subota, 23. veljače 2013.

SVE ZBOG MLIJEKA!!!


Zbog mlijeka seljaci tri sata mirno prosvjedovali: "Najbolje da natovarimo na avion krave i obitelji i odemo za Kanadu"
Foto: Danijel Soldo/Cropix
ZBOG obustave otkupa mlijeka seljaci u Brodsko-posavskoj županiji danas su opet krenuli u prosvjede. Odluka Dukata razljutila je i Ministarstvo poljoprivrede jer ih, kažu, nisu obavijestili. Iz Dukata poručuju: "Znali su da kreće obustava". Tri su sata mirno prosvjedovali, ali su najavili i nove, masovne prosvjede.
"Pojedincima se ne smije dozvoliti da rade što hoće, ovo je jednostavno uništavanje hrvatske proizvodnje"
Proizvođači su razočarani i ljuti. Nakon što je Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 istočnoslavonskih farmi, a na nekim farmama isto učinio i Meggle, 40-ak traktora izašlo je na ulice u Brodsko-posavskoj županiji. Točno u 11 sati parkirali su traktore uz cestu u Velikoj Kopanici.
Ukoliko se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje, poručuje Dragutin Dukić - slijede masovni prosvjedi. "Pojedincima se ne smije dozvoliti da rade što hoće, ovo je jednostavno uništavanje hrvatske proizvodnje. Tome treba stati na kraj. 4. ožujka najvjerojatnije izlazimo u masovne prosvjede", rekao je Dukić. Bit će to rezultat sveopćeg nezadovoljstva seljaka, dodaje Dukić koji podsjeća da od najavljenog sastanka s ministrom financija nije bilo ništa kao niti od poticaja isplate.
"U većini slučajeva mlijeko uopće nije ispitano na aflatoksine i ovaj se problem mora hitno riješiti"
Seljaci su složni - nećemo dopustiti da nas unište, poručuje i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje. "Netko će morati platiti proizvođačima za ovo mlijeko. Naša proizvodnja se uništava. Očito da ni Lactalisu niti Meggleu u Osijeku nije stalo do domaćih proizvođača mlijeka. Pokazat ćemo im i svoju stranu - neće uspjeti uništiti hrvatsku proizvodnju i obitelji zaposlene na hrvatskim farmama", rekao je Laslo.
I dok Dukić najavljuje kako će već od ponedjeljka krenuti sastanci seljaka po cijeloj Hrvatskoj i koordinacija seljačkih udruga, Laslo napominje kako će u ponedjeljak tražiti prijam kod ministra Tihomira Jakovine. "U većini slučajeva mlijeko uopće nije ispitano na aflatoksine i ovaj se problem mora hitno riješiti", upozorava Laslo koji smatra da su i Lactalis i Meggle obustavili otkup mlijeka bez dokaza.
"Zajedno trebamo raditi na ovom problemu"
Podsjetimo, odluka mljekarskih industrija o privremenoj obustavi otkupa mlijeka iznenadila je i samog ministra Tihomira Jakovinu. Tim više što ga o tome, kažu, nisu obavijestili. Stoga je apelirao na njih i njihovu odgovornost prema kooperantima. "Zajedno trebamo raditi na ovom problemu, država će svoj dio odraditi", rekao je jučer ministar na press konferenciji.
Iz Dukata, pak, stižu druge informacije. Kažu kako su još u srijedu Ministarstvo pisanim putem obavijestili da će vrlo vjerojatno krenuti s obustavom.
Mljekari: Ministar bježi od nas kao vrag od tamjana
Iza slavonskih mljekara neprospavana je noć, a jučerašnji šok od strane otkupljivača Dukata i Megglea još uvijek je snažan. Ivica Kruljac iz Vladislavaca još ne može vjerovati što se dogodilo. "Da vam budem iskren, stvarno nismo spavali. Snovi su strašni, ne znamo kako dalje, što raditi. Ne smijemo ga nikome dati. U pitanju oko 1.600 litara mlijeka. Što ćemo konkretno s tim mlijekom ne znam, šteta je izrazito velika. Kako ćemo i što ćemo dalje, pojma nemam. Najvjerojatnije ćemo to mlijeko morati ispustiti u saborne jame i osloboditi prostor za novo mlijeko".
