nedjelja, 7. veljače 2016.

Sjeverna Koreja prekršila pet rezolucija Vijeća sigurnosti


Sjeverna Koreja prekršila pet rezolucija Vijeća sigurnosti
Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg oštro je osudio sjevernokorejsko lansiranje dalekometnog projektila i nazvao ga "direktnim kršenjem" pet rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje se odnose na zabranu razvijanja te vrste oružja.
"NATO i dalje poziva vlasti Sjeverne Koreje da se pridržavaju svojih obaveza koje proizilaze iz međunarodnog prava i da ne provociraju, niti prijete sličnim lansiranjima", kazao je Stoltenberg.
Vlasti Sjeverne Koreje su saopćile da su u okviru razvoja "mirnodopskog svemirskog programa" u orbitu lansirale balističku raketu sa satelitom, a to je izazvalo oštre reakcije iz svijeta. Na poziv Južne Koreje, Japana i SAD u sjedištu UN-a je počela i vanredna sjednica Vijeća sigurnosti o tom slučaju.
Šef njemačke diplomacije Steinmeier je poručio da sjevernokorejske provokacije i izazivanje cijele međunarodne zajednice ne smiju ostati bez odgovora, te dodao da je današnja vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a signal takvog stava.
Potez sjevernokorejskih vlasti osudile su i vlasti Italije, Velike Britanije, Francuske i brojnih drugih zemalja, uključujući i tradicionalnog saveznika Pjongjanga Kinu.


(Vijesti.ba / AA)