subota, 12. siječnja 2013.

ZBOG NARUŠENOG ZDRAVLJA



Radnici „Vegafruita“ uzimaju hranu, ali i dalje štrajkuju
FOTO: H. ČALIĆ
Radnici „Vegafruita“ uzimaju hranu, ali i dalje štrajkuju

Sedmero nezakonito otpuštenih radnika „Vegafruita“ šestog dana štrajka glađu ispred svoje fabrike u Gradačcu, su na preporuku ljekara, članova svojih porodica, prijatelja i ranije otpuštenih radnika zbog navodnog tehnološkog viška, zbog iscrpljenosti, narušenog zdravlja i ugrožavanja života, danas su počeli konzumirati hranu.

Oni i dalje ostaju u štrajku, a ukoliko se ne vrate na posao do utorka, tada se štrajk prenosi pred općinu Gradačac, gdje će se održati veliki protest, na komeće se naći hiljade ljudi, saznali smo od radnika „Vegafruita“.

Oni od danas štrajkuju u nešto humanijim uvjetima, jer se od sugrađanina Enesa Omerovića na korištenje dobili kombi sa tendom kojeg će „utotpliti“ stiroporom i neće se bukvalno smrzavati  pod otvorenim nebom.

Na poljupce ispred Katedrale, prosvjednici odgovorili sa "Za dom spremni!" i fašističkim pozdravom!- Piše: M.L., I.Ć. Me.M., R.R.


Na poljupce ispred Katedrale, prosvjednici odgovorili sa "Za dom spremni!" i fašističkim pozdravom!
Foto: Tomislav Kristo/Cropix
LGBT OSOBE odlučile su reagirati na neprimjerene izjave na njihov račun, koje nisu rijetkost od kada se pojavilo pitanje uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Pripadnici udruženja Zagreb Pride tako su se okupile danas u 15 sati pred zagrebačkom katedralom s pozivom istomišljenicima da im se pod parolom "Ljubi bližnjeg svog" pridruže na dostojanstvenom prosvjedu protiv crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LGBT građana i građanki Hrvatske.
Ispred Kaptola dočekali su ih prosvjednici protiv gay ljubljenja. Oni sa sobom nisu imali nikakvih transparenata, osim nekoliko njih koji imaju hrvatsku državnu zastavu. Većina ih je članova braniteljskih udruga, a viđeni su i pripadnici nekih navijačkih skupina. Oni su vrlo glasni u zahtjevu da masovno ljubljenje ispred Katedrale ne odobravaju. U jednom trenutku okrenuli su se prema Katedrali i okrenuli leđa gay prosvjednicima. 
Prosvjednika više od tisuću, a simpatizera LGBT udruga oko stotinjak
Prosvjednici protiv gay okupljanja ispred Katedrale vrijeđalil su gay populaciju i to standardanim uvredama, ali bilo je i povika " Za dom spremni!". Također bilo je i "mjerenja visine kukuruza" ispred Katedrale uz pjesmu "Zovi samo zovi".

