petak, 15. veljače 2013.

Метеорска киша изазвала експлозије, скоро 500 повређених



Снимак метеорита начињен на аутопуту од Костанаја у Казахстану до региона Чељабинск у Русији, који је данас објављен у новинама Наша Газета (Фото Бета)
МОСКВА  - Метеорска киша изазвала је јутрос експлозије у доњем делу атмосфере изнад Урала, а према најновијим званичним извештајима повређено је преко 500, углавном фрагментима стакла јер су се у појединим областима прозори на кућама распрснули.
Руска министарства тренутно дају неусаглашене информације о тачном броју повређених и хоспитализованих - министарство здравља наводи да је повређено укупно 525 људи, а да су 34 особе хоспитализоване, док министарство за ванредне ситуације истиче да је повређено преко 500 особа, а хоспитализовано 112, међу којима 80 деце, јавили су руски медији.
Људи су повреде задобили углавном крхотинама стакла са прозора који су попуцали у граду Чељабинск у истоименој области и у другим градовима на Уралу, а засад нема података да је ико повређен директно фрагментима метеорита.
Званичници истичу да се ниво радијације у региону није променио, као и да је послато 20.000 спасилаца да помогну повређенима.
Мобилне комуникације су привремено биле у прекиду, а стотинама кућа искључен је гас.
Министарство за ванредне ситуације тврди да остаци метеорита на Уралу нису пронађени, а званични представник војног округа Јарослав Рошчупкин каже да је на месту на којем се претпоставља да је пао један од фрагмената метеорита, на обали језера Чебаркуљ, пронађен кратер пречника око шест метара.
Руски председник Владимир Путин изразио је забринутост због овог догађаја, поводом ког је имао састанак са министром за ванредне ситуације Владимиром Пучковом, пренео је Итар-Тас с.
„Ситуација у вези са падом метеорита треба да нас интересује не са аспекта астрономије, мада је и то занимљиво за стручњаке, већ са аспекта обавештавања грађана о сличним догађајима, колико је то могуће”, рекао је Путин, признајући, међутим, да ефикасан систем мониторинга у Русији не постоји.
„Потребно је учинити све да би се објективно проценила штета и да се помогне људима”, истакао је Путин.
Портпарол министарства унутрашњих послова Вадим Колесњиков раније је рекао да се срушио кров једне фабрике, површине 600 метара квадратних, али да том приликом нико није повређен.
Један локални званичник министарства за ванредне ситуације рекао је да се метеор дезинтегрисао изнад Урала и делимично изгорео у атмосфери, а да су фрагменти пали на земљу у ретко насељеним пределима Чељабинске области, на 1.500 километара источно од Москве.
Очевици су навели да су видели одбљеске на небу и чули снажну експлозију која је изазвала панику међу становништвом, а на једном аматерском видео-снимку, који је емитован на руској телевизији, види се објекат који прелази преко неба око 9.20 по локалном времену, остављајући за собом дебео кондензациони траг и јак бљесак.
У овом региону данас су затворене школе и отказане представе, јер су након експлозије попуцали прозори на већини зграда, а температура се спустила до чак 18 степени испод нуле.
Засад није јасно да ли је улазак метеора у атмосферу повезан са астероидом 2012 ДА 14, који ће, како се очекује, касније данас проћи на 27.000 километара изнад земље.  
Танјуг
објављено: 15.02.2013.