ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Краљица дочекује и новог шефа Беле куће


Елизабета Друга, која се током владавине руковала са 12 америчких председника, данас је прославила 65 година на трону
Аутор: Љиљана Вујићпонедељак, 06.02.2017. у 20:35
Краљица носи поклон свог оца – накит од сафира (Фото: Ројтерс)
Елизабета Друга провела је данашњи дан, као и сваког 6. фебруара, у дворцу Сандрингему у енглеском Норфолку. Док се краљица, уместо на помпезној прослави, одмарала на свом имању, у Лондону су испаљени плотуни, више него скромним поводом. Елизабета годишњицу владавине одувек проводи где и сада, само што је данас постала први владар у британској историји који је на престолу провео 65 година. Огласио се краљевски кабинет пустивши у јавност њен портрет урађен пре две године за који је позирала носећи сафирни накит. Добила га је од оца, краља Џорџа Шестог, када се 1947. године удала за принца Филипа.
Годишњица извесно краљици буди различита сећања. Ипак је за 65 година на британском престолу било разних фаза у развоју њене личности. А имала је свега 25 година када је крунисана у Вестминстерској опатији.
Данас се многи Британци и не могу сетити да је постојало време без њихове краљице, док с друге стране тешко да постоји живи сведок крунисања младе Елизабете. Тај јунски дан, специфичан по много чему, зацртао је њен пут и означио њену личност у којој је и Винстон Черчил препознао велики ауторитет.
Заправо, животи пут јој је одређен много пре него ће понети круну, 1936. године, када је њен ујак и краљ Едвард Осми абдицирао.
Када је пре две године захваљујући на лепим честиткама јер је по дужини владавине претекла краљицу Викторију, рекла „да овоме никада није унапред тежила”, Елизабета је рекла једну историјску чињеницу – да јој круна није била намењена, али јесте суђена. Њен отац Алберт није мислио да ће бити краљ, али му је брат препустио круну како би се оженио двоструко разведеном Американком. Тако је војвода од Јорка постао Џорџ Шести, а његова ћерка десетогодишњакиња наследница краљевства. Фебруарске вечери, 15 година касније, постала је краљица када је њен отац издахнуо у сну.
Када, данас, погледамо краљицу, видимо даму која се елегантно облачи, носи шешире, фотографише и поздравља народ. Ипак, иако у дубоким годинама (90 јој је година) она и даље обавља своје дужности. Деценијама је била гламурозна фигура која је у мушком свету функционисала без готово иједног скандала. Чак и они којима се не допада њена улога признају да је све ове деценије круну држала достојанствено успевајући да освоји британска срца.
А освајање нације почело је њеним првим потезом – одлуком да телевизијске камере снимају крунисање.
Наиме, млада краљица посматрала је тада Винстона Черчила као свог првог премијера, који је имао визије, али је и она имала визију за себе. Одлучивши да се снима, крунисање је 2. јуна 1953. године било први светски инетрнационални догађај у телевизијском преносу. Тако је млада краљица успела да унесе монархију и своју личност у домове милионима људи који се од тада, укључујући младе генерације, осећају блиско са својом владарком.
Уследиле су деценије дужности које су трон обележиле без неприкладних иступа у јавности. Генерално високи осећај за дужност више од пола века – колико многима не пође за руком да поживе – заједнички је закључак који се може извући у писању најпознатијих светских медија о овом суверену.
Истина, замерано јој је и неуспехом сматрано јер није брзо реаговала када је, пре 20 година, у саобраћајној несрећи страдала принцеза Дајана. Краљица тада није сматрала да заставе на Бакингемској палати треба да буду спуштене на пола копља.
Ипак, занимљивим се чини да се после 65 година мало зна о краљици као личности. Цео свет зна да воли коње, псе и шешире. Вероватно је најфотографисанија жена на свету и уједно неко о коме се, иза врата палате, мало зна.
У последње време медији брину због њеног здравља, али њено краљевско височанство нема намеру да се пензионише чинећи тако свог сина, такође, рекордером. Принц Чарлс на трон чека дуже од икога у британској историји.
Али жена која је посетила бар 120 држава и руковала се с 12 америчких председника, од Ајзенхауера до Барака Обаме, не размишља о абдикацији, већ се припрема за могућу скорију посету Доналда Трампа.