petak, 30. studenoga 2012.

"I mi smo samo radnici"


Protest protiv mjera štednje
UROŠ VUKIĆ - 30.11.2012 17:35
BANJALUKA - Pod parolom "I mi smo samo radnici" oko četiri do pet hiljada radnika zaposlenih u javnim službama RS, u petak je u Banjaluci protestovalo protiv mjera štednje i smanjenja plata budžetskim korisnicima od deset odsto, koje je najavila Vlada.
Radnici, koji su se uz muziku "Beogradskog sindikata" okupili u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", a zatim šetnjom kraj zgrade Vlade RS i Narodne skupštine RS došli na Trg Krajine, još jednom su poručili da neće prihvatiti ono što je predložila Vlada RS u ekonomskoj politici i budžetu te da neće odustati od sindikalne borbe i cilja da plate ostanu na ovogodišnjem nivou.
Uz transparente radnika zaposlenih u prosvjeti, MUP-u RS, sudovima i javnoj upravi, a na kojima je pisalo "Do juče smo molili, danas tražimo, sutra sami uzimamo", "Gospodo, opremite policiju", "Bezbjednost košta", "Džombiću, vrati politiku plata u kolektivne ugovore", "Mi nećemo plaćati za vašu krizu", "Nema povlačenja, nema predaje" itd., istakli su da se radi o početku sindikalne borbe za sve radnike u RS.
Zvaničnici Saveza sindikata RS sa protestnog skupa poručili su Vladi  da ih ne "zavađa" sa socijalom, borcima i invalidima, dok su ministrima rekli da "zasuču rukave i rade bolje i više", jer u suprotnom neće ostati tamo gdje sada sjede.
"Pozivam one koji ne plaćaju poreze i doprinose i one koji izgradiše vile na grbači radnika RS i to su oni koji treba da štede, premijeru, i od njih uzmite i stavite ta sredstva u budžet", kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, i pozvala i "one u Sarajevu koji troše 1,5 milijardi KM" da stegnu kaiš.
Govornici su još jednom skrenuli pažnju na težak položaj radnika u RS i istakli da neće dozvoliti da neko smanjuje plata, a da se sindikat ništa ne pita kao što je sada bilo.
"Boga mi, nećete nam uzeti, tražite druge izvore da biste sačuvali fiskalnu stabilnost RS i nećete sa naših leđa, jer mnogo smo dali RS, a dajemo i danas", rekao je Duško Jandrić, predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika i predsjednik Granskog sindikata radnika MUP-a.
Govoreći okupljenim radnicima, Jandrić je skrenuo pažnju na težak položaj policije u RS, naglašavajući da se radi o "najjeftinijoj bezbjednosti u regionu" i kao primjer naveo da Hrvatska po jednom policajcu godišnje izdvoji 22.000 evra, a RS samo 11.000.
Siniša Petrović, predsjednik Granskog sindikata radnika u prosvjeti, rekao je da je došlo vrijeme da se glasno i jasno kaže šta radnici misle o ekonomskoj i socijalnoj politici Vlade RS i njihovim namjerama.
"Nećemo dozvoliti da nam ovo još jednom uradite i srozate dostojanstvo kao čovjeka", poručio je Petrović.
Stevan Milić, predsjednik Granskog sindikata radnika prosvjete i kulture, rekao je da Vlada umjesto što smanjuje plate i štedi na radnicima, novac može uzeti na borbi protiv korupcije.
Tomislav Vrhovac, predsjednik Granskog sindikata radnika u javnoj upravi, rekao je da neće dozvoliti da Vlada RS bez njih odlučuje u ime radnika kada je riječ o platama te dodao da oni dostojanstveno brane svoja prava.
Telegrame podrške jučerašnjem štrajku uputili su svi granski sindikati koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS, Sindikat Brčko distrikta, Samostalni  sindikat saobraćajne djelatnosti RS, Sindikat radnika telekomunikacija RS, Sindikat udruženih radnika energetike RS, sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje RS te srodni sindikati iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i FBiH kao i Međunarodne asocijacije radnika javnih službi.

Dodik: Protest legitimno pravo sindikata

Milorad Dodik, predsjednik RS, komentarišući protest radnika u Banjaluci, rekao je da je to legitimno pravo sindikata, ali da oni koji protestuju redovno primaju plate.
Dodik je rekao da RS predloženim mjerama želi dodatno da stabilizuje svoje finansije i da sve segmente društva učini odgovornim i solidarnim.
"Uvjereni smo da sa ovakvim prijedlogom budžeta i ekonomske politike u ovoj i sljedećoj goditi će bitno stabilizovati svoje finansije", rekao je Dodik i dodao da će predloženim smanjenjem plata biti smanjena polarizacija između primanja budžetskih korisnika i zaposlenih u privredi. On je istakao potrebu izgradnje svijesti o neophodnosti "nekih stvari".
Dodik je rekao da  SNSD neće podržati najavljeno ukidanje Republičog sekretarijata za vjere i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).
Dodik smatra da RS treba da ima dobre i efikasne odnose sa svim vjerskim zajednicama te da zbog toga Republički sekretarijat treba da nastavi sa radom kao samostalna upravna organizacija.
"U cijelom svijetu prisutan je trend jačanja malih i srednjih preduzeća. Razvoj ekonomija, posebno zemalja u tranziciji, bazira se na razvoju upravo ovog sektora i zbog toga nećemo podržati ukidanje naše Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća", istakao je Dodik 
Ukupno je planirano ukidanje šest agencija, dva zavoda, Sekretarijata za vjere i Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih.
Nezavisne novine