subota, 30. ožujka 2013.

Sretan vam Uskrs!

Svima koji ovih dana obilježavaju i slave Uskrs, iskrene čestitke i lijepe želje!!!


srijeda, 27. ožujka 2013.

ПРОЈЕКТ ЦРС-а: Предавања и разговори са стручњацима


25.03.2013 ПРОЈЕКТ ЦРС-а: Предавања и разговори са стручњацима

    Амерички католички каритас ЦРС, у оквиру програма одрживе помоћи за опћине Дервента и Босански Брод, организират ће низ предавања и разговора са стручњацима с различитим темама из пољопривредне, воћарске, сточарске и друге производње којима се настоји помоћи заинтересиранима у раду на овим привредним подручјима и бољој организацији пољопривредног подузетништва.
Низ од седам сусрета одржат ће се кроз седам тједана, почевши с идућим тједном, с тим да ће на свакоме сусрету бити одржано по два предавања у оквиру којих ће се моћи разговарати о предложеним темама. 
Сусрети у Дервенти одржават ће се уторком с почетком у 10 сати у дворани хотела Бисер, а сусрети у Босанском Броду бит ће сриједом такођер у 10 сати у дворани скупштине опћине. Улаз је слободан, а ЦРС позива посебно оне кандидате који су судјеловали на натјечају за одрживи повратак да се обавезно одазову и дођу на предавања. Теме предавања бит ће слиједеће: 
1. сусрет 
у Дервенти, у уторак 2. травња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 3. травња 2013.
1. тема: Производња млијечних производа у увјетима сеоских домаћинстава  - предавач:   проф. др. Златан Сарић
2. тема: Значење зоохигијене у сувременом сточарству и утјецај исхране на појаву  афлатоксина у млијеку – предавач: др.вет.мед. Аднан Алијагић
2.  сусрет
у Дервенти, у уторак 9. травња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 10. травња 2013.
1. тема: Од идеје до бизниса – како направити бизнис план? – предавач: проф.др. Сабахудин
Бајрамовић
2. тема: Пластеничка производња –предавачица: дипл.инг. Мубера Берберовић
3. сусрет
у Дервенти, у уторак 16. травња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 17. травња 2013.
1. тема: Заштита биља – предавачи:  мр. сци. Данко Толић и мр. сци. Далибор Дончић
2. тема: Промјене увјета пољопривредне производње с приближавањем и уласком БиХ у ЕУ – предавач: проф.др. Миленко Блесић
4. сусрет
у Дервенти, у уторак 23. травња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 14. травња 2013.
1. тема: Пчеларство- актуална проблематика, сузбијање варое и здраствена исправност меда – предавач: дипл.инг. Жељко Микулић
2. тема: Пласман производа- директни маркетинг – предавачица: проф.др. Александра Николић
5. сусрет
у Дервенти, у уторак 7. свибња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 8. свибња 2013.
1. тема:  Кораци у испуњавању увјета за остваривање права за потицај у пољопривредној производњи, те извори и увјети кредитирања – предавачица: доц.др Драгана Огњеновић
2. тема: Поправак плодности земљишта у функцији повећања пољопривредне производње – предавач: мр. сци. Мирза Твица
6. сусрет
у Дервенти, у уторак 14. свибња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 15. свибња 2013.
1. тема: Резидба воћа – зимска
2. тема: Резидба воћа – зелена (рад на терену) – предавач: проф.др. Мирсад Куртовић
7. сусрет
у Дервенти, у уторак 21. свибња 2013.
у Босанском Броду у сриједу 22. свибња 2013.
Тема: Организација производње грожђа, вина и алкохолних пића у увјетима сјеверне  Босне – предавач: проф.др. Миленко Блесић
Партнер и у овоме дијелу пројекта помоћи за одрживи повратак ЦРС-у је удруга Феникс.
derventa.ba

„Шпигл”: Шта Меркелова жели од Европе?


