petak, 21. prosinca 2012.

Regionalni protest sindikata budžetskih korisnika


FENA - 21.12.2012 13:11
DOBOJ - U Doboju je danas oko 12 sati počeo prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.
Na ovom skupu uputiti su upozorenje Vladi RS da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.
Sindikalni predstavnici dobojskih sindikata budžetskih korisnika istakli su i da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok ne postignu zadovoljavajuće rezultate.
Od Vlade RS žele ozbiljan socijalni dijalog da bi se postigao kompromis, jer, kako kažu, štednja se mora vršiti ravnopravno i na svim stranama, a ne samo „preko radničkih leđa“.
Na današnjem protestu ispoštovana je i zakonska odreba pa su na skup došli samo nastavnici koji u 12 sati nisu imali obavezu da održe nastavu, odnosno oni radnici koji nisu u smjeni.
Sindikati budžetskih korisnika RS najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.
Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.
Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013.godine prijete da neće početi s nastavom, a u štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa.
Smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru u RS Vlada je planirala uštede od 56 miliona KM u budžetu RS-a za narednu godinu, što sindikalci budžetskih korisnika ne prihvataju.
Vlada RS-a je zasad odbila zahtjeve sindikata da se otvore razgovori o povećanju osnovice najniže cijene rada sa 100, na 110 KM, a kako bi se neutraliziralo smanjenje plata od 10 posto.