subota, 12. siječnja 2013.

Дефицит Фонда здравства достигао 32,5 милиона КМ



 Дефицит Фонда здравства достигао 32,5 милиона КМ12.01.2013 06:00 | Драгана Келеч
Бањалука - Фонд здравственог осигурања Републике Српске у првих девет мјесеци прошле године остварио је дефицит од 32,5 милиона КМ.
У информацији о финансијском пословању Фонда за девет мјесеци 2012. године, коју је усвојио Управни одбор овог Фонда, наводи се да су приходи износили 399,3 милиона марака, док су расходи у истом периоду били 431,8 милиона.
Приходи и расходи
 - Остварени приход Фонда у том периоду мањи је од планираног за око 11 милиона марака, односно за 2,7 одсто, а највећи подбачај у односу на план забиљежен је у категорији запослених, односно у приходима од доприноса, који су били мањи за око 21 милион КМ, или за 5,9 одсто од планираних - наводи се у информацији.
И приходи од доприноса за здравствено осигурање пензионера у Фонду су били мањи од планираних за око 11 милиона КМ, док је у категорији ино осигураника остварени приход већи од планираног за 11,4 милиона КМ или за 234,82 одсто, првенствено због уплаћених обавеза из претходних година.
С друге стране, расходи су наставили да бујају, те су за девет мјесеци прошле године били већи за 8,4 одсто у односу на финансијски план.
- На то је искључиво утицао пораст броја осигураних лица којима је била потребна здравствена заштита - наводе из Фонда.
Истичу да су трошкови болничке здравствене заштите били већи од планираних за 23 одсто, за лијекове на рецепт за 25,9 одсто, а на радиотерапију за 14 одсто.
Издаци за консултативно-специјалистичку здравствену заштиту, магнетну резонанцу и ЦТ били су нижи од планираних.
- Расходи за лична примања запослених у ФЗО били су на нивоу планираних, док су материјални трошкови који се односе на комуналне услуге, трошкове телефона, службеног путовања, те одржавање рачунарских програма мањи од планираних за 25,7 одсто - навели су из Фонда.
Рјешења
Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић сматра да је на смањен прилив од доприноса у Фонду здравства највише утицало то што је лани око 12.500 радника остало без посла, чиме је за њих аутоматски прекинута уплата доприноса.
- Други фактор који је утицао на смањење уплате доприноса јесте и то што није поштован Закон о доприносима, па самим тим није уплаћиван ни довољан дио средстава за лијечење људи који се налазе на бироу - казао је Гранулић.
Нагласио је да се приједлог рјешења за лошу ситуацију очекује на тематској сједници Владе РС, која би требало да буде одржана послије 20. јануара.
Економиста Зоран Павловић сматра да је негативни биланс ФЗО настао због контрадикторности у руковођењу здравствених установа и финансирању.
- Многе директоре здравствених установа именовале су локалне заједнице, а финансирају се из буyета Републике, што је контрадикторно и свакако мора да се промијени - истакао је Павловић и нагласио да механизми нису добро осмишљени.
- Не могу се пратити утрошци у здравственим установама, па се врло често дешавају пропусти у пословању, односно нерационално трошење и прекомјерно запошљавање. Рационализација у здравственим установама је питање које свакако мора да буде покренуто - додао је Павловић.
Доприноси
У Фонду кажу да је готово сав приход остварен из доприноса за здравствено осигурање, те да је највеће учешће у приходу имао допринос за здравствено осигурање запослених, и то 83,9 одсто.
Према подацима Синдиката здравства и социјалне заштите дуг за доприносе већи је од 23 милиона марака. 
Глас Српске