Malo iza 15 sati simpatizeri LGBT udruga održali su kratke govore u kojim se većinom govorili o toleranciji. 
"Ovo je skup ljubavi, a ne mržnje" rekao je jedan od  govornik dodajući kako ne treba odgovarati na uzastopone provokacije iz Crkve te na provokativne izjave hrvatskih biskupa. Na skupinu desničara ispred Katedrala naglasili su kako su oni ti koji mrze te da se treba ljubiti i voliti. 
"Bozaniću došli smo u tvoje dvorište podsjetiti te na Isusove rijeci ljubi bližnjega svoga", rekli su predstavnici LGBT udruga.  No pravo komešanje nastalo je nakon što je pao prvi poljubac ispred Katedrale. Nakon poljupca čulo se i "Ubij, ubij". 
Prosvjednika protiv gay ljubljenja u jednom je trenutku bilo više od tisuću, dok je onih koji su prihvatili poziv LGBT udruga bilo oko stotinjak.
Prosvjed je završio oko 15.40, a svi se nadaju kako će se i jedna i druga skupina razići u miru.  
Prema informacijama Indexa uhićene su i tri osobe, a navodno se radi o maloljetnicima. Naime, iz dijela gdje su bili desničarski prosvjednici poletilo je nekoliko upaljača i jaja.  
Pred katedralom su se oko 14 sati počeli skupljati interventni policajci. Pripadnici interventne policije čuvaju sve prilaze Kaptolu. U punoj su spremi - imaju štitnike, šljemove i pancirke! Pred katedralom se okupilo 300-njak pripadnika braniteljskih udruga, HVIDR-e, koji se oštro protive prosvjedu gay udruga i tvrde da su se ovdje došli "moliti". S druge strane, zasad se okupilo 20-ak pripadnika LGBT zajednice s transparentima "Crkva štiti pedofile". Prema procjenama, njih bi se pred katedralom trebalo okupiti stotinjak.


Danas će se kod katedrale održati i drugi prosvjed, onaj braniteljskih udruga, čiji volonteri već ispred katedrale dijele naljepnice svojih udruga. Većinu okupljenih zasad čine policajci, novinari i članovi braniteljskih udruga.
"Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!"

"Proteklih mjesec dana Katolička crkva vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj. Nas - lezbijske, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke RH - se sustavno demonizira, spominjanje našeg postojanja se naziva "razaranjem čovjeka", masovno se dijele leci u kojima se homoseksualnost proglašava protuprirodnom, Božić se pretvara u blagdan mržnje protiv LGBT osoba, biskupi čine sve što mogu da pogaze dostojanstvo lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Vrhunac svega su skandalozne, uvredljive i mrziteljske izjave, u kojima nas se optužuje da uništavamo Hrvatsku, čime se LGBT osobe želi još više poniziti i izolirati u društvu, te izložiti progonu i nasilju.

Ali, o našem dostojanstvu odlučujemo mi, a ne Crkva, te vas stoga sve pozivamo da dođete na dostojanstven prosvjed protiv crkvene homofobije i transfobije, protiv govora mržnje i progona LGBT građana i građanki ove zemlje.


Vidimo se ispred zagrebačke Katedrale Marijina Uznesenja u 15 sati, u subotu 12. siječnja.

Pokažimo da hrvatski lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, kao i naše obitelji, prijatelji/ce, susjedi/e i podržavatelji/ice, neće šutjeti i vječno podnositi najstrašnije uvrede i vođenje kampanje koja može uništiti mnoge živote, naročito mladih LGBT osoba.

Pokažimo da se umijemo dostojanstveno i ponosno suprotstaviti nastojanjima da se naše ljudsko dostojanstvo pogazi! Pokažimo kako se ne plašimo braniti naša prava! Pokažimo kako se ne plašimo napada! Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!

Dođite ljubiti bližnjeg svog pred Katedralu zajedno sa Zagreb Prideom", priopćili su iz Zagreb Pridea.

