utorak, 15. rujna 2015.

Потписан уговор о пошумљавању вриједан 1,5 милиона КМ

15.09.2015 11:37 | Срна


Бањалука - Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић и вршилац дужности генералног директора Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић потписали су данас у Бањалуци Уговор о пошумљавању вриједан 1,5 милиона КМ.
Зубић је нагласио да је ријеч о наставку пројекта "Одрживо управљање шумама и шумским крајолицима", који се проводи путем Свјетске банке и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а чији су главни корисник "Шуме Републике Српске".

"Укупна вриједност пројекта је 2,8 милиона долара, а пошумљавање које је данас договорено је његова најзначајнија компонента. Ријеч је о пошумљавању 373 хектара површина лоцираних на 76 микролокација широм Републике Српске", рекао је Зубић новинарима након потписивања уговора.

Он је навео да ће планиране површине бити пошумљене са 800.000 садница смрече, бијелог бора, храста, багрема и осталих врста.

"Значај пројекта је изузетно велики за шумарство Српске у смислу подизања нових површина под шумама. Значајан је и за жШуме Српскеж које ће овим путем додатно користити расположиву радну снагу, али и ангажовати локално становништво", рекао је Зубић.

Вршилац дужности генералног директора "Шума Републике Српске" Ристо Марић рекао је да ће пројекат бити реализован током ове и наредне године.