subota, 24. ožujka 2012.

Bardača kod Srpca.Fotografije 1.



















CD Bardača kod Srpca.Rezime


Rezime


Ovaj disk nastao je kao rezultat mog hobija i zadovoljstva koje bih na ovaj način da podijelim sa Tobom. Bardača me je svaki put i iznova fascinirala i na ovom cd-u sam ostvario jednu malu zbirku tih doživljaja i predivnih fotografija. Inspirativna i privlačna, jedinstvena i prelijepa, Bardača me je prosto natjerala da se izrazim o njoj na ovaj način.

Od 1990. povremeno dolazim  na Bardaču, prema mogućnosti, bar na jedan dan da joj se iznova divim, napravim neku fotografiju, pogledam ptice, pecam, predahnem od svakodnevnih obaveza i ugodno se odmorim.

Fotografisao sam aparatom-kamerom FUJI A850 od 8,1 megapiksela i VGA kamerom mobilnog telefona SIEMENS C75 – slike sa telefona, naravno, nisu vrhunske, ali sam ih uvrstio.

Na disku se nalazi i niz fotografija Bardače moga prijatelja Jovana Timotijevića Ganeše iz Beograda koje je snimio prilikom naše zajedničke posjete Bardači.

CD Bardača kod Srpca.Impresum


Ranko Stjepanović

Bardača kod Srpca – fotografije

Izdavač

Srpski književni klub VIHOR Derventa


Urednik

Savko Pećić PESA


Fotografije

Ranko Stjepanović ( i video)
Jovan Timotijević


Kompjuterska priprema

Milan Stjepanović


Nanošenje na disk i štampa

FOTO DEJO BROD


Tiraž 200


Derventa, 2011

O Bardači


Bardača

Neprocjenjivo bogatstvo opštine Srbac predstavlja već nadaleko poznata Bardača, rezervat prirode sa 11 jezera, jedinstven na ovim prostorima, rijetko područje prirode sa kolonijama zaštićenih ptica močvarica, barskom i vodenom florom i faunom, koje se razvija i kao rekreaciono područje.
Močvarno područje Bardače obuhvata 11 jezera i nalazi se na prostoru između desne obale rijeke Save i lijeve obale rijeke Vrbas. Predstavlja veoma osjetljiv i važan ekosistem. Ovaj rezervat veličine 670 hektara dom je za preko 100 vrsta ptica. Biološka raznolikost Bardače jedna je od najvažnijih ekoloških vrijednosti.
Ova prirodna močvara predstavlja i značajno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i endemične vrste, i poznata je stanica migratornih ptica. Na močvarno-barskom području Bardače registrovano je 178 vrsta ptica (od kojih dvije vrste globalno ugroženih vrsta ptica, dok se neke vrste gnijezde samo na ovom lokalitetu).
O značaju i brojnosti ptičijih vrsta koje ovdje obitavaju, svjedoči i činjenica da je 2. februara ove godine, na svjetski dan močvara, Bardača proglašena Ramsarskim mjestom, odnosno Bardača je uvrštena na listu močvarnih područja od medjunarodnog značaja („List of Wetlands of International Importance“). Time je Bosna i Hercegovina dobila drugo Ramsarsko mjesto, a prvo u Republici Srpskoj.
Preostala barska područja u Evropi veoma su interesantna, danas već veoma zastupljenoj, grupi turista orjentisanih na eko-turizam. Zato je Bardača kao specifičan prirodni fenomen, pored Hutovog blata, vrlo značajan i nimalo zanemarljiv turistički resurs. Ona je danas područje ostataka jedinstvenog prirodnog fenomena i ljepote pejzaža. Ipak, može da privuče populaciju svih starosnih skupina i različitog nivoa obrazovanja, jer može da pruži niz zanimljivih aktivnosti na jednom mjestu. Očuvanost ostataka prirodnog ambijenta i autohtono oblikovane prirode predstavlja zasigurno jednu od najznačajnijih karakteristika turističke ponude Bardače. Karakteristični barski pejzaž Bardače, sa fragmentima jedinstvene prirodne vrijednosti kao i specifične naslijeđene navike stanovništva u odnosu na korišćenje zemljišta, specifične su i gotovo unikatne u ovom dijelu Evrope.
Neki od sadržaja, turističkih proizvoda i usluga koje Bardača može ponuditi su: sportsko-rekreativni turizam, kongresni turizam, ribolov, fotosafari, gastro ponuda, staze za šetnju, škole u prirodi, đačke ekskurzije, razne manifestacije, vikend i kamp naselja, naučno-istraživački centar, likovno-ekološka kolonija, sakupljanje ljekovitog bilja, idr.
Bardača takođe posjeduje objekte za ribolov, rekreaciju i zabavu. Ponovo se organizuju aktivnosti koje su nekada bile prisutne (takmičenje sportskih ribolovaca, ribarske večeri, organizacija raznih proslava, tematskih večeri, seminara, kongresa, i sl.) Možemo reći da je područje Bardače prirodna laboratorija koja predstavlja naučno-istraživački, sportsko-rekreativni i ugostiteljsko-turistički centar.
Na području Sportsko-rekreativnog centra Bardača, koji zauzima centralni dio ovog područja, izgrađen je motel kapaciteta 50 ležaja sa restoran salom kapaciteta 400 mjesta, uređeno je veliko jezero za kupanje i tereni za rekreaciju i sport. U neposrednoj blizini motela i bazena nalazi se prostor za kampovanje, površine je 3000 m², koji se iznajmljuje izletnicima i kamperima, kako za jednodnevi odmor tako i za višednevni boravak. Na prostoru Bardače izgrađen je i naučno-istraživački centar koji pripada PMF-u Banjaluka. Objekat je namijenjen studentima i profesorima koji se bave naučno-istraživačkim radom i ima mogućnosti za pružanje usluga posmatranja i izučavanja biljaka, ptica, riba i divljači.
Više od 20 godina na području Bardače djeluje “Likovno-ekološka kolonija Bardača-Srbac“ koja okuplja veliki broj slikara, vajara i drugih umjetnika sa prostora Balkana i šire. Kao rezultat rada ove poznate kolonije nastalo je preko 300 umjetnina različitih umjetničkih tehnika, inspirisanih ljepotom ovog područja i oplemenjenih iskonskim spojem prirode i ljudskog duha.