Ангела Меркел (Фото Бета/АП)
БЕРЛИН – Представе немачког канцелара Ангеле Меркел о европској интеграцији изгледају тако да Европа треба да се покорава и савија под немачком политиком, оцењују немачки коментатори, док политички недељник „Шпигл” пише да драма спасавања Кипра показује да се евро-конфликт све више развија као борба за немачку доминацију над Европом.
„На први поглед изгледа да је Меркеловој и министру финансија Вофгангу Шојблеу стало до економије - у стварности, међутим, они друге народе вежу оковима дугова”, пише „Шпигл”.
Недељник примећује да су Немци у кипарској кризи показали своју снагу, али и то да су је применили у погрешну сврху и да с њом не знају правилно да се ''носе'' и поступају.
Подсећајући на то да је Кипар имао идеју да такозване ''мале штедише'' ангажује да помогну у спасавању банака, магазин наводи да се то Немцима, међутим, није свидело и да су они инсистирају на својим принципима кривице и казне.
План је одбијен, сада се ради о богатим Русима, који уместо малих штедиша треба да „крваре”, али ''млеко је већ просуто'' и поверење пољуљано, па „Шпигл” поставља питање колико је још вредна реч канцелара Меркелове.
Пример Кипра је показао, наводи магазин, да се Европа не може поуздати у Немачку.
''На срећу је евро-група, ипак, учинила прави корак-мале штедише су осигуране, једна банка банкротирала, једна друга минимизирана'', пише магазин, наводећи да је цела ''игра'' од прошле седмице добро ''легла'' у слику, по којој неодговорни банкари проигравају новац богатих ''перача пара''.
Политичари, онда, помажу обема групама да се спасу на рачун малих људи који немају ни моћ ни утицај да се склоне на сигурно. ''И све то под немачким доминацијом'', пише овај магазин, који наводи да се у заоштравању кипарске кризе открила истина немачке политике -тврдоглавост, која се назива верност принципима, а у ствари се ради о самовољи оних, који мисле да увек знају боље.
''Меркел је у европској политици прекинула са свим западнонемачким традицијама и ту није била нимало 'осетљивија', него када се радило о традицији сопствене партије'', оцењује „Шпигл”, док штампа, када је реч о Меркеловој и њеној улози у решењу кипарске кризе, пише да ту нема ни поверења ни спремности да се разумеју осећања других.
Угледни и конзервативни дневник ''Франкфуртер алгемајне цајтунг'' пише да се у случају Кипра, у односу на све пакете помоћи или управо због пакета помоћи, показало колико су велики отуђење, незадовољство и неспоразуми међу Европљанима.
Немачки медији пишу да многи људи у кризним земљама мање траже кривицу за своју ситуацију код својих корумпираних елита или лоших политичара, а више код, наводно, несолидарних земаља на северу.
Земље донатори, на другој страни, опет, како оцењују немачки медији, осећају се као жртве уцена и као они, чија је помоћ праћена увредама.
Немачка штампа сматра да је европској демократији потребна солидарност и да сви посланици европских држава, када нешто одлуче, морају да знају да то, истовремено, и погађа све.
Европа је сада сведок историјског тренутка ироније у којој је, према немачким медијима, евро, који је требало да доведе Европу до новог заједништва, сада раздваја народе.
Земље које су се надале да ће нестанком немачке марке нестати и немачка економска моћ, сада жале због нове немачке доминације, коментарише штампа време кипарске кризе и кризе евра.
Танјуг
објављено: 27.03.2013.

ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

КАКО ЈЕ ОШТЕЋЕН БУЏЕТ ЗА 4.5 МИЛИОНА

25.03.2013 07:15 | Марина Чигоја
Бањалука - Пореска управа Републике Српске доставила је у прошлој години надлежним тужилаштвима 18 извјештаја против привредних субјеката због сумње да су починили кривична дјела у којима је буџет Српске оштећен за 4,5 милиона КМ, рекли су "Гласу Српске" у ПУРС-у.
Према подацима Пореске управе, 11 извјештаја поднесено је због сумње у злоупотребу положаја, чиме је буџет Српске оштећен за 2,41 милион КМ, а три извјештаја поднесена су због сумње у утају пореза и доприноса са штетом по буџет у износу од 1,19 милиона марака.
Због пословне преваре, која је проузроковала штету од 51.495 КМ, поднесен је један извјештај, док се један извјештај односио на сумњу у злоупотребу стечаја, чиме је настала штета од 883.346 марака.
Због сумње у обману и фалсификовање поднесен је један извјештај, а један извјештај односио се на повреду права из социјалног осигурања.
Директор ПУРС-а Зора Видовић рекла је "Гласу Српске" да се поднесени извјештаји налазе у надлежним тужилаштвима.
- Поднијели смо 18 извјештаја због основа сумње у почињено кривично дјело. Очекујемо да тужилаштва раде по тим предметима - рекла је Видовићева.
Од поднесених извјештаја, највећу штету причинило је предузеће "Орион 3" из Бањалуке, за које се сумња да је утајом пореза и доприноса и злоупотребом овлашћења у привреди буџет РС оштетило за 1,17 милиона КМ. Извјештај за ово предузеће поднесен је Окружном тужилаштву Бањалука.
Требињском Окружном тужилаштву извјештај је поднесен против предузећа "Гат Инжењеринг" и Гат Инвест" из Гацка који се сумњиче да су злоупотребом лажног стечаја и овлашћења у привреди оштетили буџет за 883.346 КМ.
Због злоупотребе овлашћења у привреди извјештај је поднесен и против "Неимарства" из Требиња које се сумњичи за штету од 386.051 КМ, а по истом основу извјештај је поднесен и против бањалучке "Витаминке" која је осумњичена да је буџету РС причинила штету од 356.217 КМ.
ПУРС је због сумње у злоупотребу овлашћења у привреди поднијела извјештај против Представништва италијанске фирме "Vidoni S.p.A " у Бањалуци, која је буџет оштетила за 238.240 КМ, а по истом основу извјештај је поднесен и против предузећа "Козара путеви" због штете од 214.386 КМ.
Због злоупотребе овлашћења у привреди извјештаји су поднесени и против предузећа "Хербавита" из Бијељине и "Александрија комерц" из Источне Илиџе који се сумњиче за штету од 149.929 КМ, односно 140.981 марку. Против предузећа "Хербавита" поднесен је још један извјештај, такође због злоупотребе овлашћења у привреди чиме је буџет оштећен за 51.813 КМ.
Злоупотреба овлашћења у привреди на терет се ставља и предузећу "Боми-транс" из Приједора због штете од 86.222 КМ, док је извјештај против фирме "Маестрал" из Каракаја поднесен због сумње да је почињено кривично дјело злоупотребе овлашћења у привреди у стицају са кривичним дјелом пословне преваре, чиме је буџет РС оштећен за 66.500 КМ.
Против предузећа "TRADE DIS KOMERC " поднесен је извјештај због сумње да је почињено кривично дјело пословне преваре, а оштећено је предузеће "PIONIR COP" из Бањалуке за 51.495 КМ. Против предузећа "Ефект" из Теслића поднесен је извјештај због злоупотребе овлашћења у привреди и штете по буџет од 20.943 КМ.
Предузеће "Принце дуо" из Приједора сумњичи се за утају пореза и штету од 12.613 КМ, док је ноћни бар "CAUNTRY IRISH PUB 2007" из Пала осумњичен за утају пореза и доприноса, чиме је причињена штета од 14.174 КМ.
Видовићева је раније рекла да Пореска управа РС потражује 333 милиона марака од предузећа која су у стечају, а да је досадашња пракса показала да се из стечајева наплати тек десет одсто дуга.
- Све сумњиве ствари које се појаве у стечају преиспитујемо, како бисмо видјели да ли је ПУРС предузела све мјере за наплату прије отварања стечаја - рекла је Видовићева.
У стечај је током прошле године отишло 296 предузећа у Српској, а мали акционари тврде да су многе фирме намјерно гурнуте у стечајни поступак, што је начин за легализацију пљачкашке приватизације.
У окружним привредним судовима тренутно се води 399 стечајних поступака.
Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић истакао је да је највећи број фирми намјерно гурнут у стечај. Он појашњава да често већински власници предузеће гурну у стечај, а онда га у стечајном поступку купе за веома мале паре и истисну остале акционаре.

Обмана

Пореска управа РС лани је поднијела и извјештај против фирме "Калиман Цомпанџ" због обмане при добијању кредита или других погодности и фалсификовања исправе, као и против СУР "Кактус" због повреде основних права радника у стицају са кривичним дјелом повреде права из социјалног осигурања. За ова предузећа ПУРС није навела податке о причињеној штети.

"Случај Орион" и блокада

Одјељење за финансијске истраге и откривање имовине стечене извршењем кривичног дјела МУП-а РС поднијело је крајем прошле године допуњен извјештај о привременој блокади имовине власника предузећа "Орион 3" вриједне око 406.000 марака.
Пореска управа је на основу тог извјештаја донијела привремени закључак којим се власнику фирме Нови Сукари забрањује располагање том имовином.
На основу извјештаја о финансијској истрази МУП-а РС Сукари и члановима његове породице прије тога замрзнута је имовина у РС и Србији укупне вриједности око 820.000 КМ.
ГЛАС СРПСКЕ

nedjelja, 24. ožujka 2013.

