utorak, 18. veljače 2014.

File nasukan na pogrešnu temu/Odluka "Sejdić - Finci" nadležnost Vijeća Evrope

imageZekerijah Smajić
SARAJEVO - Analitičar EU integracija Zekerijah Smajić istakao je danas da je EU napravila sistemsku pogrešku kada je u pitanju provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu u predmetu "Sejdić - Finci", budući da je ona u nadležnosti Vijeća Evrope, Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine u Strasburu, a nikako Evropske komisije i Kancelarije za proširenje u Briselu.
"Nažalost, tu pogrešku će najskuplje platiti evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je, kao istinski prijatelj građana BiH, de facto imao dobre najmere, ali su ga nasukali na pogrešnu temu. On je priznao da sa bh. političkim liderima dalje ne može", rekao je Smajić za Vijesti.ba, komentarišući navode komesara Filea da će zaključiti svoj angažman o pitanju "Sejdić - Finci", nakon sinoćnjih neuspjelih pregovora sa bh. političkim liderima u Sarajevu.
File je potcrtao da ova njegova posjeta ne predstavlja i kraj angažmana s BiH, naglasivši da će sada sa institucijama raditi predstavnici Vijeća Evrope i Vijeća za vanjske poslove pri Vijeću Evrope.
"Jedina novost je upravo to da će se cijela tematika vratiti tamo gdje pripada, odnosno u Vijeće Evrope u Strasburu", smatra Smajić.
U pogledu ljudskih i izbornih prava manjinskih zajednica u BiH, Smajić ističe da je odluka Evropskog suda za ljudska prava u Starsburu, u svojoj etimologiji i pravno - političkom značenju, zapravo apsolutno suvišna.
"Ma kakav da je Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je nama nametnut kao privremeni državni Ustav, postoji član koji eksplicite naglašava da je Povelja UN o ljudskim pravima i Evropska povelja o ljudskim pravima nešto što je u apsolutnoj supremaciji u odnosu na sve domaće zakonodavstvo, pa i sam dejtonski Ustav. Taj član je sadržan u Aneksu IV, u našem postojećem Ustavu. Samim tim, odluka Evropskog suda u Strasburu je sama po sebi suvišna. Hoću reći, da je postojala politička volja, te mudrost i zrelost bh. političara, nikakva odluka Evropskog suda ne bi bila potrebna, već je bilo neophodno primijeniti ono što je zapisano u postojećem dejtonskom Ustavu", pojašnjava Smajić.
Osvrćući se na najavljeni dolazak visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Ketrin Ešton u BiH, Smajić smatra da je njena posjeta Sarajevu deplasirana, nakon neuspjeha Štefana Filea i nakon smirivanja socijalnog bunta.
"Još nema zvanične potvrde šta će biti u fokusu posjete. No, smatram da bi pun efekat Eštonova imala da je u BiH došla odmah nakon sastanka šefova diplomatije EU, kada je Vijeće ministara EU vrlo jasno reklo da se evropska politika prema BiH mora dramatično mijenjati i da je djelovanje EU mora započeti odmah. Ona je tada imala bukvalno otvorene ruke da preduzme ono što su građani BiH, posebno socijalno ugrožene kategorije, očekivali", mišljenja je Smajić.
Ipak, treba imati na umu da su u maju ove godine izbori za Evropski parlament, veoma značajan događaj na prostoru zemalja članica EU, buduću da predstavljaju kadrovsku bazu za formiranje svih institucija EU, uključujući i Evropsku komisiju.
"Svima koji su osjetili strast i slast fotelje u sjedištu EU veoma je bitno da osvoje makar još jedan mandat. Za takvu prestižnu funkciju svi se pokušavaju izboriti na sve moguće načine. Tako i Ketrin Ešton dolaskom u Sarajevo pokušava prikupiti dodatne pozitivne poene", dodaje Smajić.
Eštonova je, za razliku od Filea, imala najmanje dva uspješna projekta - uspostava i stalni napredak u pregovorima između Beograda i Prištine, te ulazak Hrvatske u EU.
"To joj može ojačati pozicije na izborima u maju. Štefanu Fileu su BiH i primjena odluke Evropskog suda u Strasburu bili jedno od najvažnijih uporišta. Imajući u vidu da je to završeno na neslavan način, mislim da su Fileove pozicije na predstojećim izborima značajno oslabljene", zaključio je Smajić.
N.Š.
(Vijesti.ba)