Index.hr

Sindikat: Instrukcija direktorima škola je sumrak demokratije


Sindikat: Instrukcija direktorima škola je sumrak demokratije
FENA - 12.01.2013 15:31
BANJALUKA - Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) danas je najoštrije osudio, kako su istakli, nezakonitu i nedemokratsku instrukciju Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, koja je upućena direktorima osnovnih i srednjih škola u RS u vezi s najavljenim štrajkom 21. januara.
U inistrukciji resornog ministarstva zahtijeva se da se radnici, članovi sindikata, potpisom izjasne da li će štrajkovati, upozorava sindikat i naglašava da je "to sumrak demokratije".
- Pravo na takav zahtjev nema ni Ministarstvo, ni Vlada RS-a, jer je takvo ponašanje suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu RS, Zakonu o štrajku RS i drugim zakonskim propisima, naglašava se u saopštenju Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.
Ukazuju i da se radi o "klasičnom obliku pritiska i zastrašivanja" zaposlenih u osnovnim i srednjim školama RS-a.
Zbog pomenute instrukcije resornog ministarstva sutra, 13. januara, održat će i vanredu sjednicu Republičkog odbora ovog sindikata samo s jednom tačkom dnevnog reda: "Odluka o štrajku i instrukcija Ministarstva prosvjete i kulture RS".
Pozvali su i resornog ministra Antona Kasipovića da prisustvuje sjednici.
Kasipović je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci potvrdio da će u toku dana direktori svih škola u RS-u dobiti instrukcije kako da organizuju minimnalni proces rada u slučaju štrajka.
- Konačnu odluku o formatu časova, dakle da li će biti skraćeni na 30 minuta, ili će biti u punom formatu od 45 minuta, donijet će direktori na osnovu Vladine uredbe, rekao je ministar Kasipović i istakao da se uredba mora poštovati, iako sindikati smatraju da Vlada nema zakonskog osnova da određuje minum procesa rada u prosvjeti za vrijeme štrajka.
Nezavisne novine

Дефицит Фонда здравства достигао 32,5 милиона КМ



 Дефицит Фонда здравства достигао 32,5 милиона КМ12.01.2013 06:00 | Драгана Келеч
Бањалука - Фонд здравственог осигурања Републике Српске у првих девет мјесеци прошле године остварио је дефицит од 32,5 милиона КМ.
У информацији о финансијском пословању Фонда за девет мјесеци 2012. године, коју је усвојио Управни одбор овог Фонда, наводи се да су приходи износили 399,3 милиона марака, док су расходи у истом периоду били 431,8 милиона.
Приходи и расходи
 - Остварени приход Фонда у том периоду мањи је од планираног за око 11 милиона марака, односно за 2,7 одсто, а највећи подбачај у односу на план забиљежен је у категорији запослених, односно у приходима од доприноса, који су били мањи за око 21 милион КМ, или за 5,9 одсто од планираних - наводи се у информацији.
И приходи од доприноса за здравствено осигурање пензионера у Фонду су били мањи од планираних за око 11 милиона КМ, док је у категорији ино осигураника остварени приход већи од планираног за 11,4 милиона КМ или за 234,82 одсто, првенствено због уплаћених обавеза из претходних година.
С друге стране, расходи су наставили да бујају, те су за девет мјесеци прошле године били већи за 8,4 одсто у односу на финансијски план.
- На то је искључиво утицао пораст броја осигураних лица којима је била потребна здравствена заштита - наводе из Фонда.
Истичу да су трошкови болничке здравствене заштите били већи од планираних за 23 одсто, за лијекове на рецепт за 25,9 одсто, а на радиотерапију за 14 одсто.
Издаци за консултативно-специјалистичку здравствену заштиту, магнетну резонанцу и ЦТ били су нижи од планираних.
- Расходи за лична примања запослених у ФЗО били су на нивоу планираних, док су материјални трошкови који се односе на комуналне услуге, трошкове телефона, службеног путовања, те одржавање рачунарских програма мањи од планираних за 25,7 одсто - навели су из Фонда.
Рјешења
Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић сматра да је на смањен прилив од доприноса у Фонду здравства највише утицало то што је лани око 12.500 радника остало без посла, чиме је за њих аутоматски прекинута уплата доприноса.
- Други фактор који је утицао на смањење уплате доприноса јесте и то што није поштован Закон о доприносима, па самим тим није уплаћиван ни довољан дио средстава за лијечење људи који се налазе на бироу - казао је Гранулић.
Нагласио је да се приједлог рјешења за лошу ситуацију очекује на тематској сједници Владе РС, која би требало да буде одржана послије 20. јануара.
Економиста Зоран Павловић сматра да је негативни биланс ФЗО настао због контрадикторности у руковођењу здравствених установа и финансирању.
- Многе директоре здравствених установа именовале су локалне заједнице, а финансирају се из буyета Републике, што је контрадикторно и свакако мора да се промијени - истакао је Павловић и нагласио да механизми нису добро осмишљени.
- Не могу се пратити утрошци у здравственим установама, па се врло често дешавају пропусти у пословању, односно нерационално трошење и прекомјерно запошљавање. Рационализација у здравственим установама је питање које свакако мора да буде покренуто - додао је Павловић.
Доприноси
У Фонду кажу да је готово сав приход остварен из доприноса за здравствено осигурање, те да је највеће учешће у приходу имао допринос за здравствено осигурање запослених, и то 83,9 одсто.
Према подацима Синдиката здравства и социјалне заштите дуг за доприносе већи је од 23 милиона марака. 
Глас Српске

