srijeda, 26. prosinca 2012.

Nikolić u prvoj zvaničnoj posjeti Banjaluci: Saradnja bila dobra, ali sad će biti i bolja


DEJAN ŠAJINOVIĆ, FOTO: A.ČAVIĆ - 26.12.2012 17:57 
BANJALUKA - Saradnja između RS i Srbije u prethodnom periodu bila je dobra, ali postoji prostor za unapređenje, istakli su danas u zajedničkom obraćanju novinarima Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, predsjednici Srbije i RS.
Oni su, zajedno s Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Vlade RS, Ivicom Dačićem, premijerom Srbije, i ministrima i jedne i druge vlade u Banjaluci održali petu sjednicu Savjeta za saradnju RS i Srbije.
Tom prilikom su Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, Gorana Zlatković, ministarka pravde RS, i Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave Srbije, potpisali Memorandum o saradnji.
Dodik je izjavio da sve što predstavlja interes jedne ili druge republike i njihovih građana treba da bude na dnevnom redu ovog savjeta i drugih izvršnih organa.
"Moram da zaključim da je ovo bio jedan od uspješnijih sastanaka, gdje smo izvršili određenu inventuru i uputili se ka rješavanju otvorenih pitanja sa željom i energijom da to bude daleko efikasnije nego što je bilo u prošlom vremenu", izjavio je Dodik.
Nikolić je rekao da je otvoreno konstatovano da postoje pitanja na kojima ranije nisu postignuti dovoljno dobri i jasni rezultati.
"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i RS ga sprovodi u potpunosti u okviru BiH, države stvorene Dejtonskim sporazumom koji mi poštujemo. U okviru Sporazuma o specijalnim vezama tražimo osnov za što bolju saradnju", kazao je Nikolić.
Istakao je da očekuje da javna preduzeća "funkcionišu kao da su firme iz jedne države".
"Ne sme više da se desi da Srbija ima viška struje, a RS nema, ili da RS ima viška nafte, a da Srbija nema. Mnogo toga će biti iskrenije i ozbiljnije nego dosad, iako je dosad, priznajem, bilo iskreno i ozbiljno, ali uvek su postojale neke autocenzure od strane Srbije", rekao je Nikolić.
Dodik je rekao da je najviše govora bilo o energetici, odnosno izgradnji energetskih objekata, ali i o saradnji sa "Gazpromom" u projektu "Južni tok", s kojim RS ima dodir u dijelu toka kroz Srbiju.
Jedna od tema je, kako je istakao Dodik, bila i odbrana od poplava, posebno u toku Drine, što je u interesu i RS i Srbije.
"Zajednički projekti u energetici i upravljanju vodama treba da idu ka tome da se onemoguće stogodišnje štete koje smo imali ranije", rekao je Dodik.
Konstatovano je da postoje administrativni problemi u vezi sa dobijanjem državljanstva Srbije od strane građana RS. Dio zaključaka odnosi se na saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, a posebno u smislu da RS učestvuje u obilježavanju svečanosti Milanskog edikta naredne godine, povodom uvođenja hrišćanstva kao zvanične vjere Rimskog carstva 313. godine, a koji je izdao car Konstantin, koji je rođen u Nišu.
Takođe, zaključeno je da RS i Srbija naredne godine treba da uspostave zajednički program obilježavanja početka Prvog svjetskog rata.
Na prvom sastanku Interresorne radne grupe Vlade RS i Vlade Srbije  razgovarano je o usklađivanjima pojedinih zakonskih rješenja, konkretno Zakona o krivičnom postupku i Zakona o opštem upravnom postupku.
Ranije tokom dana, na sastanku Zlatkovićeve, Rešićeve i Selakovića, zaključeno je da u usaglašavanju određenih zakonskih rješenja, među kojima je i Zakon o krivičnom postupku, sva tri ministarstva idu u gotovo identičnom pravcu.
U saopštenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS navedeno je da je potpisan i Sporazum o saradnji između Javne ustanove za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Pravosudne akademije Srbije.
Predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i Ministarstva omladine i sporta Srbije dogovorili su plan i program zajedničkih aktivnosti za narednu godinu u oblasti omladinskog djelovanja.

Možemo dosta učiti jedni od drugih

Srbiju i RS ne vežu samo zajednička prošlost, ideje i ciljevi, nego i zajednički svakodnevni problemi, rekao je juče Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave Srbije, nakon susreta s Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS.
Selaković je rekao da BiH može Srbiji pomoći svojim iskustvom u oblasti tužilačke istrage, koju Srbija primjenjuje tek od oktobra, dodavši da sve zemlje bivše Jugoslavije dijele sličnu pravničku prošlost.
"Sve su ovo države nastale na osnovu jugoslovenske škole prava koja baštini dosta sličnosti, jer pripadamo jednom pravničkom miljeu i prednosti te pripadnosti treba maksimalno iskoristiti", istakao je Selaković.
Radojičić je rekao da je gosta upoznao s problemima reforme pravosuđa u BiH. 
"Po originalnom Dejtonskom sporazumu pravosuđe je u nadležnosti entiteta, osim Ustavnog suda BiH, koji je ustavna kategorija", naveo je Radojičić. On je iznio podatak da u proteklih desetak godina nijedan predsjednik Ustavnog suda, Vrhovnog suda, nijedan republički tužilac nije bio srpske nacionalnosti. "To je vrlo specifično, a reklo bi se da je RS srpski entitet", rekao je Radojičić.

Nikolić: Ne kucam na zatvorena vrata

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema razloga da govori loše o njemu i poručio da izazivanje svađe između Sarajeva i Beograda nije najbolji način da se vode građani BiH.
"Javno sam rekao da ću doći u Sarajevo kada me pozovu, ali zaista ne bih išao na vrata da kucam ako nisam pozvan, niti je to praksa u svetu", rekao je Nikolić, komentarišući izjavu Izetbegovića da se Nikolićevom posjetom Banjaluci šalje loša poruka, jer je prvo trebalo da dođe u Sarajevo.
Nikolić je rekao da nikada ništa nije loše rekao o BiH i o Izetbegoviću, iako ne poznaje njegov politički život.
"Onaj koga izabere narod zaslužuje da taj narod vodi na najbolji mogući način", rekao je Nikolić.
Zlatko Lagumdžija, ministar spoljnih poslova, izjavio je da još ne može ocijeniti odnose BiH i Srbije, jer još nema konkretnog iskustva.
"Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić još nije zvanično 'sjeo' sa Predsjedništvom BiH, dok smo u prošlom mandatu imali dosta susreta na najvišem nivou", rekao je Lagumdžija, pozdravivši današnji sastanak sa Ivanom Mrkićem, ministrom inostranih poslova Srbije u Sarajevu.
Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, rekao je da ne vidi ništa loše u posjeti Nikolića i Dačića Banjaluci.
"Bilo bi dobro da se dese oficijelni susreti na nivou BiH, ali ne vidim ništa loše u tome što su prvo došli u Banjaluku", rekao je Ljubić novinarima.
Osvrćući se na Izetbegovićevu izjavu, Milorad Dodik je rekao da Izetbegović ima pravo na svoje političke opservacije, ali da on ne predstavlja BiH, već je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda.

Nezavisne novine