Odgovorni za ovakvo stanje, kaže Kruljac, su ministar poljoprivrede i resorno Ministarstvo. "Niti se ministar dolazi naći s mljekarima, niti općenito sa seljacima i proizvođačima. Oni se s takvim ljudima ne nalazi, kao da ljudi imaju kugu ili šugu ili neke zarazne bolesti. Bježe od nas kao vrag od tamjana".
Na svojoj farmi Kruljac sada ima pedeset muznih krava, a sada je, kaže, teže nego prije 12 godina kad je počinjao s 12 krava. Budućnost u Hrvatskoj je neizvjesna. "Najbolje je da natovarimo na avion te naše krave i naše obitelji, da odemo za Kanadu i da tamo proizvodimo mlijeko. Tamo ćemo valjda imati zagarantiranu egzistenciju za svoju obitelj i neku budućnost".
HSS: Vlada je nesposobna ili u dogovoru s velikima uništava građane!
O problemima s mlijekom oglasila se i Hrvatska seljačka stranka (HSS) koja Vladu optužuje za nesposobnost i pogodovanje moćnicima:
"Tko u stvari vodi našu ispaćenu državu? Nesposobna Vlada ili gospodarski moćnici kojima je isključivi cilj što veća zarada? "Slučaj mlijeko" koji traje već godinu dana navodi nas na zaključak da Vlada prepušta hrvatske građane velikim gospodarskim sustavima. Teško se oteti dojmu da problemi hrvatskih mljekara nisu precizno isplanirani u "laboratorijima" prerađivača koji su većinom u stranom vlasništvu, naravno s ciljem uništenja domaće proizvodnje i povećanja uvoza.
sto tako teško se i oteti dojmu da Vlada i resorno ministarstvo s time nisu upoznati, obzirom da prošle godine nisu ni pokušali pomoći seljacima u očuvanju cijene mlijeka.Najnovija događanja; kad ministarstvo optuži svoje seljake za neispravno mlijeko, a potom kažu da to nisu izjavili te hrvatsko mlijeko proglase najboljim u regiji, a na kraju kažu da u ministarstvu nisu znali da će doći do obustave otkupa. Zaključak može biti jedino da Vlada i nadležno ministarstvo nema nikakvu kontrolu nad tim resorom ili da su u dogovoru s prerađivačkom industrijom i uvozničkim lobijem.
Nama u HSS-u ova druga varijanta je realnija, jer da je Vlada mislila razvijati hrvatsko selo ne bi najveće proračunske rezove radila upravo na tom sektoru.
Dakle ova Vlada planski uništava hrvatsko selo, od gazda stvara sirotinju, a u svemu tome izvrsno im služi nesposobni i izgubljeni ministar pa ga zato i premijer ne mijenja. Zašto bi ga mijenjao kad vjerno izvršava njegove naloge.
Zbog toga HSS javno podupire nastojanja hrvatskih seljaka da se zaštite, a od Vlade tražimo da pojača rad laboratorija za analize, da subvencionira analize i na taj način zaštiti i hrvatske proizvođače hrane i građane potrošače!".
Hrvatski seljački savez traži ostavku ministra Jakovine
Zbog afere s mlijekom i odluke nekih proizvođača da obustave otkup mlijeka s pojedinih farmi, Hrvatski seljački savez poslao je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. U pismu HSS poziva Jakovinu da podnese ostavku na mjesto ministra te da tako, kako kažu, spasi hrvatsko selo.
Iz Hrvatskog seljačkog saveza ističu kako su otvoreno pismo poslali jer ih svakodnevno kontaktiraju proizvođači mlijeka koji ne znaju što da rade s mlijekom koje proizvođači ne žele otkupiti. Od Jakovine traže da odmah poduzme sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko, a potrošači bili sigurni u njegovu kvalitetu. U protivnom će, ističu iz HSS-a, ovaj mali broj proizvođača biti još manji ili u potpunosti nestati.
"Kažete da ste iznenađeni odlukom otkupljivača mlijeka o prestanku odvoza mlijeka sa 180 farmi; mi tom odlukom nismo iznenađeni, ali smo zato iznenađeni Vašom odlukom od prošle godine kada ste prilikom smanjenja cijene mlijeka stali upravo na stranu mljekarske industrije ne poduzevši ništa kako bi se cijena mlijeka za proizvođače povećala. Čak niste htjeli, iako je to bio zaključak saborskog Odbora za poljoprivredu održati još jedan krug razgovora otkupljivača i proizvođača i pomoći da se dođe do zajedničkog rješenja.