SARAJEVO U BLOKADI



Radnici GRAS-a nastavili štrajk, saobraća nekoliko autobusa komercijale

imageRadnici Grasa u štrajku, građani uglavnom pješače / AA
SARAJEVO - Štrajk radnika GRAS-a koji je započeo jučer nakon smjene u upravi ovog društva nastavljen je i danas. Tramvaji od jutros ne saobraćaju, dok je u pogonu šest autobusa. Tramvaji, trolejbusi i minibusi od jutros nisu bili u pogonu u Sarajevu.
Od oko 200 vozila GRAS-a jutros je u pogon pušteno šest autobusa uglavnom na relaciji Dobrinja-Baščaršija.
S druge strane, u krugu preduzeća GRAS-a nalazi se više desetina radnika koji ne žele prekinuti štrajk dok se ne ispune njihovi zahjtevi, koji se ogledaju u poništenju odluke Vlade Kantona Sarajevo prema kojoj je na čelo preduzeća vraćen Hasan Bašić.
Štrajk je nastavljen i pored toga što je na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo premijer Suad Zeljković izjavio da je obustava saobraćaja nezakonita i da će zbog toga protiv radnika u štrajku biti podignute krivične prijave.
Prema posljednjim podacima sa terena, za sada neće biti ništa od pokretanja tramvajskog saobraćaja jer radnici GRAS-a u štrajku nemaju namjeru da se vrate na posao.
Većina građana glavnog grada BiH koristi alternativne načine prevoza.

(Vijesti.ba/AA)

NOVI PRAVILNIK O ZAPOŠLJAVANJU U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA KS


B. A. 
imageDamir Marjanović
SARAJEVO - Pravilnik s kriterijima za prijem zaposlenika u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo, koji je usvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, počet će se primjenjivati odmah po njegovom objavljivanju u Službenim novinama KS-a.
Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije ovog ministarstva, uz konstataciju da je Pravilnik urađen u saradnji s Komisijom čiji su članovi predstavnici sindikata iz oblasti obrazovanja i nastavnici.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Damir Marjanović istaknuo je da je usvajanje ovog pravilnika velika stvar, jer će njime biti uređena oblast zapošljavanja u obrazovne ustanove u skladu s propisanim kriterijima, čime će biti prekinuta dosadašnja praksa zapošljavanja na osnovu rodbinskih veza, političke podobnosti ili drugih segmenata.

"Kada sam tek došao u ovo ministarstvo vladao je stav da je obrazovanje tamni vilajet. Naši kontakti s ljudima i obilasci škola pokazuju da obrazovanje valja i funkcionira, samo što nedostaju određeni pravilnici na osnovu postojećeg zakona", kazao je.

Marjanović smatra da će ovim pravilnikom biti uveden red tamo gdje ga nije bilo, te da će on morati jasno da se poštuje. Naglašava da ovaj dokument nije stopostotno rješenje problema, ali će on umnogome razjasniti proceduru zapošljavanja.

