četvrtak, 6. studenoga 2014.

Vlada sprema zabranu korištenja službenih automobila u privatne svrhe!?

B. A. 

imageLjubljana
LJUBLJANA - Zabrana vožnje službenih automobila u privatne svrhe jedna je od mjera štednje koje slovenska vlada planira uvesti s početkom iduće godine, ali još nije poznato koliko će se na taj način uštedjeti, navode u četvrtak slovenski mediji.
Poziv da dostave podatke o broju i vrstama automobila koji se, uz službene, koriste i za privatne svrhe dobila su sva ministarstva i vladine službe, a u javnom sektoru obrazovne i kulturne ustanove, instituti, agencije i državni fondovi, objavio je ljubljanski "Dnevnik".
Prema podacima vlade, najviše automobila koji se koriste u službene i privatne svrhe imaju ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo obrane, a riječ je o 50-ak vozila.
Vjeruje se da se za službene i privatne svrhe u  državnim službama i javnoj upravi koristi par stotina automobila. Prema planovima slovenske vlade, službene automobile mogli bi ubuduće u državnoj administraciji stalno i za privatne svrhe koristiti samo ministri i njihovi zamjenici, odnosno državni tajnici.
Ljubljanski list navodi da će ta mjera štednje vjerojatno izazvati nezadovoljstvo u državnoj upravi i da nije poznato koliko će se tako uštedjeti jer će ubuduće onima koji izgube privilegij korištenja službenog vozila za prijevoz na posao i s posla biti potrebno plaćati nadoknadu za prijevoz, što sada nije slučaj.
(fena)

EKSKLUZIVNO: Britansko-nemačka inicijativa u Aspenu

Šta šefovi diplomatija Frank Valter Štajnmajer i Filip Hamond poručuju građanima BiH

Frank Valter Štajnmajer i Filip Hamond
Hiljade vas je 12. oktobra izašlo na birališta širom Bosne i Hercegovine kako bi glasalo za političke stranke i vođe koje će predstavljati vas i vašu zemlju naredne četiri godine. Naredne četiri godine će biti odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine, za sve njene narode. Kako bi se ta budućnost efikasno uobličila, neophodno je brzo formiranje vaše vlade, kao i da ona sebi odredi za prioritet rad na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uslova za razvoj. Mi smo juče, na konferenciji u Berlinu, stavili na sto novi predlog, osmišljen da obnovi EU perspektivu vaše zemlje, kao i da pomogne pri fokusiranju delovanja vaše nove administracije.
Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju predistoriju snažnog angažovanja u Bosni i Hercegovini. Mi želimo da vi uspete – i želimo da vas vidimo kao članicu Evropske unije, člana evropske porodice. Međutim, samo je jedan put ka Evropskoj uniji – put reformi koje će pomoći Bosni i Hercegovini da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU.
Zato smo predložili da EU traži da se političari koje ste vi izabrali obavežu na dva načina: 1. Pismenom izjavom kojom se obavezuju na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države, a koje su osmišljene da državu učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasno radi sa EU; i 2. Prihvatanjem obaveze da će sa EU dogovoriti mapu puta za sveobuhvatni plan reformi na osnovu kojeg će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju političkih i ekonomskih kriterijuma iz Kopenhagena. Reforme koje predlažemo su usko povezane sa Sporazumom za rast i zapošljavanje, koji je objavljen početkom ove godine.
Ako vaši političari uspeju ovo da urade, onda ćemo mi zauzvrat od Evropske unije tražiti da, nakon dugog perioda odlaganja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može da očekuje i preko potrebne finansijske investicije koje ga prate. Nakon toga, biće potrebno da vidimo konkretne korake na mapi puta, koji treba da uključuju i bolju funkcionalnost i delotvornost vlade, te sprovođenje ekonomskih reformi.
Ako se taj inicijalni plan reformi u potpunosti implementira, onda bi Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo podržali podnošenje aplikacije za članstvo u EU.
Zašto je ovo važno? Zato što mislimo da nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je izuzetno zabrinjavajuća.
Da budemo jasni, ovde se ne radi o tome da međunarodna zajednica želi da nameće nove zakone u BiH. Ne želimo da se vraćamo u vreme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu.
Želimo da demokratski sistem Bosne i Hercegovine bude efikasan. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlada preuzme vođstvo, a mi ćemo biti velikodušni u pružanju podrške onima koji odluče da krenu ka boljoj budućnosti.
Ovaj pristup ne menja uslove pristupanja Evropskoj uniji i ne predstavlja snižavanje standarda. Ako Bosna i Hercegovina želi da se pridruži Evropskoj uniji i ako želi da uživa u prednostima članstva, onda će morati da ispuni uslove za članstvo koji važe za sve buduće članice. To uključuje i rešavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić–Finci, što je važno pitanje koje će Evropska komisija razmotriti kada bude izrazila svoj stav o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo.
Međutim, ovaj novi pristup znači da mi prepoznajemo da postoji veliki broj drugih važnih političkih, društvenih i ekonomskih reformi koje, takođe, moraju biti sprovedene, a možda se mogu ostvariti i ranije.
Reforme koje tražimo su one koje će imati praktičan i pozitivan uticaj na ljude širom zemlje. To su reforme za sve, ne samo za nekolicinu. Njihov cilj je otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru, što bi pomoglo da se smanji egzodus mladih i otvore nove mogućnosti za stvaranje blagostanja.
Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaslužuju ništa manje od ovoga i ništa manje nego što su njeni susedi u Hrvatskoj postigli, i na čemu Srbija i Albanija uspešno rade. Mi smo ubeđeni da je to ono što velika većina građana Bosne i Hercegovine želi: funkcionalnu, delotvornu državu, koja napreduje na putu ka Evropskoj uniji.
Međutim, mi ovo ne možemo da uradimo sami. Potrebni su nam partneri u Bosni i Hercegovini sa vizijom i osećajem odgovornosti, lideri kojima je cilj opšta dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo biračko telo.
Vi, kao građani ove zemlje, takođe, imate ulogu u tome. Vi ste ti koji vašim političarima dajete mandat, i vi ste ti koji treba da ih usmeravate i pozivate na odgovornost. Bosni i Hercegovini treba više radnih mesta i pravde, manje korupcije i kriminala, bolje zdravstvo i obrazovanje – i funkcionalan politički sistem koji može dovesti do ostvarenja ovih ciljeva. Još uvek ima vremena da se Bosna i Hercegovina promeni i da postane integralan deo Evrope, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, ponudi dobro upravljanje, pravdu, bezbednost i prosperitet. Vreme je da se počne s radom. 
objavljeno: 06.11.2014. POLITIKA

