacima

Objašnjava da je jedina ograničavajuća okolnost to ''gdje ko ima ličnu kartu''. Ukoliko neko želi biti kandidiran, dodao je, mora za tu izbornu jedinicu imati važeće dokumente.
''Postoji mogućnost da se muftija Zukorlić kandidira, ali to nije realno...  Jer, sve druge političke partije imaju svoje kandidate za poziciju, koji će biti poznati tokom aprila. Po meni, to je stvar nekih špekulacija ili nekog ponovnog podmetanja Bošnjacima'', rekao je Salkić.
On dalje kaže da je zagovornik zajedničkog nastupa svih bošnjačkih i probosanskih stranaka na izborima u RS i da bi samo to dalo šanse za realan uspjeh u tom dijelu, a kako bi Bošnjaci bili relevantan faktor. Po njemu, nikakve egzibicije ne bi pomogle. Naprotiv. Pojasnio je da kandidat koji dobije najviše glasova na direktnim izborima za predsjednika RS postaje prvi čovjek entiteta, a oni iza njega potpredsjednici.
Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu i član Centralne izborne komisije (CIK) BiH prof. dr. Suad Arnautović u izjavi za Anadoliju podsjeća da prema Izbornom zakonu BiH postoje tri uvjeta za ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava.
''Uvjet da bi državljanin BiH bio upisan u centralni birački spisak, čime stiče pasivno biračko pravo, odnosno pravo kandidiranja, jeste da je stariji od 18 godina, da je državljanin BiH i treći da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji BiH. Prebivalište je mjesto gdje je stalno nastanjen državljanin BiH. Ispunjavanjem ova tri uvjeta stiče se pravo upisa u Centralni birački spisak. A time se stvaraju uvjeti za kandidiranje za sve nivoe vlasti. Dodatni uvjet jeste da onaj kandidat koji želi da se kandidira za bilo koji nivo vlasti bude u toj izbornoj jedinici prijavljen i registriran do dana raspisivanja Općih izbora'', rekao je Arnautović, te dodao:
''Dakle, ako neka osoba želi da se kandidira za neku od javnih funkcija, kao što su funkcije predsjednika i potpredsjednika RS, mora biti prijavljen na području RS do donošenja Odluke CIK-a o raspisivanju izbora,  a to je negdje do 15. maja 2014. godine''.
Arnautović nije mogao reći ništa o mogućnosti kandidiranja muftije Zukorlića, te da li ispunjava sve potrebne uvjete u ovom trenutku.

Reakcije iz RS-a


"Zukorlić, ako je registrovan građanin u RS i ako je na biračkom spisku, a znate da je rasprava o državljanstvu, prebivalištu, trenutno blokirana u Parlamentu BiH, onda ima pravo da se kandiduje kao i svaki drugi građanin. Ukoliko je na biračkom spisku ostvaruje pasivno biračko pravo da glasa, a ako ima fiktivnu adresu negdje u RS onda može da bude kandidat na izborima", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić za banjalučke medije.
Emil Vlajki, potpredsjednik RS, kazao je da Zukorlić, ako je regulirao status u BiH, može da se kandidira za predsjednika RS. Ocijenio je da bi njegova kandidatura mogla povećati otpor nemuslimanskog stanovništva u BiH.
"Činjenica jeste da bi on dobio više glasova od ostalih bošnjačkih kandidata, jer je njegova popularnost ovdje puno veća. Ali ja mislim da se to neće desiti, jer ne vjerujem da bi politički odnosi mogli dozvoliti da se kandiduje neko ko je izvan BiH", naveo je Vlajki u izjavi za ''Nezavisne novine''.
Dodao je da Zukorlić u slučaju kandidature nema ni teoretske šanse da postane predsjednik RS, ali da bi sa najvećim brojem glasova među Bošnjacima mogao postati potpredsjednik.
Muftija Zukorlić najavio je 27. januara, gostujući u emisiji ”Pošteno” Federalne televizije (FTV), da je moguća njegova kandidatura za predsjednika Republike Srpske (RS) na Općim izborima 2014. godine. Zukorlić je tada rekao da su nedavno kod njega bili ”neki ljudi” koji su mu predlagali da se kandidira za predsjednika Republike Srpske.
oslobodjenje.ba

srijeda, 29. siječnja 2014.

Englezi i pušenje-ispravno

IVelikaBritanijarazmišlja

U VELIKOJ BRITANIJI bi uskoro pušenje u automobilima u kojima se prevoze djeca moglo postati ilegalno. Velika Britanija tako bi se mogla pridružiti Australiji, Kanadi i brojnim saveznim američkim državama u kojima je takva zabrana na snazi.
"Odrasli imaju slobodu sami odabrati, ali djeca nemaju tu mogućnost i na društvu je da ih štiti od mogućih posljedica po zdravlje. Ovakve zakonske izmjene imaju snažnu podršku javnosti", rekao je oporbeni britanski tajnik za zdravstvo Andy Burnham.
Pušenje na radnim mjestima i u zatvorenim javnim prostorima u Velikoj Britaniji je zabranjeno od 2007. godine.