"U narednom periodu detaljno ćemo analizirati primjenu Pravilnika i svakoga pitati šta misli o njemu i da li vidi neke greške. Ako ih bude, radiće se izmjene Pravilnika", naglasio je ministar, javlja TVSA.
Potcrtao je da je ovim pravilnikom prvi put uređeno da Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu dobijaju ekstra poene prilikom zapošljavanja.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a Faruk Bešlić ocjenjuje da se ovim pravilnikom definiraju pravila igre u procesu zapošljavanja, te će glavni fokus biti na broju bodova svakog kandidata.

Da će primjenom ovog pravilnika biti stavljen pečat na nepotizam u zapošljavanju u obrazovnim institucijama smatra predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a Saudin Sivro, naglasivši da će u tom procesu svi kandidati sada biti u ravnopravnom položaju, te morati ispuniti iste uvjete.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a također je usvojilo i izmjene i dopune Pravilnika o tehnološkom višku, u kojima je obrisan sporni član 11.

vijesti.ba

utorak, 8. siječnja 2013.

Је ли ово можда сљедеће??? До када???


Aleksandar Denda: RS ne iskorištava kapacitet svojih šuma

DEJAN ŠAJINOVIĆ - 07.01.2013 15:46
BANJALUKA - RS ne iskorištava kapacitet koji ima za eksploataciju šumskih bogatstava, smatra Aleksandar Denda, stručni savjetnik u "Balkan Biomass Initiativeu", firmi koja, prema pisanju "Nezavisnih", želi sa "Šumama Srpske" da sklopi ugovor o isporuci 400.000 tona drvne biomase.
Denda nadležne poziva da građanima RS objasne kako je u njihovom interesu da se, kako tvrdi, u "Šumama" godinama održava loše stanje šuma i da se povećava nivo nelikvidnosti i negativnog finansijskog rezultata.
"'Stručnjaci' treba da objasne šta je alternativa i čiji je interes da se jedno takvo stanje godinama toleriše, da se plaćaju radovi na smanjenju površina izdanačkih šuma, a da se površine ne smanjuju već su u posljednjih deset godina povećane za 7.000 hektara", istakao je on.
Kako tvrdi, za period od 2005. do 2014. godine moglo se posjeći 3.490.100 m3 izdanačkih šuma, dok je do 2012. posječeno 1.281.138 m3, iz čega, prema njegovim podacima, proističe da se u naredne tri godine može posjeći 2.208.962 m3.
"Raspoloživa godišnja količina je 553.300 m2 kada se neposječena preostala dozvoljena količina podijeli na naredne tri godine", istakao je on.
Takođe, kako ističe, ako se ovim količinama dodaju količine iz šumskih kultura, "više je nego očigledno da postoje ogromne površine na kojima je potrebno primijeniti sve mjere koje su 'Strategijom razvoja šumarstva RS 2010 - 2020' predviđene".
"U tom kontekstu država, kao vlasnik, jasno je potvrdila zainteresovanost da sa stranim investitorima pristupi realizaciji projekta koji će unaprediti stanje šuma, na osnovu dobijene šumske biomase otvoriti perspektivu razvoja bioenergetskog sektora, što će omogućiti transfer novih tehnologija i znanja, povećati broj novih radnih mjesta, podstaći lokalni i nacionalni razvoj i omogućiti druge nove investicije", istakao je on.
Kako je naveo, iz sadašnje strukture površina svih šuma u RS proizlazi da se ekološko-proizvodne mogućnosti površine šuma i šumskog zemljišta koriste sa najviše 50 odsto produkcionih mogućnosti.
"Stanje šumskih kultura, koje su podignute u nekoliko posljednjih decenija, ispod je očekivanog uglavnom zbog pogrešnog izbora vrste drveća za pojedina staništa i nesprovođenja obaveznih uzgojnih mjera njege. Nesprovođenjem mjera njege na mnogim površinama nije ostvaren zacrtani tehnički cilj, te se te površine i dalje mogu izdvojiti kao izdanačke, šibljaci ili goleti", upozorio je on.
Podsjećanja radi, "Nezavisne" su u petak objavile tekst da pomenuta firma želi od "Šuma" kupiti gore navedenu količinu biomase, koju, kako tvrdi novo rukovodstvo "Šuma Srpske", to javno preduzeće ne može da obezbijedi.
Независне новине

ponedjeljak, 7. siječnja 2013.