POSLEDNJI KOMENTARI

Bojan S | 06/11/2014 15:28
Све чешће западни моћници траже од малих држава да се писмено обавежу да ће прихватити њихове планове(наредбе,директиве).Зашто упорно подмећу тезу о прикључењу Еу као европској будућности.Они нису Европа,већ европска унија тј.заједница, удружење, клуб. Значи када говоре о чланству ,може се рећи "Бриселски клуб",бриселска будућност,никако европска.Европа је и Швајцарска,Норвешка....
Čika Dragan | 06/11/2014 15:33
"Желимо да демократски систем Босне и Херцеговине буде ефикасан."
I većina građana BiH žele isto to, samo među njima ne postoji ni minimum saglasnosti oko toga kako doći do toga. Dok jedan deo njih pogrešno veruje da će sistem postati efikasan ako se ukine RS, drugi deo je, isto tako pogrešno, uveren da će se to postići ako se izdvoje u samostalnu državu. Malo kome pada na pamet da je potrebno dogovarati se uz pravlljenje ustupaka i poštovanje interesa i drugih. I u tom "natezanju konopca" svi se nadaju da će im neko drugi (Incko, USA, EU, NATO, Rusija, Turska...) rešiti životne probleme. I to postaje ozbiljan problem BH društva!
Milance Jeremic | 06/11/2014 15:44
Bojan ko mentar

taj zapad vekovima otima,preti ,ucenjuje ,oni su to sto jesu zahvaljujuci kolonizaciji manjih ili siromasnijih i oni to dobro znaju , isprobali su taj recept mnogo puta i uglavnom uspesno (kod malih ili siromanih ili korumpiranih ) dok kod rusije i kine ce da kvrcnu kao truo orah pod kljestima ,doslo gadno vreme i za njih napokon