četvrtak, 6. veljače 2014.

Сочи у сенци претњи


Директор Националног противтерористичког центра САД каже да сарађују са Русијом. – Хотелске авантуре западних новинара
Уверен да је све предузето за безбедност Игара, Владимир Путин укључио се у Сочију у пријатељски меч хокеја на леду (Фото Ројтерс)
Од нашег сталног дописника
Вашингтон – Почеле су Зимске олимпијске игре у Сочију, које овде још откако су пре седам година најављене, прати негативан публицитет „Путинове олимпијаде”.
Дан пред отварање у сенци је безбедносних претњи, али и извештаја о пропустима организатора у подухвату који је најскупљи у спортској историји, будући да је за припрему игара потрошено више од 50 милијарди долара.
Да могућност неког терористичког напада није само теоретска, потврдио је, сведочећи пред Обавештајним комитетом Представничког дома, Метју Олсен, директор Националног противтерористичког центра.
По њему, „постоји један број специфичних претњи различитог степена уверљивости”. Напоменуо је да се оне прате и да америчке службе веома блиско сарађују са руским али и „другим партнерима” како би олимпијада протекла мирно.
По Олсену, већа је вероватноћа да се неки терористички чин догоди изван „олимпијске територије”, што би донело негативан публицитет, али не би угрозило ни спортисте ни многобројне туристе у Сочију.
Председник поменутог комитета, конгресмен Мајк Роџерс, такође је уверен да су „Руси учинили много тога” да игре обезбеде. О безбедности на олимпијади извештај је у уторак по подне поднет и председнику Обами, на састанку са челницима обавештајних служби и Пентагона. Директор Еф-Би-Аја том приликом је изнео да је њихова сарадња са руским безбедносним службама „побољшана”.
Ситуацију у овом погледу можда је најбоље описао „Њујорк тајмс” у јучерашњем извештају из Сочија, где се каже да су „претње Кремљ подстакле да предузме нешто што се описује као најсвеобухватнија безбедносна операција у историји спортских догађаја”.
У Сочи су стигли и многобројни извештачи америчких медија, а судећи по њиховим првим извештајима, ако безбедност није спорна, много другог јесте.
Њихови први утисци, стечени приликом уласка у још пре неколико месеци резервисане хотелске собе, изузетно су негативни, што су одмах пренели у серији заједљивих „твитова”, праћених и фотографијама које илуструју заиста непријатне пропусте организатора.
Хит је постала фотографија једног хотелског тоалета са две клозетске шоље које су једна поред друге, без икакве преграде између, што је за госте са Запада био истински шок.
Ситуацију су затим погоршала објашњења организатора: једни су недостатак преграде објаснили одлуком да се та просторија претвори у складиште пошто „има довољно других тоалета”, док је други представник домаћина изјавио да је то намењено спортистима инвалидима који се такмиче на посебној смотри. Замешатељство је затим повећано кад су „дупли тоалети” без преграда лоцирани и на другим местима.
Извештач Си-Ен-Ена твитовао је фотографију своје хотелске собе са откаченим завесама, док извештач Би-Би-Сија, уз поруку да је у холу његовог хотела недовршен под, прилаже фотографију са урамљеном сликом Путина, која је на рецепцији постављена као добродошлица.
Грег Вишински из „Јаху спорта” показао је фотографију купатила своје хотелске собе, на чијем зиду је напомена (на руском и енглеском) да се тоалетни папир не убацује у шољу, него одлаже у пластичну кантицу која је „приложена”.
Велики су и проблеми с водом: репортерка „Чикаго трибјуна” јавила је да је у њеном хотелу вода стигла – и објавила фотографију две чаше са неком жутом течношћу. Други су констатовали да су им кревети премали и да у свакој соби понешто фали: лампе без сијалица, браве које остају у рукама, тушеви без завеса и слично.
Западним новинарима организатори су признали да је недовршено „око три одсто” хотелских соба, на шта је узвраћено поруком да су некомплетна три планинска хотела, од укупно девет.
Повод за медијску буку јесу и чопори паса луталица, чије је уклањање почело тек кад су приспели први гости. Да ли су ово споредне, али медијски пренадуване епизоде, или суштински пропусти, остаје да се види. Сигурно је једино да ће оног момента кад почне борба за медаље, све ово бити у другом плану.
Милан Мишић
објављено: 06.02.2014.
ПОЛИТИКА