PLAVŠIĆKA ZABRINUTA



Daj Bože da dočekamo 22. rođendan RS

imageBiljana Plavšić sa Dodikom
BANJA LUKA - Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske i osuđena ratna zločinka, kaže da je prvi put ozbiljno zabrinuta za budućnost Srpske, a njene aktuelne političare je optužila da zemlju, "za koju je živote dalo više od 20.000 njenih najboljih sinova, vode u propast!"
U ekskluzivnom intervjuu za Press RS povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, Plavšićeva otvoreno priznaje da je duboko razočarana aktuelnim političkim i ekonomskim stanjem u RS koje ojcenjuje kao najveću opasnost za njen dalji opstanak!  - Prvi put u posljednjih 20 godina nisam optimista po pitanju budućnosti Republike Srpske, koju trenutno razdiru žestoke stranačke borbe i katastrofalna ekonomska situacija. Vjerujte da sam užasnuta načinom na koji političari iz RS vode zemlju za koju je izginulo više od 20.000 njenih najboljih sinova. Ako ovako nastave, daj Bože da dočekamo njen 22. rođendan - kaže Plavšićka.  Kako vidite Republiku Srpsku danas, uoči njenog 21. rođendana?  - Teško mi je što ću vjerovatno razočarati jedan broj ljudi, ali mislim da je Republika Srpska u izuzetno teškom položaju. Možda i najtežem još od onih ratnih vremena, kad smo je stvarali u izuzetno složenim međunarodnim i domaćim političkim prilikama.  Zašto tako mislite?  - Zato što sam mislila da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljena tačka na jedno teško i mučno razdoblje u našoj istoriji. Nažalost, prevarila sam se. Situacija u BiH nije ni izbliza riješena, a političari iz Republike Srpske svojim samoživim akcijama i postupcima još više podgrijavaju nade naših neprijatelja da ćemo se, na kraju, sami ukinuti.  Možete li, ipak, malo detaljnije da objasnite takav vaš stav?  - Evo, vidite u kakvom se stanju nalazi ekonomija. Pa, to je prava katastrofa! Ja sam, vjerovatno, bila prva koja je odmah poslije rata insistirala na tome da ekonomska pitanja postanu prioritet. Ljudi u Republici Srpskoj danas loše žive i, što je najgore, u bliskoj budućnosti ne vidi se mogućnost za nekakav korak naprijed.  Ko je kriv za takvo stanje?  - Svi političari! Bez izuzetka! Užasnuta sam kad vidim šta Srbi rade jedni drugima. Pored nas ovakvih, neprijatelj nam nije ni potreban.  Zar te iste političare narod nije birao na izborima? - Vidite i sami da oni koji su izabrani uopšte ne misle na narod. Tu ne mislim samo na aktuelnu vlast, već i na ove iz opozicije. Umjesto da im interesi naroda budu na prvom mjestu, a poslije toga interesi države, oni jedino misle na sebe i kako da zadrže ili osvoje vlast. Obećavaju sve i svašta, a kad im se ukaže prilika da ispune ljudima ono što su obećali, od toga nema ništa. Da se ja pitam, ukinula bih sve političke stranke u Srpskoj! Održavate li kontakte s vašim prijateljima iz Republike Srpske? - Svakodnevno se čujem sa brojnim ljudima, ali mnoge srećem i ovdje u Beogradu. Nisu to samo oni koje lično poznajem. Na ulici me često zaustavljaju naši ljudi iz Republike Srpske i pitaju me šta mislim o trenutnoj situaciji u BiH. Odgovaram im isto kao sad vama. Takođe, primam ogroman broj pisama od naših boraca koji misle da im nekako mogu pomoći. Vjerujte da često zaplačem kad pročitam u kakvim uslovima žive. Kako to mislite?  - Lijepo. U Republici Srpskoj ne treba da postoje političke stranke koje će raditi na ovaj način. Dok se oni svađaju oko trivijalnih pitanja, naši neprijatelji zadovoljno trljaju ruke. Međunarodna zajednica, odnosno onaj njen dio koji se oduvijek protivio postojanju Srpske, takođe ima razloga za zadovoljstvo. Ne trebaju više nikoga da kažnjavaju. Srbi će sami sebi doći glave.  Djelujete ogorčeno...  - Prije bi se reklo da sam duboko razočarana. Gledam na televiziji prije neki dan kako se srpski predstavnici u Parlamentu BiH svađaju oko toga ko će biti izbačen, a ko ostati u vlasti. Pa to je strašno! Daj Bože da dočekamo 22. rođendan Republike Srpske. Koliko je samo mladosti izginulo za njeno stvaranje, a sadašnji srpski političari se glože oko besmislenih stvari.  Znači, pratili ste posljednja dešavanja i teške optužbe koje su pale između SNSD-a i opozicionih stranaka u RS?  - Naravno da sam pratila.  Pa šta kažete? Ko je kriv?  - Neću da stajem ni na čiju stranu. Srbi moraju da budu jedinstveni ako žele da zadrže ono za šta su se teškom mukom izborili. Izgleda da danas svi zaboravljaju kako je stvarana Republika Srpska i koliko je krvi za nju proliveno. Plašim se da ćemo sve baciti niz vodu zbog sopstvene gluposti i kratkovidosti.   (PressRS)
vijesti.ba