Valjda Vam je sada jasno kako otkupljivači mlijeka nisu našli za shodno da obavijeste Ministarstvo o prestanku odvoza mlijeka jer njih osim njihova profita ne zanima ništa drugo, a pogotovo ne domaća proizvodnja mlijeka.Ovim putem Vas želimo podsjetiti da smo upravo od Vas i Vlade RH prošle godine zbog elementarne nepogode (suše) tražili da pomognete hrvatskom selu i uplatite 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a posebno da pomognete sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi jer je zbog suše stočna hrana bila slabe kvalitete što je danas u nekim slučajevima rezultiralo prisustvom aflatoksina u mlijeku.
No, međutim niste nas poslušali kao ni u čemu drugom, pa ćete robne rezerve aktivirati sada što će nažalost za mnoge biti prekasno.
Zbog svega navedenog Vas pozivamo da podnesete ostavku na mjesto ministra poljoprivrede u Vladi RH jer to je jedini spas za hrvatsko selo", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog seljačkog saveza.
Vlada Srbije pokrenula istragu zbog mlijeka
Osim Hrvatske, problemi s mlijekom i u susjednoj Srbiji. Srpska Vlada u priopćenju navodi da su mlijeko i mliječni proizvodi ispravni te najavljuje istragu o tome uništava li netko namjerno njihovu agroindustriju.
Zbog povećanog postotka aflatoksina u mlijeku i nakon inspekcija, Vlada Srbije održala je sjednicu i zaključila - mlijeko i mliječni proizvodi koji se prodaju u Srbiji su ispravni i nemaju štetne posljedice na zdravlje građana. I dalje se mlijeko i proizvodi detaljno analiziraju baš kao i stočna hrana, a pojačana je i kontrola uvoznog mlijeka. Vlasnici trgovačkih lanaca i prodavaonica samoinicijativno su mlijeko povukli iz prodaje pa građani Srbije više ne strahuju.
Šefica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin smatra da je poduzeto sve kako bi se zaštitili građani, a na pitanje je li sigurna da u prodavaonicama više nema "opasnog" mlijeka odgovara: "Mislim da nema, no ako ga pronađete javite inspekciji da dođe".
Vlada Srbije najavila je istragu zbog sumnje da se netočnim informacijama namjerno uništava tamošnja agroindustrija. Ministar poljoprivrede Goran Knežević je poručio kako su uzorci mlijeka poslani u Nizozemsku i da za pet do šest dana očekuje rezultate.
HDSSB: Afera s mlijekom novi je udar na Slavoniju
U Osijeku je održana redovna sjednica Glavnog odbora HDSSB-a. Uz pojedine izbore i imenovanja unutar stranačkih odbora, glavna tema je bila aktualna politička situacija. Posebno su se osvrnuli na aferu s mlijekom za koju odgovornim smatraju i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.
"Sada je teza da se aflatoksin nalazi baš u naših, slavonskih proizvođača. Opet udar na Slavoniju, a da se ministar ne oglašava. Ma, gdje se nalazi aflatoksin? U cijelosti HDSSB podržava zahtjeve seljaka zbog čega su i ovaj put bili prisiljeni izaći na ulicu", rekao je predsjednik stranke Vladimir Šišljagić.
Uz podršku seljacima i mljekarima, HDSSB se i dalje, kako ističu, protivi Vladinoj podjeli Hrvatske na regije. Kažu da je ovakva podjela nepravedna te da će Slavonija na ovakav način ostati zakinuta za sredstva iz EU fondova.
"Mi ne odustajemo od naše političke borbe za ostvarenjem jedine pravedne podjele na statističke regije", rekao je Dinko Burić podsjetivši kako je i Kukuriku koalicija podržavala sličan prijedlog u predizborno vrijeme, ali su od njega odustali dolaskom na vlast.
HDSSB je sjednicu Glavnog odbora iskoristio i da istakne nezadovoljstvo činjenicom da će se izbori za Europski parlament održati prije nego će Hrvatska uopće postati članicom Europske unije. Ipak, kažu, na euroizbore će izaći, a ubrzo bi trebalo biti poznato i hoće li i s kime koalirati na tim izborima.
INDEX.HR