utorak, 25. prosinca 2012.

Upozorenje Sindikata


OBJAVLJENO: 25.12.2012.  21:04 | AUTOR: FENA

SINDIKAT UPOZORAVA
Ugrožena radnička prava u Rafineriji nafte Bosanski Brod
FOTO: ARHIV
Sindikat udruženih radnika energetike RS-a upozorio je danas na teško stanje u Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, u kojoj se, po njihovim tvrdnjama, situacija zakomplikovala kada su u pitanju prava radnika iz kolektivnog ugovora. 
Po riječima Dušana Vrhovca, predsjednika ovog sindikata, poslodavac je neke od radnika ovog preduzeća poslao na čekanje, što je suprotno odredbama kolektivnog ugovora. 
Sindikat udruženih radnika energetike RS traži od ruskih poslodavaca u brodskoj rafineriji da se razgovora o ovom problemu te da se dođe do dogovora. 
U ovom preduzeću u prošlom mjesecu je jedan broj radnika proglašen tehnološkim viškom. 
Po ranijim najavama predsjednika Sindikata Rafinerije Đoke Cvjetkovića, prema 83 radnika Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja su prema novoj sistematizaciji proglašena tehnološkim viškom, trebalo je da bude ponuđena otpremnina koja je povoljnija nego što je predviđeno zakonom. 
Rafinerija nafte je treći kvartal ove godine završila s gubitkom većim od 16 miliona KM, a što je povećalo akumulirani gubitak na čak 418.268.145 KM, podaci su iz finansijskog izvještaja Rafinerije.
I iz tog dokumenta je bilo vidljivo da je smanjen broj radnika u ovom preduzeću.
Prosječan broj zaposlenih na kraju trećeg kvaratala ove godine bio je 1.492, a u istom periodu lani bilo je 1.608 zaposlenih.
Brodska rafinerija ima dugoročne obaveze od gotovo 600 miliona KM.
Podaci o enormnoj „dubiozi“ u kojoj se nalazi Rafinerija potvrđeni su ranije i u odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog preduzeća. U tom dokumentu je navedeno i da Rafinerija nema čime da pokrije silne gubitke, i da neće ni imati sve do 2015. godine.
Rafinerija se, na osnovu odluka većinskog vlasnika, zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika “Njeftegazinkor”.
Zaključno s 31. decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 KM, odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026 KM, a kapital 100.545.956 KM.
Kratkoročne obaveze Rafinerije veće su od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća „Deloitte“.
Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju, prvenstveno činjenicu da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO 'Neftegaz' Moskva).
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Njeftegazinkor”, koja je od Vlade RS-a kupila i Rafineriju ulja u Modriči i banjalučki „Petrol“.

Dnevni avaz