Sesija Kruga 99


Mustafa Cerić vodi Bošnjake u geto

imageMustafa Cerić
SARAJEVO - Nacionalna emancipacija i parainstitucije odnos je što se dešava u bosanskohercegovačkom društvu, na tendencije iz prošlosti koje imaju namjeru da se produžavaju i u budućnosti, na Balkanu i cijeloj Evropi.
Ovakve političke strategije stvaranja parainstitucija kroz nacionalnu emancipaciju mogu postati velika prijetnja u bezbjednosti u cijeloj Evropi, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99.

- Kada je u pitanju problem parainstitucija u okviru BiH, lično sam zabrinut za bošnjačku poziciju u smislu da različite psihologije i različiti ljudi stvaraju neka svoja privatna preduzeća preko kojih nastoje ostvariti neku političku, kultorološku, duhovnu i svaku drugu dominaciju nad jednim narodom, izjavio je uvodničar na sesiji Kruga 99 o "Nacionalnoj emancipaciji i parainstitucijama" - pjesnik
Hadžem Hajdarević.

Na novinarsko pitanje, odgovorio je da se radi o "privatnom preduzeću" bivšeg reisa Mustafe Cerića, koji ovim činom nastoji da napravi svoj lični prostor. Svjetski kongres Bošnjaka osnovan je krajem prošle godine na čijem je čelu dr. Mustafa Cerić. Namjera mu je da ureduje Bošnjacima i u budućnosti na isti način kako je to činio dok je niz godina obavljao najvišu vjersku poziciju, pojasnio je Hajdarević.

Zbog toga je Hajdarević dodao da je zabrinut i nesretan zbog pokušaja getoizacije jednog naroda. Stvaranja mentalnih enklava, a u svakom slučaju riječ je o jednom opasnom činu koji ima za posljedicu antibosanski i antidržavni, a pogotovo antibošnjački čin sa nepredvidivim posljedicama, zaključio je Hajdarević.

Za drugog uvodničara dr. Senadina Lavića nacionalna emancipacija i stvaranje parainstitucija je vraćanje u 19. stoljeće.