OBAVLJENA DRUGA PODJELA PRIKUPLJENE ODJEĆE

b_250_0_16777215_00_images_vijesti_DOBOJ-DOM-PENZIONERA.jpg
Dobojsko udruženje penzionera danas je za 12 socijalno ugroženih članova i ostalih građana podijelilo odjeću, koja je prikupljena tokom provedene humanitarne akcije. Među prisutnim na ovoj drugoj podjeli, osim penzionera, bile su i dvije socijalno ugrožene građanke - majke, jedna sa petoro, a druga sa šestoro djece, rekao je Srni predsjednik Udruženja Rajko Gligorić.On je podsjetio da je u humanitarnoj akciji, završenom 4. januara, prikupljeno oko 500 kilograma veoma kvalitetne zimske odjeće koju su darovali penzioneri i građani.U okviru dobojskog Udruženja penzionera počekom oktobra 2012. godine otvoren je Klub penzionera, a početkom novembra iste godine osnovana je kasa uzajamne pomoći koja ima oko 500 članova, podsjetio je Gligorić.

(Srna)

Mali Marko - Ribolovacka Oprema

Mali Marko zove da bi kupio kreč

utorak, 28. siječnja 2014.

Дервента - најбољи спортисти општине за 2013. годину


У организацији ЈП „ Дервентског лист и Радио Дервента“ , а под покровитељством начелника општине, у петак ,24.јануара, је одржана свечаност на којој су изабрани најбољи спортисти и спортски колективи општине. Свечаности је присуствовао начелник општине са сарадницима , предсједник СО Јозо Баришић као и бројни грађани.
Начелник општине Милорад Симић је честитао свим спортистима на оствареним резултатима и истакао : ,,На данашњи дан сумирамо резултате у спорту и можемо бити поносни на оно што су постигли наши спортисти и спортски колективи у прошлој години. Општина Дервента издваја око петсто хиљада марака за  младу популацију међу којима су и спортисти, а њихови резултати показују да средства нису издвојена узалуд. Они су име Дервенте пронијели широм свијета, њихов глас се најдаље чује. Имамо око хиљаду оних који се директно ангажују у спорту и Дервента се поноси овим младим људима којима  је спорт тренутно приоритет али  припадају и онима који ће  сутра преузети будућност Дервенте.“
Честитке је ,свим награђенима и свима који су учествовали у избору, упутио и предсједник СО Јозо Баришић пожељевши им добре резултате и у будућности и нагласио да ће Скупштина општине и убудуће подржавати рад спортиста и спортских колектива.
За најбољег  спортисту  општине у мушкој конкуренцији проглашен је Никола Ђурић, члан Кик бокс клуба „Империја“ ,који је као члан репрезентације БиХ  освојио  друго мјесто на првенству свијета у Анталији (Турска).То је још једна у низу медаља коју је Никола освојио у својој десетогодишњој успјешној каријери.  Николи је уручено и признање за најбољи појединачни резултат.
Друго мјесто је припало рукометашу Славену Марићу, а треће теквондоисти  Дражену Гибаници.
За најбољег спортисту у женској конкуренцији проглашена је Кристина Лазаревић, члан Теквондо клуба „Дервента“. Кристина је носилац црног појаса , освајач првих мјеста  на првенствима РС и БиХ,Србије , турнира „А“ класе у Словенији, Мађарској, Италији, учесник првенства Европе у Румунији и првенства Балкана у Црној Гори. Кристина је иза себе оставила одбојкашицу Јелену  Нинковић и своју колегицу –теквондоисту  Милицу  Карановић.
Најперспективнији спортиста је Ђорђе Вујичић, члан Теквондо клуба „ Дервента“ , носилац црног појаса , освајач другог мјеста на првенству  Балкана, учесник првенства Европе, освајач првих мјеста на  отвореним првенствима и турнирима  РС, Србије, Словеније, Мађарске , Италије.  Друго мјесто је припало његовом колеги из клуба Давиду Цвијаникићу,  , а треће одбојкашици  Маји Живковић.
Најбољи спортски колектив је Рукометни  клуб „Дервента“, члан премијер лиге, друго мјесто припало је Фудбалском клубу  „Текстилац“,треће  Кик бокс клубу  „Империја“.
Ове године су уручена и два посебна признања. Једно је уручено Мирку  Васићу, члану Удружења „Сунце“ који је у конкуренцији особа са посебним потребама освојио прва мјеста у БиХ у пливању слободним стилом на 25 и 50 метара.
Друго је уручено Бори Марковићу , дугогодишњем спортском раднику и члану Управног одбора РК „Дервента“.
Награде и признања спортистима су уручили начелник општине и  Чедо Вујичић , в.д. директора  ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“.
deventa.ba