Tihić besramnim izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH


A. A. 

imageZlatko Lagumdžija
SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) osuđuje komentare i ponašanje lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, a povodom dogovora koji je postignut u Briselu o implementaciji presude "Sejdić-Finci". Ističu da Tihić "besramnim ...
... obmanama i izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH".

- Narod jako dobro zna da bi Tihić i kompanija zarad očuvanja fotelja i kontrole nad novcem građana ove zemlje bili spremni zaustaviti svaki napredak i iskorak njenih građana. Jasno je kao dan, što je BiH bliže EU to su on i saučesnici mu bliži zasluženoj kazni i odgovornosti - navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.
Jačanje BiH, koje osigurava put ka Briselu, navedeno je, "znači kraj minderskom upravljanju javnim preduzećima, državnim dobrima i institucijama vlasti". 
Što je više iskoraka u BiH, potcrtano je u saopćenju, to je manje mogućnosti da se ne odgovara "za decenijsku pljačku stotina firmi i pustošenje budžetskog novca". 
- Tihić je kreator gnusne laži o trećem entitetu, kao rezultatu briselskog sastanka s predstavnicima EU. Strašne su i opasne tvrdnje predsjednika SDA da je predloženi model rješenja predstavnika EU usmjeren protiv bošnjačkog naroda. Ne smije se dopustiti pokušaj manipulacije bošnjačkim narodom, koji, koristeći se lažima, SDA nastoji sukobiti s EU - stoji u saopćenju.
Iz SDP-a ističu da Tihić mora objasniti stvarne razloge brutalnog napada, ne samo na EU, nego i na budućnost BiH, koja je vrlo neizvjesna ukoliko se ostvari namjera SDA da zaustavi put BiH u EU i NATO. 
Naglašavaju da u briselskom dogovoru ne postoje asimetrična rješenja niti 10 izbornih jedinica u FBiH. 
- Bez obzira šta i iz kojeg razloga Tihić govorio, rješenje, ako do njega dođe, bit će simetrično i u skladu s ustavnom strukturom BiH. Kao i do sada podrazumijevat će samo dvije izborne jedinice i uvažavat će pravo svakog pojedinca na čitavoj teritoriji BiH, da će moći biti kandidiran i biran za Predsjedništvo BiH - istaknuto je u saopćenju.
Podsjećaju na Tihićevo ponašanje prema premijeru FBiH Nerminu Nikšiću kada je Nikšić uputio budžet FBiH u Parlament "i tako spasio penzionere, ratne i vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca od propasti koje im je planirala SDA kada je blokirala rad Vlade kako bi spriječila usvajanje budžeta".
- Sada kada je Ustavni sud FBiH potvrdio da je Nikšić djelovao u skladu s Ustavom i zakonom, Tihić umjesto da se sakrije i šuti, pokušava opravdati nove pučističke poteze koje su njegovi ministri svjesno poduzeli u saradnji s okorjelim Lijanovićem i poluraspadnutim HSP-om. Kako voli reći za sebe da je pravnik, neka onda objasni sebi, prije svega, kako se odlukom vlade može mijenjati zakon? Neka objasni, kad već ima obraza spominjati borce, zašto je vlada koju je vodila SDA ostavila više od 100 miliona KM duga prema borcima koje je vlada koju vodi SDP vratila - stoji u saopćenju.
Iz SDP-a pozivaju Tihića i da pojasni penzionerima, zašto su im direktori PIO-a FBiH, "svi do jednog dobri Tihićevi stranački drugari, u proteklim godinama oteli 180 miliona KM njihovog novca i usmjerili ga vojnim penzionerima koji na njega nisu imali pravo". 
Podsjećaju da taj novac sada vraća Vlada koju vodi SDP. 
- Kako Tihić iznenada pokazuje i interes za reformu zdravstva, očekujemo da objasni je li prvi korak u toj bolnoj reformi koju namjerava sprovesti i imenovanje supruge Bakira Izetbegovića na mjesto direktorice Opće bolnice Sarajevo? Pošto je riječ o pravniku očekujemo ekspertizu o tome radi li se u ovom slučaju o sukobu interesa, kao i ocjenu zakonitosti imenovanja policajca Halida Ganije na mjesto predsjednika UO iste bolnice, s obzirom da policajci ne smiju biti imenovani na bilo koje dužnosti koje nemaju veze za policijom - navedeno je u saopćenju pristiglom iz Centra za informisanje SDP-a BiH.
(Vijesti.ba/Fena)