Bardača kod Srpca.Predgovor


Predgovor

Poštovani,
ovaj disk nastao je kao rezultat mog hobija i zadovoljstva koje bih na ovaj način da podijelim sa Tobom. Bardača me je svaki put i iznova fascinirala i na ovom cd-u sam ostvario jednu malu zbirku tih doživljaja i predivnih fotografija. Inspirativna i privlačna, jedinstvena i prelijepa, Bardača me je prosto natjerala da se izrazim o njoj na ovaj način.
Prvi puta sam posjetio Bardaču sa porodicom negdje 1990. godine. Kampovali smo tu nekih pet – šest dana i to je za mene bio nezaboravan odmor. Od tada povremeno dolazim, prema mogućnosti, bar na jedan dan da joj se iznova divim, napravim neku fotografiju, pogledam ptice, pecam, predahnem od svakodnevnih obaveza i ugodno se odmorim. Rijetko se gdje čovjek može odmoriti kao ovdje.
Na ovom disku ima uspješnih i manje uspješnih fotografija, nisam preferirao profesionalizmu, slikao sam za svoju dušu i zato nisam bio škrt u izboru. Fotografisao sam aparatom-kamerom FUJI A850 od 8,1 megapiksela i VGA kamerom mobilnog telefona SIEMENS C75 – slike sa telefona, naravno, nisu vrhunske, ali sam ih uvrstio.
U jednom od naših brojnih razgovora, prepričavao sam svoje impresije o Bardači dragom prijatelju Jovanu Timotijeviću iz Beograda. On je izdavač i distributer knjiga – GANEŠA -, te organizuje male sajmove knjiga po gradovima BiH pod nazivom Put dobre knjige. Živo ga je zainteresovala Bardača, pa me je prilikom jednog boravka u Brodu zamolio da skoknemo do Bardače da je i on vidi i tako smo stvarno odmah i otišli. Dan je bio lijep, kao stvoren za razgledanje Bardače i sjećam se da je odmah bio prijatno iznenadjen i oduševljen ambijentom, zahvaljivao mi se što sam  mu rekao za ovaj fascinantni rezervat prirode i Jovan je stalno tokom boravka tamo fotografisao, a u motelu smo odsjeli na prijatnom ručku. Nekoliko dana nakon toga, Jovan je svratio kod mene kući i donio mi disk na koji je izdvojio neke fotografije koje je snimio na Bardači, pa je sada moje zadovoljstvo da i njih objavim u ovoj zbirci fotografija sa Bardače.
Želim Ti ugodno pregledanje fotografija!
                                                                          
Ranko Stjepanović

Bardača.Do kada ćemo sve uništavati?