Brod-proglašeni najbolji sportisti za 2013.


plakete za naj sportiste


naj sportisti Brod za 2013 godinu

27.01.2013.-Sinoć u 23 časa završena je i poslednja utakmica ovogodišnjeg 35. ponoćnog turnira u malom fudbalu. U 18 časova organizovan je prigodan program za završnicu turnira. Nastupalo je kulturno-umjetničkog društva „Liješće“, nakon čega je odigrana revijalna utakmica najmlađih. Petnaestominutna utakmica između Škole fudbala Prijatelji Brod i Sloge iz Doboja završena je sa rezultatom 3:0 i velikim aplauzom za sve male igrače. U finalnoj večeri ponoćnog turnira dodjeljene su nagrade najboljim sportistima. Nagrade je uručio načelnik opštine Ilija Jovičić. Za najbolje sportiste proglašeni su: 
Plaketu za najperspektivnijeg mladog sportistu opštine Brod u 2013. godini dobio je – Vuk  Radovanović, član Kajak-kanu kluba „Premium“. Druga na listi najperspektivnijih je Dragana Ristić članica Karate kluba „Polet“, a treći je Andrej Pivaš članškole fudbala „Prijatelji“.
Za najboljeg sportistu opštine Brod, izabrana je rukometašica ŽRK „Brod“ – Vesna Rakić. Drugi na listi najboljih sportista opštine Brod u 2013. godini je Saša Ignjatić član Fudbalskog kluba „Liješće“Treći od najboljije Stefan Banović igrač muškog rukometnog kluba „Brod“.
Najuspješniji sportski radnik opštine Brod u 2013. godini je – Miro Topić, predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba „Liješće.
Za najbolju sportsku organizaciju opštine, izabran je ženski rukometni klub „Brod“.

Derventa u turističkoj ponudi Posavine

Najznačajniji turistički potencijali opštine Derventa - Derventski vašar, vjerski objekti i smještajni kapaciteti naći će se u zajedničkoj turističkoj ponudi regije „Posavina“.
Dogovoreno je to na radionici o razvoju turističkih ponuda u regiji Posavina koja je u okviru projekta «Otkrij Posavinu – Razvoj i promocija zajedničke turističke ponude regije Posavina» održana u hotelu „Cepter“ u Kozarskoj Dubici, u četvrtak 23. januara 2014.
Direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić, koji je prisustvovao radionici u Kozarskoj Dubici, istakao je da je za Derventu veoma važno da se nađe u zajedničkoj turističkoj ponudi opština ove regije.
- U okviru projekta najvažni turistički potencijali biće predstavljeni široj javnosti tako da bi to trebalo da doprinese većem broju posjeta turista Derventi, istakao je Kljajić.
Aleksandra Tomić-Ćato, voditelj projekta iz Sarajeva, rekla je da je radionica nastavak projektnih aktivnosti i da kao rezultat treba da da prijedlog najmanje pet različitih zajedničkih paketa turističkih ponuda.
- Partneri u projektu su Centar za okolišno održivi razvoj iz BiH i Centar za razvoj unutarnje plovidbe iz Hrvatske, dodala je Tomić-Ćato.
Renata Kadrić, voditelj projekta iz Zagreba, rekla je da je glavni cilj projekta da se podrži revitalizacija prekogranične saradnje podsticanjem razvoja prepoznatljive turističke ponude i promocije regionalnog identiteta i turističke ponude regije Posavina.
- U projekat su iz BiH uključene opštine uz rijeku Savu od Kozarske Dubice do Brčkog, a iz Hrvatske Brodsko-posavska, Sisačko-moslovačka i Vukovarsko-srijemska županija, naglasila je Kadrićeva.
Ovaj projekat je nastavak realizacije ranije implementiranog projekta „Sava navigo“, a dobio je finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatske i BiH od 2007. do 2013.godine.
Turistička organizacija opštine Derventa

ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Међународни женски рукометни турнир Брод 2014.


14. фебруар 2014. @ 8:00 pm – 15. фебруар 2014. @ 8:00 pm

Спортско-културни центар Брод
Женски међународни рукометни турнир „ОПТИМА 2014“одржаће се у суботу 15. фебруара 2014. године, успортскојдвораниСпортско-културном центру у Броду.Утакмица кадетских екипа „Копар“ и „Брод“ одиграће се вече прије, у петак 14.02.2014. године у спортској дворани у 20 часова. У пријеподневним часовима, у суботу, предвиђени су протоколарни садржаји делегација општина Брод и Копар.

