srijeda, 15. siječnja 2014.

Plate dobojskih čelnika

SANJA ČAKAREVIĆ - 14.01.2014 18:50

Zakon o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave RS konačno je demistifikovao temu "plate funkcionera" i mnogobrojnim znatiželjnicima u Doboju dao odgovor na pitanje svih pitanja, kolike su plate gradskih otaca?
Pošto je zakonodavac utvrdio način obračuna mjesečnih primanja (tri i po prosječne plate zaposlenih u Administrativnoj službi) i uveo novi kriterijum za dodatno povećanje, broj stanovnika, sada svaki Dobojlija, pomoću papira i olovke, ili kalkulatora, može izračunati primanja funkcionera.
Lični dohodak gradonačelnika, njegovog zamjenika, predsjednika i potpredsjednika Skupštine grada do sada su imali status "državne tajne".
Malo ko je znao taj podatak (osim, naravno onih koji rade na obračunu plata), a u ovdašnjoj javnosti svojevremeno se stvorila tolika fama da se spekulisalo da dobojski gradonačelnik mjesečno prima više od 5.000 KM!
Sada se prvi čovjek Doboja može pohvaliti zavidnim primanjima, a ni predsjednik Skupštine nema razloga za nezadovoljstvo. Prostom računicom dođe se do cifre od oko 4.000 KM, odnosno 3.500 KM. Ovdje treba dodati da su to osnovna primanja, znači bez minulog rada i ostalih prinadležnosti, kao što je topli obrok, pa su ove cifre u konačnici za koju stotinu KM više.
Da li je to puno ili malo?! Zavisi iz ugla gledanja. Za nekoga ko mjesečno zarađuje minimalac od 370 KM, a radi po deset sati dnevno, ili nakon 40 godina radnog staža prima najnižu penziju od 160 KM, to je previše.
Ali kada se uporedi sa platama direktora dobojskih javnih preduzeća i ustanova, koje su u prosjeku 2000 KM, i načelnika 11 odjeljenja, ima "dušebrižnika" koji smatraju da bi plate funkcionera trebalo da budu veće.
Bilo kako bilo, zakonodavac je išao na ruku dobojskim liderima, jer osim prosječne plate od oko 800 KM (još nije zvanično objavljeno u "Službenom glasniku grada"), i broj stanovnika, kojih je po posljednjem popisu oko 77.000, je doprinio da za svoj rad budu nagrađeni pozamašnim sumama.
nezavisne.com