- U jednom ilegalnom sistemu koji proizilazi iz dejtonskog Ustava moguće je da se provode ovakve djelatnosti i da određene grupe ljudi sebi daju za pravo da naprave institucije i da tvrde da su to institucije nad institucijama. U bošnjačkom saborovanju, ovih zadnjih dana tragično je što se na čelo Bošnjaka postavljaju vjerski službenici. Strah me je da Svjetski bošnjački kongres direktno vodi u čisti etnički geto Bošnjaka - kazao je Lavić.

Senadin Lavić misli da je to doprinos antibosanskohercegovačkom projektu da se naprave tri etničke teritorije na kojima će biti po jedan jezik, vođa, religija i jedan narod, odjeljen od druga dva naroda u BiH. Saborovanje ili kongresi monoetničke naravi direktno udaraju u povijesno biće BiH.

(Fena)

MMF ne odustaje

MEĐUNARODNI monetarni fond nije priznao da griješi, smatra analitičar Slavko Kulić. U MMF-u su, vjeruje Kulić, pravovremeno pojmili da su uštede neodržive iz ekonomskih, političkih i društvenih razloga. 

Komentirajući za HTV-ov Dnevnik 3 izvješće u kojem MMF-ov glavni ekonomist tvrdi da je politika forsiranja mjera štednje pogrešna, Kulić kaže kako su vodeće svjetske financijske institucije čitavo vrijeme upozoravale da će trošenje iznad svojih mogućnosti jednog dana doći na naplatu. U tom pogledu, kaže Kulić, za najugroženije zemlje poput Grčke se ništa ne bi promijenilo i da im se mjere štednje nisu nametale. 

"MMF je ispravno razumio poruku naroda u Europi i svijetu. MMF također na vrijeme upozorava Hrvatsku, ali mi zapravo još nismo shvatili, ili ne želimo shvatiti, da oni neće odustati od svog modela i namjera, a to su daljnje smanjenje javnih rashoda i daljnja privatizacija", kaže Kulić. 

Govoreći o programu "clean start" kojeg je predstavila hrvatska vlada, Kulić kaže da se mi prvi put javno suočavamo s društvenim činjenicama. "To su podaci koji se više ne mogu skrivati jer je prekomjerno trošenje došlo na naplatu", kaže Kulić, te poručuje da Hrvatska mora sama rješavati svoje probleme jer svijet i Europa to neće činiti za nas.

Конференција о Николи Тесли у Њујорку



Објављено у ПОЛИТИЦИ
Вашингтон – „Зашто је Тесла важан”, назив је тродневне конференције посвећене Николи Тесли, која данас почиње у Њујорку, у хотелу „Њујоркер”, у коме је један од највећих технолошких генија 20. века провео последњих 10 година живота и где је 7. јануара 1943. и умро.
Конференција се одржава на дан кад се обележава 70 година од његове смрти и како је за „Политику” изјавила Марина Швабић, извршна директорка америчке Научне фондације „Тесла”, њена мисија је да покаже колико је Тесла не само важна историјска личност него зашто је релевантан и данас. „Тесла је део наше свакодневице: од наизменичне струје, преко бежичног преноса података, даљинског управљања”, каже директорка Швабић.
Радови који ће бити изнети на конференцији баве се Теслиним животом и радом, злоупотребама његових патената, рада и имена, а учесници ће посетити и његову лабораторију на Лонг Ајланду, откупљена прошле године, захваљујући иницијативи младог Американца Мета Илмана, новцем који је у рекордном року прошлог августа прикупљен добровољним прилозима преко интернета.
На скупу ће бити додељене и ”Награде Теслиног духа”: главна, за животно дело у области промоције Николе Тесле додељена је Др Љубу Вујовићу, председнику ”Меморијалног друштва Тесла” из Њујорка. Учесницима конференције иначе ће се обратити и Вук Јеремић, председник Генералне скупштине УН, као и Џејн Алкорн, председница ”Тесла научног центра” који се оснива на месту Теслине некадашње лабораторије.
М. М.
објављено: 05.01.2013

Срећан Божић!!!