Прелиминарни програм Турнира је предвиђен на сљедећи начин:
субота 15. фебруара,
-       13,00 часова: утакмица „Брод“ – „Копар“такмицетурнирасе играју 2×25 минута),
-       14,15 часова: свечано отварање турнира,
-       19,30 часова: уручење награда и признања, свечано затварање турнира.

Коме ће припасти Украјина

„Битка за Украјину, бесмислена и без резултата, коју Русија и Запад воде већ више од две деценије, ушла је у своју најдеструктивнију фазу”, написао је ових дана руски лист „Ведомости”. „У протеклим месецима Русија, ЕУ и САД непрекидно подижу улог у украјинској стратешкој игри, тако да су већ доспели до ивице политичке кризе која би на дуже време могла да поремети њихове међусобне односе.”
Ипак, све су гласнији позиви да се неко умеша у украјинску драму у којој већ има погинулих, а центар Кијева је претворен у бојиште.
Према писању „Вашингтон поста”, Запад је дужан да Украјину извуче из ланаца у које ју је везао руски председник Владимир Путин. Под „ланцима” се, вероватно, подразумева 15 милијарди долара које је Москва обећала Кијеву, и већ почела да исплаћује, као и драстично снижење цене природног гаса којим Русија снабдева украјинску индустрија и домаћинства.
Јавио се и последњи председник Совјетског Савеза Михаил Сергејевич Горбачов апелом великим силама да учине све што могу да смире Украјинце.
За мир и демократију у бившој совјетској републици залаже се и ЕУ, али без правог плана како то да оствари без учешћа Русије и оних Украјинца који су наклоњени бившој совјетској матици.
И док народ на улицама Кијева пали аутомобилске гуме, гута сузавац и по сопственим леђима осећа тежину удараца гумених палица које ревносно користе припадници „Беркута”, јединице за разбијање демонстрација, позиви на мешање споља могли би опасно да помуте односе у троуглу Москва–Брисел–Вашингтон. То тешко да би био добар лек за санирање украјинске „болести”.
У том смислу изјаснили су се и у руском министарству иностраних послова и у Државној думи оценом да би се у таквом уплитању сукобили интереси разних сила који нису засновани на историјским, културним или економским основама, већ искључиво на политичким и стратешким амбицијама.
А да је управо тако, сведочи податак да су и ЕУ и САД запретиле Украјини да ће, ако се догађаји буду одвијали као до сада, раскинути дипломатске односе са Кијевом, па чак и увести економске санкције. То свакако није пут да се Украјина извуче испод утицаја Москве. Ако Брисел до сада није био спреман, или није у могућности, да Украјину озбиљније финансијски подржи на путу европских интеграција, увођењем санкција на тај пут би дефинитивно била спуштена непрелазна рампа.
У овој игри несумњиво је да ни у Москви, ни у ЕУ, ни у САД не воде претерано рачуна о онима који сваке вечери на температури од минус 10 степени дижу у Кијеву бране од крша и камионских гума, пале ватре, чупају уличну коцку излажући се шок-бомбама, сузавцу, па и могућности да буду убијени.
Великима је само важна победа у овој игри због стратешке важности Украјине, њеног положаја, 46 милиона становника, великог природног богатства.
Кратко примирје које је уведено у четвртак и разговори представника опозиције са представницима власти који су вођени у парламенту, нити су дали конкретне резултате, нити могу преко ноћи да избришу гнев који се накупио у народу. У преговоре који су донели какво-такво смирење не верују ни представници опозиције, ни власт, ни демонстранти.
Део Украјинаца је уверен да их је председник Виктор Јанукович издао тиме што је одбио да потпише договор о придруживању са ЕУ. Питање је, међутим, да ли је он уопште добио адекватну понуду. Земља му је у економском, политичком па и социјалном расулу. Превазилажење садашњег стања тражи огромна финансијска улагања, и то из иностранства.
Ипак, највећа претња по Украјину могла би да буде етничко и верско раслојавање. На Криму су се већ се изјаснили да неће признати власт коју би евентуално могла да успостави опозиција у Кијеву. У том смислу упутили су позив и јужним и источним областима Украјине да се уједине уколико би у престоници дошло до насилне промене власти.
„Сваки дан протеста које опозиција организује у центру Кијева само потврђују да земља срља у пропаст а да је коначна катастрофа главни циљ ’мајданске технологије’, изјавио је за Итар-Тас председавајући парламента Аутономне Покрајине Крим Владимир Константинов, мислећи на Мајдан, главни трг у Кијеву.
Он одлучно напомиње да ће, уколико дође до промене власти, Крим, као аутономна покрајина наставити да функционише према сопственим законима. „Решења Мајдана на Криму неће проћи”, тврди Константинов.
То је најава могућег цепања земље.
Слободан Самарџија
објављено: 27.01.2014.-ПОЛИТИКА