subota, 12. siječnja 2013.

Sindikat: Instrukcija direktorima škola je sumrak demokratije


Sindikat: Instrukcija direktorima škola je sumrak demokratije
FENA - 12.01.2013 15:31
BANJALUKA - Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) danas je najoštrije osudio, kako su istakli, nezakonitu i nedemokratsku instrukciju Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, koja je upućena direktorima osnovnih i srednjih škola u RS u vezi s najavljenim štrajkom 21. januara.
U inistrukciji resornog ministarstva zahtijeva se da se radnici, članovi sindikata, potpisom izjasne da li će štrajkovati, upozorava sindikat i naglašava da je "to sumrak demokratije".
- Pravo na takav zahtjev nema ni Ministarstvo, ni Vlada RS-a, jer je takvo ponašanje suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu RS, Zakonu o štrajku RS i drugim zakonskim propisima, naglašava se u saopštenju Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.
Ukazuju i da se radi o "klasičnom obliku pritiska i zastrašivanja" zaposlenih u osnovnim i srednjim školama RS-a.
Zbog pomenute instrukcije resornog ministarstva sutra, 13. januara, održat će i vanredu sjednicu Republičkog odbora ovog sindikata samo s jednom tačkom dnevnog reda: "Odluka o štrajku i instrukcija Ministarstva prosvjete i kulture RS".
Pozvali su i resornog ministra Antona Kasipovića da prisustvuje sjednici.
Kasipović je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci potvrdio da će u toku dana direktori svih škola u RS-u dobiti instrukcije kako da organizuju minimnalni proces rada u slučaju štrajka.
- Konačnu odluku o formatu časova, dakle da li će biti skraćeni na 30 minuta, ili će biti u punom formatu od 45 minuta, donijet će direktori na osnovu Vladine uredbe, rekao je ministar Kasipović i istakao da se uredba mora poštovati, iako sindikati smatraju da Vlada nema zakonskog osnova da određuje minum procesa rada u prosvjeti za vrijeme štrajka.
Nezavisne novine