Propadanje Bardače kod Srpca traje već dugo. kao i hiljade puta do sada nadležni reaguju kasno. Ovih dana se pojavilo niz članaka o navodnoj potrebi spasa bardače. A svi su znali šta se tamo dešava, dokle se doguralo, koliki nemar je bio prisutan, kakva je devastacija ovog prirodnog blaga. a takvih slučajeva u našoj zemlji je na svakom koraku, svi to vide, ali nažalost  odgovorni nemaju vremena da reaguju, jer imaju preča posla. 
bardaču posjećujem decenijama, divim se njenim ljepotama, pa tako godinama i pratim stanje na njoj. zbog njene ljepote,  jedinstvenog prirodnog ambijenta, tako sam prošle godine priredio i kompakt disk sa pregršću divnih fotografija ovog prirodnog rezervata, upravo da njime ukažem na potrebu zaštite   bardače - da bi i generacije posle nas mogle u njoj uživati. izdavač diska bio je srpski književni klub vihor iz dervente. na ovom blogu donosiću sadržaj ovog kompakt diska sukcesivno, a vas pozivam da uživate u fotografijama i da, na bilo koji način na koji možete, utičete da se stvarno zaštiti ovaj dragulj naše prirode.


petak, 23. ožujka 2012.

poljeinfors-bih: Час грађана - март 2012. СО-е Дервента

poljeinfors-bih: Час грађана - март 2012. СО-е Дервента: Р А С П О Р Е Д ПРИЈЕМА ГРАЂАНА У СКУПШТИНИ ОПШТИНЕ – „ЧАС ГРАЂАНА“ СА ИМЕНИМА ОДБОРНИКА И ТЕРМИНИМА ЗА ПРИЈЕМ И РАЗГОВОР У ПЕРИОД...

Састав СО-е Брод


Предјесник СО Брод

Име и презиме: Исмет Ђухерић
Датум рођења: 14.03.1949. године, Босански Дубочац
Образовање: Економист
Досадашње радно искуство:
- Трговачко предузеће „Вучјак“
- Шеф мјесног уреда Сијековац
- Самостални референт за вођење буџета општине
- Руководилац стручне службе градских мјесних заједница
- Руководилац општих послова у Рафинерији нафте
- Одборник у неколико сазива СО
- Резервни војни старјешина

СПИСАК ОДБОРНИКА У СКУПШТИНИ 

1. Исмет Ђухерић(Предсједник СО - СП)
2. Ранко Риђић (Потпредсједник СО - СДП БиХ)
 
3. Јелица Игњатић(СНСД)
4. Никола Дубов (СНСД)
5. Ружица Маслић (СНСД)
6. Ане Михајлов (СНСД)
7. Станко Черек (СП)
8. Душко Душанић (СП)
9. Синиша Станисављевић (СП)
10. Maрко Лазић(СП)
11. Мирко Пелцл (Хрв.коалиција)
12. Мато Кљајић (Хрв.коалиција)
13. Перо Кљајић (Хрв.коалиција)
14. Аница Јозић (Хрв.коалиција)
15. Милан Гаврић (СДС)
16. Зоран Видић (СДС)
17. Драго Николић (самостални одборник)
18. Спасоје Видовић(ПДП)
19. Анђелко Мандић (ПДП)
20. Марко Зубић(ПДП)
21. Ђорђе Цветковић (НС ПзБ)
22. Новак Боројевић (самостални одборник)
23. Дејан Трифуновић(ДНС)
24. Мирослав Поњевић(СРС РС)
25. Златко Радовановић (НС РзБ)



(Текст преузет са службене странице општине Брод)

poljeinfors-bih: Сазвана 39. сједница СО-е Дервента

poljeinfors-bih: Сазвана 39. сједница СО-е Дервента: РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ДЕРВЕНТА СКУПШТИНА ОПШТИНЕ Број: 01-013 -15 / 12 Датум :  22. март  201 2 .  године              Н...

poljeinfors-bih: Predstavnici UNDP u Brodu

poljeinfors-bih: Predstavnici UNDP u Brodu: Danas je u kabinetu načelnika u Bosanskom Brodu održan sastanak predstavnika UNDP-ija sa ljudima uključenim u projekat uspostavljanja pr...

poljeinfors-bih: Дервента - 39. сједница СО-е

poljeinfors-bih: Дервента - 39. сједница СО-е: РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ДЕРВЕНТА СКУПШТИНА ОПШТИНЕ             На основу члана 51. став 4. Закона о задуживању, дугу и гар...

poljeinfors-bih: Požari prijete

poljeinfors-bih: Požari prijete: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane Republike Srpske da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala p...

poljeinfors-bih: Derventa-„Uloga javnosti u nadgledanju javnih poli...

poljeinfors-bih: Derventa-„Uloga javnosti u nadgledanju javnih poli...: 18/03/2012 U sklopu projekta „Pravo građana BiH na zdravu životnu sredinu“ koji finansira Evopska unija iz IPA sred...

poljeinfors-bih: Бриселска перспектива Дервенте

poljeinfors-bih: Бриселска перспектива Дервенте: ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА СТАМБЕНО КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ Број : 06-370-4-20 Датум : 18.03.2012.године ПРЕДМЕТ: Саопштење за јавност 18.03.2012. – „Б...